Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

invertoare legate serie, paralel

eugenbt

Postări Recomandate

buna ziua!

as dori sa stiu daca in loc de un invertor de 3KW se pot folosi trei de 1KW, legate in serie sau in paralel. daca da, care ar fi schema de legare. daca nu, de ce? invertoarele de putere mica sunt mai accesibile ca pret. s-ar putea sa existe ceva referiri pe topicurile existente, dar nu le-am mai gasit. cu stima, eugen

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• eugeniusro

2

• rinaldoparaipan

1

• eugenbt

1

• cavit

1

Top autori în acest subiect

Eu am intalnit cateva modele de UPS care merg legate in paralel, unul e master iar celelalte se sincronizeaza dupa el, si la invertoare am vazut aceasta facilitate dar nu am lucrat efectiv cu un astfel de model.

Am remarcat insa ca modelele care aveau aceasta facilitate nu erau chiar ieftine, si in unele cazuri era necesara achizitionarea unui modul de comunicatie pentru interconectare. O solutie mai simpla este sa imparti instalatia electrica in mai multe zone separate si astfel poti sa folosesti invertoare mai mici.

In mod normal la tabloul electric al locuintei ar trebui sa ai deja o impartire a circuitelor.

Link spre comentariu

Nu cred ca 3 invertoare de 1kW sunt mai ieftine decat unul de 3kW.

Daca nu au posibilitatea de legare master/slave, nu se pot lega in paralel, fiecare isi face sinusoida lui proprie.

De exemplu, un invertor sinus pur de 3kW,(bun, testat de un an) cu functie de charger si UPS costa 2800ron.

Daca vrei detalii, cauta-ma pe PM.

Link spre comentariu

Trebuie sa aibe posibiltatea de a fi sincronizate prin conectare master- slave unul master restul slave altfel nu pot fi legate iesirile in paralel, dar pot fi puse mai multe invertoare pe aceeasi baterie cu consumatori diferiti.

Link spre comentariu

Invertoarele Grid-Tie (on-grid) se pot lega in paralel !!!

Aceasta este o tendinta actuala, spre micro-invertere legate in paralel, mai degraba decat cu un singur inverter "string"

Spun "o" tendinta, pentru ca mai exista una, cu un booster pe fiecare panou, aceste boostere sunt puse in paralel si acest "bus" intra intr-un sungur inverter.

Problema care se pune aici cel mai mult este de eficienta mai degraba decat de cost, pentru ca daca ai mai multe panouri in serie si expuse in mod uniform la soare, tensiunea de intrare in inverter este mare si deci eficienta buna.

Daca in schimb unele panouri sunt montate diferit (pe fetele unei cladiri de exemplu) sau exista pericolul  ca anumite panouri sa fie umbrite, in timp ce altele nu, atunci eficienta mai mare se obtine cu micro-invertere.

Inverterele "off-grid" de obicei trebuie sa suporte un regim "master-slave", altfel nu se pot lega in paralel. 

Link spre comentariu

Initiatorul topicului zice ceva si de pret, eu inteleg ca nu vrea sa achizitioneze initial un invertor scump, ci doreste un inverter mai mic si mai ieftin, iar ulterior sa upgradeze instalatia punand in continuare alte invertere in paralel.

Raspunsul este ca invertoarele care au aceasta facilitate nu sunt ieftine, cat priveste impartirea panourilor pe mai multe stringuri separate cu regulatoare separate, eu zic ca este o idee buna , in special daca panourile nu au aceleasi conditii de iluminare, sunt si regulatoare care permit conectarea de doua stringuri independente, dar iarasi nici acestea nu unt ieftine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări