Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Repararea becurilor cu LED

Vizitator matrix

Postări Recomandate

Condensatorii ceramici SMD sunt in proportie de 99% (defapt as putea zice 100%, ca nici nu am vazut altfel) nemarcati.

Deci nu le stii nici capacitatea - asta mai o poti masura, totusi, dar nici tensiunea.

Si problema cu tensiunea intervine mai ales daca iti trece prin minte sa recuperezi condensatori.

Totusi, aproape indiferent de format, pentru condensatoare mici, pana in 10nF uzual tensiunea este de macar 50V.

Deci daca ai un PCB cu un condensator defect trebuie fie sa ai schema, fie sa masori un exemplar identic - si aici ne aflam in cazul de fata, Mihai Cozac i-a dat informatia pe respectiva.

Link spre comentariu

Nu, nici chiar asa.

SMD-urile vin in banda pentru plantare automata.

Rational este sa le pastrezi in respectiva forma pana la utilizare, iar fiecare valoare sa fie corect/complet etichetata si introdusa in pungi/cutii separate.

Eu folosesc pungute zipper, pun in ele benzile taiate cam la 18 componente lungime, pentru ca atat de lungi sunt pungutele, si pe fiecare punga scriu exact ce contine.

Apoi toate pungile cu rezistente merg in cutia cu rezistente, condensatorii la condensatori, IC la IC.

Asta este una dintre variante.

Mai am insa si ceva componente vrac, dar si ele depozitate pe categorii, oricum la ele apelez doar in caz de montaje experimentale, unde vreau valori "atipice".

Link spre comentariu

Mișto asta cu componente vrac. Eu sunt mai stil clasic, tht. Ies ele mai mari dar măcar vezi si simți ce faci pe-acolo. Azi mă jucai cu un microscop de-asta electronic pe aici pe unde sunt plecat și îmi cam plăcu ideea pt a vedea electronice mărunte. Îmi făcui o părere despre cât ar mari si cred ca se pretează la așa ceva, adică văzui destul de clar niște detalii pe sfert decât cel mai mic smd existent.

Link spre comentariu

Ăsta este unul din dezavantajele electronicii moderne, cu piese "invizibile"...

După o perioadă de lucru cu ele te obişnuieşti să le ghiceşti valorile şi tensiunile, de ex. condensatoarele de capacitate mai mare sunt mai voluminoae, iar cele de tensiuni mai mari mai alungite. Mai e un indiciu şi anume culoarea, cu cât e mai închis la culoare are capacitate mai mare per unitatea de volum, pt. că materialul are permetivitate mai ridicată, de asemenea tensiunea de funcţionare scade.

Oricum un aparat de măsurat capacitatea este indispensabil.

Ce mi se pare ciudat este ca de la 22 la 400nF nu s-a ameliorat cu nimica?!?

A crescut de la 0,22 la 4% din valoarea necesară, deci tot cam aproape de zero.

Editat de mihaicozac
Link spre comentariu

Referitor la cele smd daca te uiti atent sunt anumite nuante cel putin la telefoane mobile cam asa sunt unii maro/bej parca in nanofarzi cei gri/cenusii parca in picofarazi iar cei electrolitici sunt in general marcati cei de dimensiune mai mare iar cei negri doar au polaritatea reprezentata printr-o linuta si sunt in domeniul micro.

Editat de gabyh
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

5W cu led 5730 inseamna 10 leduri pe mcpcb asta in cazul fericit  uneori sunt doar  pe pcb placat doar pe  fata cu ledurile si ar fi doar 2 variante ori a picat 1led, ori condensatorul ceramic/electrolitic a facut  "burta mare" sau bum sau a picat vre-o dioda din cele 4 in punte. Se gasesc usor aceste leduri doar ca  fara statie de aer sau ir nu le poti lipi usor  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări