Vizitator bodi000 Postat Septembrie 5, 2014 Partajează Postat Septembrie 5, 2014 Buna ziua,Am nevoie de un sfat, in legatura cu un tablou de distributie intr-o casa cu mai multe nivele. Iata situatia pe scurt:casa (la tara) cu subsol tehnic si garaj/atelier, parter si etaj. Un alt atelier in curte. trifazic peste tot, de multi ani. Am decis sa modernizez tabloul si sa verific si sa ameliorez reteaua interna, care nu are impamantare. Anul trecut a fost instalat de catre ENEL un BMPT 63A. Nu stiu ce protectii are in el, si nu mai sunt la fata locului ca sa vad. am o poza, dar nu prea detaliata, a fost facuta intamplator. Daca cineva poate sa recunoasca elementele...Coloana pusa de ENEL (4x?mm2) ajunge la vechiul tablou cu sigurante, care trebuie inlocuit. am trei (poate patru) zone principale: 1. garaj2. atelier extern3. parter4. etaj1 si 2 au fiecare tabloul lor la distanta. Prima mea intrebare : mai pun o siguranta generala dat fiind faptul ca exista cea din BMP de 63A?A doua intrebare: cum pot distribui din coloana principala la zonele 1,2 si eventual 4? exista ceva bride, care sa puna in contact 3/4 circuite?as evita instalarea unor interuptoare automate pt fiecare circuit mentionat, caci fiind 3P sau 3P+N ar ocupa prea mult spatiu, si ele vor fi puse sau exista deja in tablourile secundare.Va multumesc anticipat,B Stanciu Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 5, 2014 Partajează Postat Septembrie 5, 2014 Sigurantele protejeaza conductorul. Daca te duci cu conductor de 10mm^2 (ca sa poata duce toti cei 63A) pana la fiecare panou de distributie, nu e nevoie de alte sigurante. Daca vrei sa folosesti conductoare mai subtiri, ca n-ai consumatori asa mari, atunci pui la inceputul lor sigurante corespunzatoare. De ex, pt 4mm^2 -> 25A. Link spre comentariu
Vizitator bodi000 Postat Septembrie 5, 2014 Partajează Postat Septembrie 5, 2014 Multumesc pt raspuns. Conductorii sunt de 4/5 mm diametru, deci ar face mai mult de 10mm2. in aluminiu. Ce fel de distribuitor repartitor slitter cum s-o chema se poate pune? Multumesc, B Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 5, 2014 Partajează Postat Septembrie 5, 2014 Eu ma refeream la conductori de cupru. Cei de aluminiu trebuie sa fie mai grosi, ca altfel, in caz de probleme, pot aparea probleme (in cel mai rau caz, se topesc/iau foc). Ce fel de distribuitor repartitor slitter cum s-o chema se poate pune? Asta nu stiu Cu placere! Link spre comentariu
H Robert Postat Septembrie 5, 2014 Partajează Postat Septembrie 5, 2014 Coloana principala de la bmpt pana la primul tablou electric ce dimensiune are? Unde intentionezi sa te ramifici? Cum a fost posibil ca cei de la electrica sa iti schimbe bmpt fara sa observe coloana subdimensionata?Ai fost avertizat sa schimbi coloana pana la la tabloul principal? Ai ceva idei despre echilibrarea cosumului pe faze? Ai coloana realizata din coductoare de aluminiu? Va fi necesar ca fiecare tablou auxiliar sa fie protejat cu o siguranta generala conform necesitatiilor. Link spre comentariu
v67 Postat Septembrie 5, 2014 Partajează Postat Septembrie 5, 2014 nu ati specificat ce sectiune au celelalte coloane sigur sunt de dimensiuni mai mici dci vor protejate cu alte sigurante dar nu mai mari de 32A(protectie selectiva)iar in bmpt s-ar putea monta o protectie la suprarensiune Link spre comentariu
Vizitator bodi000 Postat Septembrie 7, 2014 Partajează Postat Septembrie 7, 2014 (editat) Coloana principala de la bmpt pana la primul tablou electric ce dimensiune are? Unde intentionezi sa te ramifici? Cum a fost posibil ca cei de la electrica sa iti schimbe bmpt fara sa observe coloana subdimensionata?Ai fost avertizat sa schimbi coloana pana la la tabloul principal? Ai ceva idei despre echilibrarea cosumului pe faze? Ai coloana realizata din coductoare de aluminiu? Va fi necesar ca fiecare tablou auxiliar sa fie protejat cu o siguranta generala conform necesitatiilor. coloana principala, INSTALATA de Enel in acelasi timp cu BMPT e de 4x10/16mm2 (nu sunt f sigur) alu. ramificatiile sunt tot din alu dar mai gros cred 16 sau 25 mm2. (existau deja demult) tocmai asta e intrebarea, unde sa ma ramific: in amonte de tabloul principal de parter, cu un distribuitor si sigurante pe fiecare tablou secundar, sau cu cate o siguranta in tabloul principal (problema mai mult de spatiu) in ce priveste echilibrarea fazelor, am idee, dar orice sugestie e binevenita! multumesc, B nu ati specificat ce sectiune au celelalte coloane sigur sunt de dimensiuni mai mici dci vor protejate cu alte sigurante dar nu mai mari de 32A(protectie selectiva)iar in bmpt s-ar putea monta o protectie la suprarensiune am specificat acum mai sus. BMPT cred ca are protectie, dar astept niste poze mai clare ca sa vedem ce e in BMPT. Editat Septembrie 7, 2014 de bodi000 Link spre comentariu
H Robert Postat Septembrie 7, 2014 Partajează Postat Septembrie 7, 2014 Te ramifici direct in coloana ce vine de la bmpt, faci tablourile in zona in care ai nevoie si in acele tablouri pui sigurante in functione de necesitate, Link spre comentariu
Vizitator bodi000 Postat Septembrie 7, 2014 Partajează Postat Septembrie 7, 2014 (editat) Te ramifici direct in coloana ce vine de la bmpt, faci tablourile in zona in care ai nevoie si in acele tablouri pui sigurante in functione de necesitate, Multumesc inca o data! Acum am elucidat in mare parte BMPT-ul, e comtec http://www.comtec-int.ro/produs/72/bmpt-ca-diferential-+-dpst.html. Ramane intrebarea, cu ce ma ramific? As avea nevoie de o ramificatie in BMPT, pt atelierul ext, pt a scurta circuitul cu vreo 15-20m, si una in casa, ca sa coboare in garaj. eventual o a treia pt etaj. Pt prima ramificare, as putea pune oare un al doilea fir in fiecare din bornele incercuite? Acum de acolo pleaca 4x16mm alu pt casa. Sau trebuie facuto o doza de ramificatie, ceva? ceva cleme de prindere? sau cum s-or fi chemand. In tabloul din casa voi pune borne ca in BMPT, daca se pot pune doua fire la iesirea din ele. Salutari, BS Editat Septembrie 7, 2014 de bodi000 Link spre comentariu
H Robert Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Poti sa te ramifici si acolo dar daca bmpt este sigilat nu iti recomand sa te ramifici acolo deoarece trebuie desigilat si este ilegal, daca tabloul principal este mai departe decat ar fi bmpt-ul iti recomand sa te ramifici undeva unde consideri ca este cel mai aproape de locatiile unde vreti sa tragi acele circuite si in acel loc puneti o doza de ramificatie in care vei pleca cu toate circuitele secundare pe anumite zone,acel bmpt are protectie la supratensiune trifazat (dspt) aveti si un bloc siguranta diferentiala tetrapolara, iar siguranta tetrapolara din dreapta de langa dpst este legata de dspt pt. deconectare in cazul in care apare o supratensiune in retea,si mai aveti 3 sigurante de mare putere de rupere (MPR) si contorul trifazat cam asta aveti in bmpt. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum