Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Temporizator leduri, ajutor.

Vizitator Jozsef1980

Postări Recomandate

Vizitator Jozsef1980

Va salut, am o mica problema cu temporizarea a doua leduri auto.

Pe scurt am facut un montaj cu banalul integrat LM555 ca si temporizare este foarte bun, am setat timpul de temporizare dorita la 2 minute, dar problema este ca la masina mea intrerupatoarele de la portiere sunt puse la masa adica pe - ( minus, si nu pe + ca in modul obisnuit), deaici e si problema ca cat timp am usile deschise temporizatorul tot sta activat, adica nu decupleaza la timpul setat de mine.

Intrebare este cum pot sa fac ca atunci cand stau cu usile deschise mai mult timp, sa intrerup alimentarea ledurilor din interior?

Va rog sa ma ajutati cu o schema utila sau un kit care se poate cumpara din comert, care sa isi faca treaba.

Multumesc.

Editat de Jozsef1980
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fratello

2

• adryano

2

• em2006

1

• lutza2

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va salut, am o mica problema cu temporizarea a doua leduri auto.

Pe scurt am facut un montaj cu banalul integrat LM555 ca si temporizare este foarte bun, am setat timpul de temporizare dorita la 2 minute, dar problema este ca la masina mea intrerupatoarele de la portiere sunt puse la masa adica pe - ( minus, si nu pe + ca in modul obisnuit), deaici e si problema ca cat timp am usile deschise temporizatorul tot sta activat, adica nu decupleaza la timpul setat de mine.

Intrebare este cum pot sa fac ca atunci cand stau cu usile deschise mai mult timp, sa intrerup alimentarea ledurilor din interior?

Va rog sa ma ajutati cu o schema utila sau un kit care se poate cumpara din comert, care sa isi faca treaba.

Multumesc.

Simplu - alimentati un releu din intrerupatoarele de la portiere, astfel incit atunci cand sunt deschise sa alimenteze releul ce va decupla temporizatorul!

Link spre comentariu
Vizitator Jozsef1980

Am atasat schema cu temporizatorul pe care l-am construit.

Problema este ca el ca sa functioneze temporizarea butonul pentru activare tot pe - (masa) este.

Daca pun un releu sa intrerupa masa cand este deschis usa, el automat atunci nu primeste impulsul pentru temporizare, sau gresesc?

post-233157-0-46607700-1409912913_thumb.gif

Link spre comentariu

Circuitul e in configuratia tipica de monostabil.

Daca durata comenzii pe intrare depaseste temporizarea pentru care e calculat circuitul monostabil, iesirea urmareste semnalul de comanda de la intrare, iar temporizarea ramane mascata sub latimea impulsului de comanda. 

O declansare corecta in acest caz necesita folosirea unui circuit de derivare la intrare (pin 2), un simplu circuit RC. Acesta trebuie sa aiba o constanta de timp mai mica de circa 5 ori decat perioada monostabilului.

Nu e nevoie de releu suplimentar, ori alte inginerii.

Link spre comentariu

Am atasat schema cu temporizatorul pe care l-am construit.

Problema este ca el ca sa functioneze temporizarea butonul pentru activare tot pe - (masa) este.

Daca pun un releu sa intrerupa masa cand este deschis usa, el automat atunci nu primeste impulsul pentru temporizare, sau gresesc?

Nu stiu cum, dar nu-mi pot imagina cum doriti sa functioneze conectarea acelui circuit.. :scarpin  Asa ca luminati-ma: cand portiera este deschisa, temporizatorul trebuie sa fie conectat(alimentat) sau nu? Cand portiera este inchisa, temporizatorul trebuie sa fie deconectat sau nu? 

Link spre comentariu
Vizitator Jozsef1980

Temporizatorul trebuie sa intre in functiune cand usa sta deschisa, si in acelasi timp sa si lumineze ledul de pe usi, iar daca usa ramane deschisa mai mult timp decat este setat temporizatorul, atunci sa se stinga dupa timpul setat din temporizator, iar cand usa se inchide indiferent daca a stat deschis mai mult sau mai putin timp decat cel de temporizare, sa se stinga ledul.

Sper ca ati inteles acuma cum vreau sa functioneze.

Link spre comentariu

Leaga ground-ul intregului montaj la butonul din usa. In momentul deschiderii portierei, montajul va primi masa prin buton si va anclansa releul ; daca usa ramane deschisa, circuitul basculeaza iesirea in off dupa terminarea temporizarii. Daca usa este inchisa inainte, circuitul "se reseteaza" prin intreruperea alimentarii ( a minusului).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări