Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Repararea becurilor cu LED

Vizitator matrix

Postări Recomandate

Tipul asta deleduri parca sunt de 0,5w ceea ce ar insemna un 15w per 30 bucati, dar am mai vazut  aceasta limitare a puterii printr-o intensitate mult mai mica a curentului dat de sursa la multe becoleduri no name ...erau prin bazar unele tot in genul acela sau cele de 22-24w cu limitare la 40ma avand in vedere ca sub mpcb-ul de 20cm diametru e plasticul aplicii..

Editat de gabyh
Link spre comentariu

Managementul termic al becoledurilor chinezesti e complect nepotrivit ; din principiul de functionare ledurile degaja caldura , in cantitate mai mica sau mai mare dar exista o cantitate de caldura care contribuie la cresterea temperaturii daca nu e evacuata la timp . Becoledurile adevarate au partea din spate metalica - aluminiu cel mai des .

Exista o corelatie intre puterea luminoasa si cantitatea de caldura ,adica cu cat puterea e mai mare ,cu atat  cantitatea de caldura e mai mare . Ce parere aveti ,cum se face evacuarea caldurii dintr-un tub de plastic inchis?

Link spre comentariu

Tubul e de sticla si dupa 4 ore de functionare e doar putin caldut.Led-urile par sa functioneze la capacitate maxima, nu par limitate, ba din contra , mi se par chiar fortate sa dea tot ce pot.Poate de aia si puterea nu e cea de pe eticheta.

Link spre comentariu

Pai ideea cu evacuarea caldurii in tub de plastic e compensata de faptul ca fiind limitata intensitatea curentului de la 300ma la 40ma incalzirea e aproape insesizabila

Link spre comentariu

Atat timp cat producatorii nu vor renunta sa imite becuri, tuburi fluorescente, cu LED-urile, nu se va obtine un progres notabil in ceea ce priveste fiabilitatea acestor dispozitive. Un bec nu are decat o suprafata meschina care poate fi utilizata ca radiator, iar "tubo-LED"-ul e o aberatie, se pastreaza dezavantajul major al formei lungi, nepractice si greu transportabile a unui tub fluorescent. Iar daca becoledul sau tuboledul mai e si confectionat din sticla, de tot râsul...solutia e una singura: producerea de corpuri complete de iluminat(lustre, lampadare, veioze, candelabre, aplice, etc) la care intreaga suprafata a corpului de iluminat sa fie utilizata ca radiator. Cine nu vrea sa-si abandoneze lustra veche cu anticul soclu E27, sa fie sanatos...sa puna la ea becuri cu incandescenta.

Link spre comentariu

Cel mai probabil aceea este puterea maximă a tubului, fiindcă răcirea în mediu închis fiind deficitară, nici nu se pune problema unui curent prea mare prin leduri. Chinezul a pus cei 9W din burtă, ca să dea impresia că tubul ar putea înlocui clasicele tuburi fluorescente. Nici pe departe...

Pentru cei care vor să continue dezbaterea despre factorul de putere al surselor folosite în becurile cu led sau de orice fel, îi rog să continue numai pe topicul special deschis unde am mutat majoritatea discuțiilor de aici. http://www.elforum.info/topic/116728-factorul-de-putere-al-surselor-smps-din-becurile-cu-led/

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Deși nu e chiar o reparere a becurilor, postez aici. Din 2 becuri Hepol de 10W prezentate undeva anterior pe acest post, din care unu cedase iar unul mergea, încă, am făcut această lampă ca să le prelungesc viața, cred eu. Bineînțeles am folosit tot actuala plafonieră care nu e avantajoasă pentru leduri.

Cu sursele originale care erau smps(150mA), pe o priză cu contor de consum, indica un consum de 21W (ambele). Eu le-am pus o sursă cu capacitor 1uF+2uF, deci 3 curenți diferiți, fiind 2 întrerupătoare pe circuitul acelei lămpi (bucătărie). Puterea consumată este de 5W+10W deci maxim 15W. Tensiunea pe leduri este de 120V, am pus în serie cablajele becurilor. La 15W se încinge cam tare radiatorul și destul de repejor (10 minute), la 10W e mult mai ok iar  lumina e suficientă, inclusiv faza de 5W dă o lumină utilizabilă. Pentru viitor, că așa era inițial în plan pentru acel radiator de la miva, voi face un cablaj cu 50 leduri 5630 LITEON în care voi băga un 12W (80mA).

Și cum o poză face cît o mie de cuvinte:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Xan, vezi ca leduri de astea, bune de inseriere sunt si de la Edisson, unele se lauda cu 150lm/W si nu sunt scumpe...

Ce ma bucur cand vad radiatoare adevarate!

Si asta se intampla doar in munca de amator, industria este pe economie la cele ieftine... si pe durate de viata sub cele de incandescenta 1-2 mii de ore...

Din pacate radiatorul nu are geometria ideala, fantele sunt puse perpendicular pe pozitia avantajoasa. Insa pare ca radiatorul este in afara carcasei, intre dispersor si plafon - corect? adica are circulatie de aer, nu e inchis in corp?

Oricum ar fi, racirea este incomparabil mai buna ca la becoledurile "normale".

Validae - multumesc!

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Nu este inchis in corp. Datorita formei sticlei (patrat cu colturi aduse) e spatiu generos intre sticla si tabla. Intre aripioare si tabla din interior iar e un mic spatiu de 2 cm. Eu pun mana pe radiator fara sa dau sticla jos.

Link spre comentariu

Apropo de radiator pentru aplica oare ce varianta ar fi ideala pentru http://i422.photobucket.com/albums/pp303/costel_72/20151225_143924_zps42p8e9sy.jpg de la care am preluat mcpcb-ul doar ca nu prea gasesc un radiator circular cu diametrul acela avand in vedere ce dimensiune avea cel  de la http://www.optiled.com/en-US/Product/Detail/1/31 respectiv http://illuminno.com/en/products/led-luminaires/downlights/optiled-round-200 asta  http://dl.illuminno.com/products/optiled/OPTILED_ROUND_200_datasheet.pdf e  DS

Link spre comentariu

Dacă e spaţiu închis în aplică nu scapi fără răcire forţată la 25W. Probabil un cooler de procesor AMD (cu talpa plată) ar face faţă cu ventilatorul subturat ca să nu facă gălăgie. Asta dacă intră fizic în spaţiul disponibil. Altfel e nevoie de o placă mare de Cu, groasă de minim 2-3mm, ca să împrăştie căldura uniform spre carcasă. Ar avea randament mai bun ca un radiator cu aripioare în spaţii închise. Dacă pe spatele aplicei montezi termopaduri şi tavanul e din beton nu rigips, mai preia şi acesta din căldură.

Link spre comentariu

Da! S-a întâmplat până la urmă. Aveam becul de 3 w în scara blocului. Azi dimineață când ieșii, crezui ca e rezultatul unui act de vandalism. Capacul pe preş, din bec atârna pcb-ul. Explodase condensatorul de după redresare. Pun si poze când ajung la birou. Sunt curios daca ledurile au scăpat.

Link spre comentariu

Teoretic acel condensator trebuie să fie la o tensiune ceva mai mare decît a ledurilor, practic (la sursele cu C serie) trebuie să fie la 400V pentru că în caz că se întrerupe vreun led și sursa rămîne fără sarcină, pe acel condensator se va regăsi tensiunea de rețea redresată și filtrată, respectiv >300Vcc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări