Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit dinam

Vizitator Arhifane

Postări Recomandate

Pai daca sunteti de acord sa ma ajutati cu cateva indicatii si detalii (@Dxxx si @UDAR) as incerca si eu constructia unui driver in comutatie in regim de incepator. Intodeauna m-am ferit de schemele cu bobine, insa acum am vazut ca pe unele sit-uri de specialitate sunt de vanzare. Ma gandesc ca din acest pct de vedere ar fi mai usor. Probabil ca informatiile ar fi utile si pentru ceilalti colegi de forum incepatori interesati.

Link spre comentariu

@turcu_dan

O să citesc cu atenție de la început , să văd ce se potrivește mai bine . Există pe eBay fel de fel de convertoare la 1-2-3 USD . E drept că dureză până vin cam o lună de zile . Dacă ai răbdare să-l faci , putem aborda și varianta asta deși s-ar putea să nu merite față de cumpărare.

EDIT

Am făcut bine că am citit , chiar dacă pe fugă. Pe tine nu te interesează pentru bicicletă , nu-i așa ?

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pe mine nu ma intereseaza pt bicicleta, ma intereseaza pentru diferite aplicatii , in special sa invat cum se face aceasta sursa in comutatie, dar pentru asta o sa deschid un topic nou.

Link spre comentariu

Nu e necesar thread nou.

Cum am spus:

<<Orice convertor DC/DC sau stabilizator de tensiune care sunt in comutatie pot fi configurate cu iesirea in curent constant.>>

- deci construiesti conform schemei de aplicatie tipica din DS un convertor in comutatie (asta dupa ce ai ales ICul)

- sau cumperi un convertor DC/DC (daca vrei iti spun pe PM cum e mai bine) care are in plus PCB industrial + bobina + redresor rapid/Shotky si il reconfigurezi.

Link spre comentariu

Poate că ar fi bun un thread nou , ca să postăm scheme testate , nu luate de pe net. Eu am câteva scheme testate , printre care și cele două pe care le-am postat ca exemplificare . Unele sunt concepție proprie , unele nu. Și , deși ce ai spus tu : <<Orice convertor DC/DC sau stabilizator de tensiune care sunt in comutatie pot fi configurate cu iesirea in curent constant.>>, este în general valabil ,  particularități există. 

Link spre comentariu

Asta evident, nici nu se discuta cu particularitatile.

Cum spuneam conversia ca sa sesizeze curentul este simplist vazuta ca doar o rezistenta. O schema buna va fi ceva mai complicata cu amplificare, poate chiar cu o rezistenta serie flotanta ca sa permita masa comuna, etc.

Daca faci tu threadul, astept cu interes!

Link spre comentariu

OK , mă provoci din nou. O să-l fac dar voi posta doar vreo două-trei la care am cât de cât rezultatele testelor . Multe altele le-am testat dar , fie n-am măsurat , fie mai degrabă n-am păstrat rezultatele. Două au fost postate chiar aici , una în altă parte . O să le reiau cu explicații și măsurători , câte le am . La cerere voi putea relua unele măsurători - dar mai ușor . Timpul meu de atelier este încă foarte redus. Eventual - cine dorește să testeze , dă o mână de ajutor.

Link spre comentariu

OK, in pozele de mai sus este stopul... De la mama lui a venit cu un simplu LED de 5mm chior inseriat cu o rezistenta.

In limita spatiului foarte, foarte mic de care dispune stopul, imi poate cineva foarte rabdator sa imi dea o schema simpla incat 2-3 LED-uri nenorocite sa stea cateva minute aprinse? Vreau cat de simplu posibil. Nu ma voi apuca sa fac surse in comutatie, si chestii de genul... Daca gasesc de cumparat, la un pret acceptabil, fie... Daca nu, ma voi duce pe un o sursa liniara, si ce randament o avea, Dumnezeu stie... Decat sa mai pedalez in bezna, sa ma expun la niste riscuri...

Nu de alta, dar nu joc dupa cum vor nesimtitii care vand pe site-uri "de specialitate" un stop cu standlight, cu 1 LED activ, si unul de back-up, la pretul de 120 si ceva de lei.

Dimensiuni:

Adancime carcasa - 3.5cm

Lupa centru (3.5x3cm)

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

post-189420-0-10790500-1413223241_thumb.jpg

Link spre comentariu

Vezi în urmă postarea mea cu tranzistorul BF256 sau TIS34 conectat ca stabilizator de curent, mai simplu de atât nu are cum.Faci teste cu două sau trei leduri înseriate și vezi practic cum te mulțumește lumina.Dacă poți, faci două șiruri, fiecare cu tranzistorul lui, legate în paralel. Ledurile le pui în locul notat LOAD.

Curentul va rămâne constant (sub 15mA) dacă tensiunea variază între circa 3-20V, deci mai mult decât suficient  :rade:

Editat de validae
Link spre comentariu

Păi (super)condensatorul complică lucrurile, fiindcă nu suportă mai mult de 5V. Ar trebui atunci să pui pe undeva în afara stopului un stabilizator în comutație sau liniar, care să limiteze tensiunea la 5V.De acolo vei duce cei 5V la stop, ledurile și tranzistorul FET folosit ca stabilizator de curent vor încăpea ușor acolo.

Editat de validae
Link spre comentariu

Pai exact asa am scris si pe prima pagina ca vreau sa pun. 2 LED-uri ar fi ok, maxim 3.

Obligatoriu un super-cap. Nu incape in far? E mare cat 3 monezi de 50 bani suprapuse.

In legatura cu stabilizatorul ala imi poti da mai multe detalii?

Link spre comentariu

Deci, nu ne-ai spus pana acum daca e curent continuu.

Un singur condensator de 1F degeaba pui in paralel cu ledul pentru ca la o mica descarcare ledul se va stinge.

Corect trebuie sa pui condensatorul inaintea driverului , fie el si rezistiv.

Din cauza asta trebuie sa folosesti 2 condensatoare inseriate care sa reziste la 11v.

Daca le pui direct se vor descarca insa prin far, asa ca trebuie sa le separi cu o dioda shotky.

In plus trebuie sa le "echilibrezi" cu diode zenner sau rezistente.

Era mai simplu sa desenez...

Cu driverul lui Validae care pierde mult din tensiune eu zic sa-l inlocuiesti cu schema urmatoare, care are 4 componente, dar pierde doar 0,6V pe rezistenta serie:

http://www.instructables.com/id/Power-LED-s---simplest-light-with-constant-current/

Regleaza curentul la 20-30mA, iar diodele ia-le cat mai bune, de la 100mA in sus, si aproape sigur ca nu mai trebuie radiator.

Adica pui 2 leduri in serie.

3 leduri nu se vor aprinde deloc la viteze mici, nu are rost...

(daca "regleaza" e problema - R~=33 ohmi)

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Cel mai simplu e un LM7805.Preferabil ar fi totuși unul în comutație cum sunt în alimentatoarele de  mobile auto (de brichetă auto) construite cu integratul 34063

Schema sa se poate proiecta ușor cu acest calculator online: http://www.bobtech.ro/tutoriale/componente-electronice/43-calculator-online-mc34063a-mc34063-step-down-step-up-inverter

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări