Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Repararea becurilor cu LED

Vizitator matrix

Postări Recomandate

Lumina naturala cuprinde si IR, UV. Ledurile pot avea un CRI bun sau mai bun... E marketing cat incape, de manipulare nu mai zic...sunt zeci de imagini manipulative, cele care sar din prima in ochi fiind tropical, mediteranean, nordic. Limbaj bine gandit, pe masura culturii populare: cine n-a auzit de nano-...ceva? De la nanotehnologii la nanoSIM! Dar si panourilor radiante li s-a facut reclama cat incape. Totusi, din nefericire piata romaneasca nu e penetrabila de astfel de produse... Nivelul de rigiditate si conservatorism al populatiei face sa stagnam in solutii vechi sau in variante hibride care tot pe "vechi" se bazeaza, cel putin ca aspect, cosmetizare. Cazul becurilor din sticla cu "filament" led si nu numai. Iar marketurile (desi nu-s de profil, au un rol deosebit in formarea culturii populare prin exemple care se intiparesc precum reclama la Coca Cola) se rezuma la benzi cu leduri, proiectoare proaste, spoturi cu 3..5 emittere sau "inlocuitoare pentru neoane". Culmea, ansamblul bagat intr-un tub de 18W ar rezista mult mai bine fara sticla care inhiba disipatia termica. Lipsurile sunt "compensate" prin reclama in conditiile de obedienta psihica. Adica "10W echivalentul unui bec de 150W" devine o concluzie emisa de altii si asumata de noi fara a verifica sau masura. N-am intalnit nicaieri in practica astfel de corespondenta. "Corespondentele" sunt doar marketing! Cree, Osram, Citizen nu baga aiureli in datasheet. Putem lua un COB de 16W/900lm de la Citizen...abia producatorul de becuri economice va pune eticheta "echivalent a 100W". Revenind putin la hipermarketuri...oferta inca graviteaza in jurul valorii de 50-60lm/W.

Link spre comentariu

Pai exact 50-60 lumeni/W este maxim ce obtii.

Asta cand sunt accesibile pentru constructie cu propriile manutze corpuri de iluminat cu mai mult de 150lm/W, daca dimensionezi la un indice de incarcare mic.

La prima vedere pare risipa sa folosesti un COB de 16W maxim la numai 2W, insa pana la urma costul este mai mult decat acceptabil.

In afara de randament, probabil ca vei lua un COB care iti asigura si un CRI + speranta de viata + temperatura de culoare corespunzatoare exigentelor.

Link spre comentariu

Sunt masurabile toate "reclamele"  astea ?  Eu cred ca da. De ce nu sesizeaza nimeni OPC-ul ?

Cei de la H au scos vechile becuri de 10W  cu 810lm si au introdus unele mai mari in luminozitate si in dimensiuni, tot la 10 W...dar cu pret de 35 Ron, in loc de 20... O fi progres ???

Sa fim sinceri: nu ni se va oferi NICIODATA ceva la valoarea REALA in viata asta, de catre marile "lanturi"... dar, ramanand in tara asta, pe care o iubim, am ales deja compromisul ! 

Sa alegem, din mizerii, mucegaiuri si noroi, ce-i mai OK ...pentru NOI !

Mii de scuze...

Link spre comentariu

Tocmai din aceasta cauza eu am ales sa nu mai cumpar asemenea "facaturi" si mi le confectionez singur. Deja toti prietenii si rudele sunt atentionati sa nu arunce becurile cu LED defecte si eu le adun de la ei.Pentru ca in regim de amator e greu sa confectionezi "carcasele" care au si radiatoare de aluminiu , le refolosesc pe cele adunate la care schimb ce e defect : sursa sau LED. Folosesc in general LED-uri chinezesti care mi se par mai de calitate, alfel as ajunge sa depasesc pretul unui bec de "firma". Cu toate astea, sunt f. multumit de rezultate, pretul unui bec de 10W  nedepasind 10 lei (sursa + LED-ri) iar iluminatul nu e cu nimic mai prejos decat al unui bec de calitate peste medie.Poate nu ma credeti, dar am becuri care functioneaza de 2 ani , non-stop, fara niciun defect. Din cate am observat eu la majoritatea becurilor defecte care mi-au trecut prin mana, se "stoarce " la maximum tot ce poate da sursa si LED-urile.Asta le face sa lucreze la temperaturi mari care le grabesc sfarsitul.

In general, iluminatul il apreciez prin comparatie cu un bec cu incandescenta de 40-60w

Editat de ss1958
Link spre comentariu

Ar fi de preferat sa cumperi ledurile, daca tot refaci "infrastructura"-macar iei modele cu CRI crescut si in primul rand specificat. De "stors" se stoarce si din radiator...ai putea limita la 1/4 puterea din becoledurile de 10-15W...cam atat pot ele sa disipe acceptabil. Radiatoarele DIY, daca e vorba de aluminiu, sunt gata slefuite; destule proiectoare si spoturi necesita slefuire, deci manopera in plus.

Link spre comentariu

Sunt masurabile toate "reclamele"  astea ?  Eu cred ca da. De ce nu sesizeaza nimeni OPC-ul ?

Cei de la H au scos vechile becuri de 10W  cu 810lm si au introdus unele mai mari in luminozitate si in dimensiuni, tot la 10 W...dar cu pret de 35 Ron, in loc de 20... O fi progres ???

Sa fim sinceri: nu ni se va oferi NICIODATA ceva la valoarea REALA in viata asta, de catre marile "lanturi"... dar, ramanand in tara asta, pe care o iubim, am ales deja compromisul ! 

Sa alegem, din mizerii, mucegaiuri si noroi, ce-i mai OK ...pentru NOI !

Mii de scuze...

Mai nene crezi ca "dincolo" e mai bine...pai cine a inventat conspiratia becurilor? te pomenesti ca Steaua Romana!

Link spre comentariu

Dupa cum am spus , folosesc LED-uri chinezesti tocmai pt. ca nu vreau sa depasesc costul unui bec din comert. Nu sunt deloc dispus sa dau 25-30 lei pe un bec  doar de dragul firmei si care nu e cu nimic mai bun decat cele facute de mine, poate de multe ori mai slab..Am facut comparatie intre un bec PHILIPS de 5 W si unul facut de mine  si credeti-ma , al meu era mai puternic si se incalzea mai putin.Cat despre lumina emisa, folosesc in general LED-uri cu lumina neutra  sau calda pentru casa si cu lumina rece pt holurile blocului. Dupa atatea experimente, imi pot da seama "la ochi" de calitatea luminii emisa a unui LED si nu folosesc decat ce ma multumeste.

Link spre comentariu

Daca spuneai si ce anume este poate ca cooperam...

Daca este SMPS cu iesire CC atunci decat sa te caznesti mai bine cumperi alta...

Este o sursa de cc pentru un  "tuboled" de 75 lei...

Ar fi interesant daca ar exista asa ceva la pret rezonabil. Un prieten are 3 tuburi , toate cu sursa defecta. Sper sa-l pot ajuta...

Sunt televizoare care costa mai ieftin decat cele 3 tuburi  ....

post-186942-0-73452800-1446659079_thumb.jpg

Editat de danzel67
Link spre comentariu

Daca ledurile sunt Cree atunci merita reparatia.

Probabil ca trebuie extrasa bagheta din tub +:

- pusa pe un profil de aluminiu cu rol de radiator (depinde si daca are talpa izolata si daca pe acolo transmite eficient caldura) Daca nu ar trebui refacut totul cu MC-PCB, dar costurile ar fi prohibitive...

- pusa o sursa SMPS-CC (plasata adiacent)

- +/- dispersor in fata ledurilor, dar fara sa obstructioneze racirea.

Primul lucru - cum sunt configurate catenele de leduri? sau (acelas lucru ca semnificatie): ce tensiune pleaca spre leduri in functiune?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări