Vizitator Arhifane Postat Septembrie 5, 2014 Partajează Postat Septembrie 5, 2014 Salutare, Am un dinam clasic la bicicleta, vreau sa stiu cum trebuie facut circuitul. Farul din fata este cu bec, stopul este cu Leduri si are un condensator ca sa lumineze putin si dupa oprire. Dinamul este cu doua borne, nu fac baza prin cadru. Nu prea mai tin minte mare lucru de la fizica, asa ca intreb, cum e mai bine sa le pun, paralel, serie? In mintea mea m-am gandit sa pun serie, iar intai sa "trec" prin stop. Multumesc, Stefan Link spre comentariu
belasajgo Postat Septembrie 5, 2014 Partajează Postat Septembrie 5, 2014 In mod normal farul si stopul se leaga in paralel. In primul rand probabil nici nu ar merge in serie (din cauza stopului cu LED-uri) si in al doilea rand, in caz ca s-ar arde becul din far, atunci nu ar mai merge nici stopul. Daca la far si la stop ai doar un fir, atunci ar trebui sa legi unul din bornele dinamului la cadrul bicicletei. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 5, 2014 Partajează Postat Septembrie 5, 2014 Indiferent cum le-ai lega, cu masa comună la cadru sau cu două fire distincte, trebuie să le legi în paralel. Altfel arderea unui bec ar întrerupe alimentarea și pe celelalte bune. Link spre comentariu
Vizitator Licentiu Postat Septembrie 5, 2014 Partajează Postat Septembrie 5, 2014 Validae are dreptate. In plus, daca ai inseria doi consumatori de aceleasi valori- doua becuri identice, de ex.- puterea(luminozitatea) ar fi injumatatita (conf. Legii lui OHM). nepunand in calcul ca un dispozitiv electronic nu-l poti inseria oricum iti vine. daca am gresit, astept critici contructive, de aceea e "forum". Link spre comentariu
Vizitator Arhifane Postat Septembrie 6, 2014 Partajează Postat Septembrie 6, 2014 Va multumesc pentru raspunsurile rapide. Poate ca o sa pun un condensator pentru farul din fata pentru remanenta. Dar asta mai incolo. Banuiesc ca daca fac bifurcatia la bornele de intrare in far nu are nici o relevanta, sa nu treuiasca sa plec cu doua fire din dinam. De curiozitate, exista vreo diferenta de performanta intre circuitul cu masa prin cadru si celalalt? Considerand ca nu sunt probleme de contact la legarea de cadru. Stefan Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 6, 2014 Partajează Postat Septembrie 6, 2014 Asa-zisul dinam de bicicleta clasic este un alternator de cca. 6 V. Trebuie redresata mai intai tensiunea cu o punte si un condensator mare (de exemplu 47.000 micro la 10 V). Consumatorii se leaga in paralel si se vor stinge lent dupa oprire..Pentru LED-uri este necesara o sursa de curent constant deoarece tensiunea variaza mult cu turatia dinamului. Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 6, 2014 Partajează Postat Septembrie 6, 2014 (editat) o sa pun un condensator pentru farul din fata pentru remanenta. "Dinamul" pentru bicicleta este de fapt alternator. Pana sa scriu eu, vad ca a scris D-l puriu acelasi lucru. Editat Septembrie 6, 2014 de miron1947 Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 6, 2014 Partajează Postat Septembrie 6, 2014 (editat) Arhifane scrie:"Am un dinam clasic la bicicleta""... are un condensator ca sa lumineze putin si dupa oprire.""Poate ca o sa pun un condensator pentru farul din fata pentru remanenta."Cred că ar fi timpul să aflaţi că "un dinam clasic" este de fapt (şi de drept)un alternator monofazat având rotorul cu magneţi permanenţi; deci "ideea" dvs.cu condensatorul este inaplicabilă fără o redresare prealabilă a tensiuniigenerate. În plus, consumul fiind relativ mare (cel puţin câteva sute de mA,ponderea constituind-o becul), pentru un efect "remanent" (aşa cum îl numiţidvs.) cât de cât util, va fi necesară o capacitate foarte mare, de ordinulzecilor de mii de microfarazi. O alternativă mult mai avantajoasă, elegantă şicomodă ar fi să renunţaţi la "dinam" şi să folosiţi un sistem pe acumulatori.L.E.Cer scuze colegilor care au punctat înaintea mea aceeaşi idee.În noua formă a forumului nu mai sunt avertizat de existenţamesajelor care au fost postate între timp; această funcţie eradeosebit de utilă. Încă o dovadă că "mai nou" înseamnă "mai prost". Editat Septembrie 6, 2014 de cristian_draghiescu Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 6, 2014 Partajează Postat Septembrie 6, 2014 Totuși mi s-a întâmplat ca în timp ce scriam un mesaj să fiu notificat în partea de sus a ecranului că s-a postat recent.Oricum, per total platforma asta nouă e departe de a fi un pas înainte, și eu rămân la ideea că formatul vechi, cu limitările lui cu tot, era mai ușor de folosit și mai plăcut.Dar o să ne obișnuim și cu ăsta, nu ai ce mai face... Link spre comentariu
Vizitator Arhifane Postat Septembrie 6, 2014 Partajează Postat Septembrie 6, 2014 Din nou multumesc pentru raspunsurile rapide. Farul si stopul o sa le iau acum de la posta, deci inca nu le-am vazut. Cel cu leduri se prea poate sa aiba "tot tacamul". Pentru acumulatori, da, e o solutie buna, acum am lumini pe baterii. Singura problema e ca folosesc bicla pentru mers la birou, trebuie sa pus / scot lumninile tot timpul, sa ma asigur ca am baterie, etc. Dinamul (anternatorul) il am tot tilpul pe bicla, nu se consuma, nu trebuie sa-l scot, etc. Nu stiu cum suna dpdv tehnic, dar o idee era sa incarc niste acumulatori de la alternator (se poate?) Si sa folosesc niste lampe cu led-uri. Dar intai sa fac prima "configuratie" iar apoi vad unde se poate imbunatatii. Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 6, 2014 Partajează Postat Septembrie 6, 2014 sa incarc niste acumulatori de la alternator (se poate?) Da, daca redresati curentul cu cel putin o dioda(monoalternanta). Link spre comentariu
Alexutz Postat Septembrie 6, 2014 Partajează Postat Septembrie 6, 2014 (editat) Exista kituri charger Liion cu pana la 1A din 5V, le poti adapta sa incarce o lampa led cu acumulator pe 3.7V. Uite cateva exemple-pe 3,7 si pe 7.4V: http://postimg.org/gallery/2cx7zt4pu/16f87700/ O lampa cu 2xXM-L si 1600lm ar fi suficienta pentru bicicleta...Ti-ar trebui si un indicator de incarcare, un battery monitor adaptat pentru cerintele tale. Editat Septembrie 6, 2014 de Alexutz Link spre comentariu
Vizitator Arhifane Postat Septembrie 9, 2014 Partajează Postat Septembrie 9, 2014 Salutari, Am reusit sa montez farul si stopul, funcationeaza amandoua. Nu lumineaza cine stie ce, suficient pentru semnalizare. Poate daca ii pun bec halogen in fata. Modulul cu LED l-am pozat. Nu pastreaza lumina, asa cum i se facuse reclama, dar este ok. http://tinypic.com/view.php?pic=317bmyo&s=8#.VA7fpfHuZ1w Stefan Link spre comentariu
Vizitator Arhifane Postat Septembrie 9, 2014 Partajează Postat Septembrie 9, 2014 Rectific: pastreaza lumina chiar foarte mult vreo 5 minute aproape Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition Postat Septembrie 9, 2014 Partajează Postat Septembrie 9, 2014 (editat) Becu' trubuia pus la curent alternativ iar circuitul la c.c. in caz ca nu are sistem propriu de redresare. Daca pui becul dupa redresare va descarca condensatorul ca are rezistenta mica si n-o sa ai tensiune destula la circuit. Editat Septembrie 9, 2014 de ExtremeEdition Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum