Marian Postat Septembrie 22, 2016 Partajează Postat Septembrie 22, 2016 Nu sunt ceramici in becurile astea, ci electrolitici pe partea de filtrare, si poliester inseriati cu reteaua. PS1: Ceramicii nu "fac burta", nici nu prea au cum, ci mai degraba pocnesc, cumva oarecum asemanator cu semiconductorii. PS2: Eu nu vad nici o eroare de logica la Filipakis, a zis ca a cumparat niste becuri cu led si ca la un moment dat a reparat 2 din ele, adica ceva destul de plauzibil. Link spre comentariu
gabyh Postat Septembrie 22, 2016 Partajează Postat Septembrie 22, 2016 Ma refeream la faptul ca, crapa... am vazut cativa mai ales la lanternele cu led cele de 5 lei din bazar ajunsi dupa un timp in situatia asta. Adevarul e ca la chinezarii uneori nu stii ce sa astepti unele rezista non-stop mult timp altele se duc repede. La Dedeman la cutia unde strang produse reciclabile aduni o plasa din diverse tipuri de becoleduri, am luat de multe ori de acolo unele si intradevar c-urile de filtraj umflate sau 1-2 leduri din serie arse. Link spre comentariu
Vizitator daniel negreanu Postat Septembrie 22, 2016 Partajează Postat Septembrie 22, 2016 Eroarea de logica e sa cumperi becoleduri care urmeaza a fi reparate. Daca se arde un led, racirea e insuficienta; nu punem problema unei supratensiuni pentru ca majoritatea au deja driver cc. Iar daca se arde ceva din driver, e prost dimensionata schema. Mai degraba o reducere a curentului masurand Tj...asta daca merita... Link spre comentariu
mac01 Postat Februarie 15, 2017 Partajează Postat Februarie 15, 2017 (editat) Am cumparat anul trecut prin vara cateva becuri cu led la 10 lei buc...unele de 7w si altele de 10w. Unul dintre ele s-a ars si am zis cand o sa am timp liber si ma plictisesc...sa-l desfac de curiozitate si sa vad ce-i in interior. L-am desfacut si am gasit un driver cu un integrat ciudat Z7YL6CHJN si 20 leduri inseriate. Driverul scoate 150mA cu 70 volti. Am ramas surprins cand am vazut ca placa de leduri este prinsa cu doua surubele pe o bucata de tabla amarata care se incinge foarte rapid si foarte tare. Intr-un minut frige de nu poti tine mana pe ea. Am gasit un led ars (driverul era bun) si am pus unul nou. Dupa doua zile a cazut alt led...iar i-am pus led nou...iar a cazut altul. Pana la urma am zis sa modific un pic schema si sa scad curentul. Am scos schema dar n-am gasit nicio documentatie asupra integratului...in schimb am gasit cateva integrate care erau cat de cat asemanatoare. In piciorusul 3 al integratului sunt doua rezistente de 3ohmi puse la paralel (1,5 ohmi). Am anulat o rezistenta si curentul a scazut la 74mA cu aceeasi tensiune de alimentare. Ledurile se aprind un pic mai slab dar insesizabil....iar radiatorul nu mai frige asa puternic. Am montat becul la loc si astept sa vad cat tine. De preferat era sa schimb toate ledurile si sa pun un radiator mai serios acolo...dar n-am mai avut chef si de lucrul asta. Editat Februarie 15, 2017 de mac01 Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 15, 2017 Partajează Postat Februarie 15, 2017 Cu curentul ai rezolvat. Cele doua rezistente sunt traductorul de curent, deci l-ai injumatatit. Ca sa readuci la original si luminozitatea este simplu: leduri noi, mai bune. Cred ca usor vei dubla randamentul, deci vei reveni la luminozitatea initiala. Si cel mai important: pune un radiator = nu tabla amarata. Aluminiu sau chiar cupru daca ai. Link spre comentariu
dan_b11 Postat Februarie 16, 2017 Partajează Postat Februarie 16, 2017 (editat) Si eu am 'reparat' vreo cateva becuri V-TAC de 10 W dar neavand scule mai bune nu am putut decat sa suntez led-ul ars(nu am putut sa-l dezlipesc fara sa-l stric/topesc). Sistemul de prindere a led-urilor este la fel cu cel din poza de mai sus doar ca 'tabla' de mai sus este chiar din aluminiu si avea pusa pasta termica intre placuta cu led-uri si 'radiator', Pana acum a mers mai mult(cu cateva luni) cu led-ul suntat decat cu toate cum era initial(poate si pentru ca am mai pus eu putina pasta termica, initial era fff putina). Ce am observat e ca la doua dintre ele s-a ars exact acelasi led(aceeasi pozitie). Editat Februarie 16, 2017 de dan_b11 Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 16, 2017 Partajează Postat Februarie 16, 2017 Pai si care era problema daca avariai fizic ledul ars incarcand sa-l scoti? Adica devreme ce e ars, ce mai conteaza ce se alege de el? Eu in lipsa de statie cu aer cald, pur si simplu dezintegrez ledurile ca sa le pot scoate fara sa avariez cablajul... Link spre comentariu
dan_b11 Postat Februarie 16, 2017 Partajează Postat Februarie 16, 2017 Cel defect nu era nicio problema(oricum s-a dezintegrat) dar nu puteam sa iau unul bun de la alt bec(asa m-am gandit, sa tin unul drept donator pentru celelalte). De cumparat nou nici nu stiu daca gasesc in zona mea plus ca nu stiu nici caracteristici.... Link spre comentariu
mac01 Postat Februarie 16, 2017 Partajează Postat Februarie 16, 2017 Eu am gasit placuta cu leduri stransa doar intr-un surub...celalalt surub era apropiat de forma, nu era strans de loc. De pasta termica intre placuta si radiator nici nu se pune vorba. La un bec de 10 lei...poate soarta lui era cosul de gunoi...dar eu l-am reparat de plictiseala si mai mai mult de curiozitate. Am pus si eu pasta termica si am strans suruburile bine. Ledurile se dezlipesc greu daca nu se indeparteaza placuta de pe acel radiator. Se face transfer termic intre placuta si radiator iar fludorul ajunge foarte greu la temperatura de topire ca sa se poata dezlipi un led. Eu am distrus ledurile arse exact cum a facut Marian si l-am relipit fara probleme pe cele noi. Deocamdata vad ca merge...o sa schimb toate ledurile cand o mai crapa urmatorul. Ma gandesc ce fel de radiator mai sanatos as putea sa-i adaptez in interior...nu prea vad de la ce as putea lua un radiator. Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 16, 2017 Partajează Postat Februarie 16, 2017 Il faci tu din tabla de cupru / sau iei de pe o placa de baza PC mai veche radiatorul de NorthBridge sau cumperi radiatoare de la un magazin care are asa ceva etc etc. In catena este corect sa pui numai leduri noi, altfel te joci de-a electronica intervenind o data pe saptamana... Dan_b11 Pai reparatia ta este OK datorita faptului ca driverul asigura curent constant, deci cu mai multe sau mai putine leduri - macar teoretic - ar trebui sa ai exact acelas curent. Insa fiecare driever are o marja/plaja in care poate sa varieze tensiunea pentru ca sa ramana constant curentul iar unele au si protectii. Asta se traduce prin faptul ca daca tot suntezi leduri pana la urma fie va intra in protectie, fie curentul nu va mai ramane la valoarea lui. Ledurile este posibil sa se arda in aceeasi pozitie pentru ca acolo este cel mai cald. Link spre comentariu
mac01 Postat Februarie 20, 2017 Partajează Postat Februarie 20, 2017 (editat) Bineinteles ca minunea nu a tinut decat trei zile...cate 7-8 ore pe noapte. Am trecut la planul b (operatiunea dama cu camelii) si am schimbat toate ledurile cu altele noi. Intr-adevar s-a schimbat si lumina putin...este ceva mai puternica si mai alba . Acum sa vedem cat o tine dracovenia, ca radiatorul tot nu l-am suplimentat. Editat Februarie 20, 2017 de mac01 Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 20, 2017 Partajează Postat Februarie 20, 2017 Pai varianta cea mai simpla este sa faci testul timpului, insa cam orice leduri pui acolo tot nu vor avea regim termic normal. Este pacat ca te-ai chinuit cu depanarea si pusul de leduri noi (oare or fi si bune? era interesant sa mentionezi ce sunt) si nu ai rezolvat racirea, bani pierduti de pomana. Link spre comentariu
addysoftware Postat Martie 27, 2017 Partajează Postat Martie 27, 2017 Am scos schema dar n-am gasit nicio documentatie asupra integratului...in schimb am gasit cateva integrate care erau cat de cat asemanatoare. In piciorusul 3 al integratului sunt doua rezistente de 3ohmi puse la paralel (1,5 ohmi). Am anulat o rezistenta si curentul a scazut la 74mA cu aceeasi tensiune de alimentare. Ledurile se aprind un pic mai slab dar insesizabil....iar radiatorul nu mai frige asa puternic... Suprafata de racire pentru 150mA pe LED e mult prea mica. Eu am facut cateva aplice cu LED-uri in regim DIY si am prevazut minim 1 cmp pentru fiecare LED la 150mA, daca erau in aplice "aerisite" (din cele verticale de perete) si aproape 1.5 cmp daca erau in aplice inchise. pardon, acum mi-am adus aminte: 1,4x1,4cm, deci 2cmp pentru cele ne"aerisite" Link spre comentariu
Vizitator Adrian Cornel Petreanu Postat Decembrie 4, 2018 Partajează Postat Decembrie 4, 2018 Buna ziua. Sunt un necunoscator in domeniu. Am o lampa cu 3 leduri care aparent are transformatorul ars . Nu gasesc un transformator sau nu ma pricep eu. Va rog ma puteti ajuta? Nu stiu ce trebuie comandat pe aliexpress sau in alta parte. Caracteristicile transformatorului reies din poza atasata ; multumesc anticipat ( e o lampa led practic noua) Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 4, 2018 Partajează Postat Decembrie 4, 2018 Era bună o poză și cu ledurile, e foarte posibil să se fi întrerupt de fapt unul dintre ele și sursa să nu aibă probleme.Ca să fiți igur că sursa e bună sau nu, dezlipiți firele ce duc la leduri, după ce în prealabil vă notați polaritatea sau faceți semne să nu le încurcați după, apoi conectați în loc două becuri auto de 12V/21W (stop) înseriate.Dacă becurile se aprind, sursa e OK și aveți un led ars.Dacă nu se aprind, sursa e defectă. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum