Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat constructie protectie centrala termica


catax4u

Postări Recomandate

Va salut. Acum vreo 2 saptamani am avut nenorocul sa fie afectata partea electronica, partea de comanda a centralei dupa ce un traznet a lovit in apropiere si au fost afectate mai multe case care au fost in raza lui. Pe viitor n-as vrea sa se mai repete treaba asta si m-am gandit ca neavand impamantare la instalatia electrica sunt toate sansele sa patesc la fel. Acuma nu cred ca pot sa fac impamantare la toate prizele din casa, dar ma gandeam ca poate daca fac ceva pt priza de unde se alimenteaza centrala rezolv ceva! si cum se face...? Ce sfaturi puteti sa-mi dati? Sau poate un paratraznet e mai nimerit....? ca fapt divers, va spun ca diferentialu' a declansat dar fara sa salveze centrala si inca ceva din casa, un alimentator.

Link spre comentariu

Nu-mi dau seama cum de vi s-a instalat centrala fără a avea împământare, știu că asta e o condiție obligatorie....dar asta e altă problemă. Împământarea nu vă salva centrala oricum, la supratensiuni de acel nivel nu se pune problema de vre-o siguranță anume. Poate niște eclatoare (descărcătoare de supratensiune)  montate între fază și pământ ar limita supratensiunea la câteva sute de volți, aici ar mai putea salva ceva MOV-urile de pe unele plăci.Paratrăznetul protejează casa împotriva incendierii provocate de o descărcare directă, dar nu-i chiar așa ușor de realizat, e ceva fier de montat acolo.Dacă sunteți poziționat sus pe un deal și zona predispune la pericolul de trăsnet, ar trebui luat în calcul.Dar dacă descărcarea vine din rețea, doar eclatoarele pot proteja eficient și în timp real.Orice altă siguranță este lentă, chiar și un DPST de la CEZ montat la intrarea în instalație. 

Editat de validae
Link spre comentariu

Impamantarea este importanta, nu numai pentru siguranta personala (sa nu curenteze centrala daca se strica ceva), ci si pentru protectiile de supratensiune, care se bazeaza pe impamantare. Colegul validae a explicat foarte bine ce poti folosi pentru protectie, exista in magazinele de specialitate asa module ce se pot integra in tabloul de sigurante. In functie de necesitati, pot fi montate module cu eclatoare si / sau module cu varistoare (acestea se gasesc si in varianta cu patroane ce se pot inlocui). Pentru o protectie buna se combina modulele cu eclatoare cu modulele cu varistoare. Daca riscul sa apara o supratensiune atmosferica directa este mic, atunci ajung doar modulele cu varistoare. Si eu mi-am montat recent asa ceva in tabloul de sigurante cand mi-am innoit instalatia electrica, pentru a proteja toate aparatele din locuinta. Insa daca nu vrei sa faci modificari majore, poti monta un tablou de sigurante pe langa centrala, aplicat pe perete.

 

Sa nu fii derutat de alte produse care se mai gasesc in magazine, sunt si relee care decupleaza curentul daca tensiunea depaseste (in sus sau in jos) o tensiune prestabilita. Acele relee nu protejeaza de supratensiuni atmosferice, deoarece sunt prea lente.

Link spre comentariu

Impotriva trasnetelor foarte greu te poti apara... Pentru a proteja chestii scumpe, cum e o parte electronica de centrala termica, eu as propune urmatoarea varianta:

Montarea unui transformator separator foarte bine izolat intre primar si secundar, de putere apropiata dar putin mai mare ca puterea necesara centralei. Pe secundarul transformatorului (spre centrala) legate mai multe varistoare de 250Vac in paralel. Cu cit mai multe cu atit mai bine. Eu as pune vreo 10. Astfel, la un impuls de tensiune, transformatorul va limita curentul, astfel varistoarele nu se vor vaporiza, cum se intimpla de obicei in astfel de situatii. De asemenea, la un impuls de mod comun, transformatorul va izola. Cel mai bun ar fi un transformator cu 2 coloane, primarul bobinat pe o coloana iar secundarul pe cealalta. Miezul legat la impamintare.

Asta te-ar putea pazi de majoritatea situatiilor, dar nu de toate. Daca trazneste fix in firele de alimentare din zona ta, numai Dumnezeu poate salva aparatele.

Ca o paranteza iti spun ca am vazut statie de emisie de televiziune traznita fix in antena, si crede-ma alea au toate protectiile si paratrasnetele posibile. Imi e greu sa-ti spun cum arata...Chiar si mufele masive erau topite/partial vaporizate. Nereparabila, o gramada de fire topite in interior, totul innegrit... De astfel de situatii nu te poti proteja. Trebuie sa ai in apropiere un echipament functional de schimb, cum e cazul la toate emitatoarele de televiziune de exemplu.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Sau altfel spus: sunt anumite cazuri in care masurile "sigure" de protectie costa mai mult decat inlocuirea pur si simplu a echipamentelor "prajite". Si nici nu sunt chiar absolut sigure....

 

Priza de pamant e utila pentru urmatoarele situatii: 

1) ca "contragreutate" electromagnetica la anumite tipuri de antene (pentru emisie si eventual receptie oarecum specializata)

2) ca o cale pentru asigurarea unui curent de "scurgere" capabil sa declanseze un disjunctor (termenul modern pentru siguranta "automata"), in cazul strapungerii izolatiei intre faza si elemente conductoare care pot fi atinse de persoane (sasiu, carcase metalice)

3) ca o cale de scurgere a unei descarcari atmosferice (trasnet), caz in care veti racorda acolo coborarea de la paratrasnet si NU veti lega la acea priza elementele de impamintare!

 

Personal, eu cred ca izolarea corespunzatoare a aparaturii electrice e suficienta pentru protectia operatorilor (persoanelor care intra in contact cu aparatele electrice). Paratrasnetele sunt utile numai pentru acele locatii expuse trasnirii (amplasarea pe culmi de deal, fara constructii sau chiar elemente de relief inalte in vecinatate). 

 

Socurile pe retea care pot apare in urma trasnirii sunt dificil de controlat si/sau limitat. Sfatul meu (in masura in care este posibil) e sa recurgeti la clasica izolare a aparaturii pe care doriti sa o protejati (banala "scoatere din priza") si in masura in care puteti renunta la functionarea acelor aparate (pana la urma, furtuna cu trasnete nu dureaza mai mult de o jumatate de ora, interval in care puteti opri sensibila centrala prin scoatere din priza)

 

Sfatul lui Misha e foarte bun, insa nu oricine poate realiza (sau comanda) un transformator atat de specializat (poate nu e cazul sa va explic ca nu veti gasi nicaieri un trafo suficient de izolat pentru aceasta protectie)...

 

Bafta!

Link spre comentariu

Ai dreptate. Nu poti cumpara un asemenea transformator. Poti doar sa-l comanzi, sau sa ti-l construiesti. In ambele situatii trebuie sa te pricepi. De fapt nu e asa mare lucru, e un transformator de 150-200W, pe miez cu 2 coloane. Izolatia intre bobine si miez trebuie suplimentata si eventual daca bobinele sunt prea apropiate, intre ele. Nu e chiar asa scump...Daca calculezi maxim vreo 200 lei. Un cunoscut a avut "electronica" de la centrala termica "trasnita" de 2 ori intr-o vara. Fiecare reparatie l-a costat cam 1000 lei si nu e o persoana care sa pocneasca din degete si sa scoata 1000 de lei instantaneu. Daca-ti trazneste televizorul poti sa stai citeva luni fara, sa stringi bani si sa-ti cumperi altul. Daca nu-ti merge centrala termica nu prea poti sa faci dus citeva luni cu apa rece pina stringi bani...mai ales daca ai copii mici.

Dupa ce i-am pus transformatorul si varistorii nu a mai avut astfel de situatii de 8 ani. Bine, e posibil sa fi fost doar ghinionist, nu am cum sa verific, oricum traful i l-am construit gratis, in numele stiintei. Si eu am fost curios de rezultate si sunt in continuare.

A fost singura solutie gasita de mine tinind cont de faptul ca dupa primul trasnet a schimbat sigurantele cu unele diferentiale si a montat si un modul de protectie la supratensiune, pe atunci foarte scump. Nu au avut efect pentru ca aceste protectii sunt prea lente (zic eu) si de asemenea nu protejaza la impulsurile de mod comun.

Evident nu e o solutie care te protejaza in orice situatie, dar in locurile supuse des acestor fenomene, iti reduce cheltuielile.

Link spre comentariu

O centrala termica este mai greu de protejat fata de alt aparat electronic.Cea mai eficienta solutie este montarea unui sistem de paratrazanet complet.Socul electric din descarcarea fulgerului nu vine doar prin reteaua electrica, ci de multe ori descarcarea se propaga direct prin hornul centralei;aici centralele turbo sunt avantajate datorita hornului scurt,dar nu sunt ferite total de asa ceva!Am avut cazuri in care cablajul intern a fost efectiv topit si lipit de carcasa centralei pe interior!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Presupun ca e vorba de modernele hornuri metalice?

Pai astea se preteaza cel mai bine la legarea spre o priza de pamant. 

Ramane sa asigurati un racord din material izolator (adica NU minunatia aia de 

flexibil taman metalic!!!

 

Totusi trebuie pornit intotdeauna de la pozitia "geografica" a acelei case.

Socurile prin instalatia de transport a energiei electrice, pe de alta parte,

se transmit la distanta relativ mare, si in multe case, de asta se punea problema 

protejarii fata de "atacul" pe aceasta cale....

 

Si ma intreb totusi, nu ati avut probleme cu defectarea altor "chestii care se baga in priza"?

Gen TV, computer, si in general cam orice electronice, echipate actualmente aproape

in totalitate cu surse in comutatie, cu parti conectate galvanic la retea.... 

 

La centrale, puterea aparaturii electronice fiind mica, se utilizeaza si alimentarea 

super-economica prin condensator, deci conectarea cea mai directa posibil cu 

reteaua....

 

Legat de constructia pomenita de Misha, imi amintesc ca solutia propusa e 

destul de "contraindicata" de meseriasii in domeniu, avand flux de scapari mare

si randamente din cele mai modeste; pe de alta parte, pentru a izola eficient, e necesara

o izolatie FOARTE groasa intre bobinaje si miez (care si el e metalic, deci conductor!),

si desigur legarea ferma a miezului la pamant!

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Impotriva supratensiunilor de natura atmosferica se pot monta anumite aparataje in tabloul electric, singurul dezavantaj este costul destul de ridicat. Se poate monta un descarcator de joasa tensiune, si eventual o bobina MSU care decupleaza siguranta generala in caz ca tensiunea depaseste un anumit prag. Binenteles ca trebuie sa aveti un tablou cu sigurante automate, acestea se monteaza pe sina omega. Sunt mai multe branduri in acest domeniu, Schneider, Gewiss, Shrack.    Oricum un mare avantaj cu acestea, e ca vei proteja intreaga locuinta si nu doar centrala termica.

 

 Posted Image

Posted Image

Editat de valica
Link spre comentariu

Nu are sens vreodata sa protejezi un obiect de fulger.

Solutia este sa ai un paratrasnet mai inalt decat cladirea care sa atraga voit fulgerul in locul unde poti descarca tensiunea.

Dar si aceasta solutie are un neajuns. Atragi fulgerul mai mult decat in situatii normale...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Paratrasnetul iti protejeaza casa de descarcari electrice de natura atmosferica, dar daca descarcarea electrica se intampla prin stalpii Enel-ului si iti vine supratensiunea de la sute de metrii distanta prin fire, atunci la ce mai ajuta paratrasnetul? Daca peste tot unde are Enel-ul stalpi, ar fi cladiri mai inalte decat stalpii, nu ar fi asa mare riscul...

Link spre comentariu

Asta este direct proportional cu cati bani investesti in protectii de supratensiune si cat de buna este impamantarea casei. Protectiile de supratensiune calitative si scumpe (de exemplu de la Phoenix Contact) protejeaza destul de bine, insa acestea costa cateodata mai mult decat toate aparatele dintr-o casa obisnuita, deci de obicei nu se merita investitia pentru o casa (altfel este in domeniul industrial). Si in plus, degeaba ai protectii de supratensiune scumpe si bune, daca impamantarea nu este buna sau este inexistenta. Nu odata vad oameni care isi instaleaza elemente de protectie (chiar si prelungitoarele cu protectie au rostul lor) dar nu au impamantare buna (sau chiar deloc).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări