remus68 Postat Septembrie 17, 2014 Partajează Postat Septembrie 17, 2014 In acest link gasesti explicate mai multe moduri de a adapta iluminatul cu LED-uri in cazul unei biciclete prevazuta cu dinam http://www.pilom.com/BicycleElectronics/DynamoCircuits.htm Link spre comentariu
khrystyan Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 (editat) Va salut! Am vazut acest topic si pentru ca am o problema similara, am hotarat sa postez aici. Sper ca initiatorul topicului nu se va supara... Recent mi-am achizitionat o bicicleta de City, care are inclusa in roata din fata un dinam in butuc. Bicicleta a venit cu un far halogen Basta ISI pe Halogen iar in spate un stop cu un LED simplu de 5mm cu o rezistenta. Becul halogen din fata s-a ars, iar asta a dus si la arderea LED-ului din spate, fiind legate in paralel. Din cauza ca am ramas in bezna, mi-am comandat de afara un far Herrmans H-One S, cu LED de putere de 2W si 2x LED-uri 3mm. Farul are inclus in el un super-cap de 1F, care mentine cele 2 LED-uri de 3mm aprinse in jur de 20-25 minute. Farul are "V OUT" inscriptionat pe spate, pentru un stop. Am legat la bornele V OUT ale farului un voltmetru si m-am dus la o tura, care mi-a dat urmatoarele masuratori: 1km/h - 1.4V2km/h - 2.3V (farul incepe sa clipeasca)3km/h - 2.9V5km/h - 3.5V (lumina suficienta7km/h - 5.6V (farul deja lumineaza la putere maxima)10km/h - 6.7V13km/h - 7.7V15km/h - 8.5V18km/h - 8.8V20+ km/h - 8.9V Am atins pe o portiune si 35km/h insa nu a trecut de 9V voltmetrul. Va cer ajutorul in constructia unui stop pe spate simplu alimentat de la dinam, insa care sa mai ramana cateva minute aprins (nu e cazul sa stea aprins 20 si ceva de minute ca cel pe fata). Scopul principal este sa nu ii ia din putere celui de pe fata. Orice idee este bine venita. Va multumesc anticipat! Editat Octombrie 6, 2014 de khrystyan Link spre comentariu
khrystyan Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Vreo parere de la cineva? Link spre comentariu
eugenbt Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 pune-ti stopul cu baterie. le schimbi la cateva luni si in felul asta nu-ti ia din puterea farului. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Sau pui un stop cu leduri superflux roșii pe spate, cu un condensator de capacitate mare în paralel.Ledurile nu vor consuma prea mult la cei maxim 20mA , mai ales că vei înseria cam două-trei. Link spre comentariu
khrystyan Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 pune-ti stopul cu baterie. le schimbi la cateva luni si in felul asta nu-ti ia din puterea farului. Nici nu se pune problema. Am un far 2x XM-L cu baterii Li-ION, insa am si un stop cu un LED de 1W, tot pe baterii Li-ION. Motivul pentru care am vrut sa ma bucur de beneficiile dinamului, sunt clare... Oricand sunt gata de drum, nu schimb si nu incarc nimic. Sau pui un stop cu leduri superflux roșii pe spate, cu un condensator de capacitate mare în paralel.Ledurile nu vor consuma prea mult la cei maxim 20mA , mai ales că vei înseria cam două-trei. Imi poti da te rog frumos mai multe detalii? 2 sau 3 LED-uri sa fie? Condensatorul ce specificatii sa aiba? Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Dacă tensiunea medie e cam 6V, atunci 3 leduri sunt suficiente, cu o rezistență de limitare de circa 56-100 Ohmi, prin tatonare.Condensatorul ar fi bine să aibă o valoare cât mai mare la un volum cât mai mic (să intre ușor în stop) deci un supercondensator de minim 0,47 F ar fi potrivit. Link spre comentariu
khrystyan Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Multumesc frumos @validae pentru raspunsuri. Apreciez! Am gasit un super-cap de 1F/5.5V. E cam mica tensiunea de lucru, nu? Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 7, 2014 Partajează Postat Octombrie 7, 2014 E cam mică, chiar dacă nu vei ajunge prea des la tensiuni peste 6V, va scurta considerabil viaţa acelui condensator, care e făcut pentru tensiuni de lucru mult mai mici.Uzual acei condensatori lucrează pe la 3V, pentru memorii back-up. Dar poţi stabiliza tensiunea cu un LM7805, astfel încât să nu depăşeşti 5V chiar la viteye mai mari. Link spre comentariu
khrystyan Postat Octombrie 7, 2014 Partajează Postat Octombrie 7, 2014 Nu e mai ok sa pun doua in serie? Ma gandesc ca acel tranzistor va avea si el pierderile lui, va disipa caldura, care automat implica un radiator, iar farul nu e prea mare, sa incapa toate in el... Vreau sa aud parerea ta... Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 7, 2014 Partajează Postat Octombrie 7, 2014 Două leduri roșii au căderea de tensiune de circa 3,2V. Diferența până la circa 6-7V va fi transformată în căldură inutilă, de aceea am propus trei leduri înseriate, cu o cădere de aprox. 4,8V. Dar poți pune și două perechi de leduri roșii înseriate în paralel (serie-paralel sau mixt) și vor consuma circa 40mA la viteza maximă. ceea ce nu-i mult pentru un stop. Link spre comentariu
khrystyan Postat Octombrie 7, 2014 Partajează Postat Octombrie 7, 2014 Din cate am inteles LM7805, are tensiunea de intrare cuprinsa intre 7 si 35V, iar la iesire scoate 5V stabilizat. La iesirea din LM voi lega condensatorul de 1F 5.5V. Nu m-am gandit bine? Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 7, 2014 Partajează Postat Octombrie 7, 2014 Ba da.Va proteja condensatorul astfel, și ledurile. Link spre comentariu
khrystyan Postat Octombrie 7, 2014 Partajează Postat Octombrie 7, 2014 Si cate LED-uri sa fie? 2 sau 3? LED-urile superflux de ce au 4 picioare? Cum se alimenteaza? Link spre comentariu
adicontakt Postat Octombrie 7, 2014 Partajează Postat Octombrie 7, 2014 LED-urile superflux de ce au 4 picioare? Cum se alimenteaza? de asta au 4 picioare http://www.web.sof-optoelectronics.de/dim_images/smd_piranha-70-90.gif mai cauta si cu google e mai simplu decat sa astepti raspuns aici si sa toti verifici mailul Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum