Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Repararea becurilor cu LED

Vizitator matrix

Postări Recomandate

Hopa, hopa - stati putin!

Poti sa redresezi tensiunea retelei cu o singura dioda sau cu o punte, indiferent cum, daca o si filtrezi tensiunea obtinuta este tot 310V.

Ce difera este numarul de alternante redresate, adica si riplul etc, dar tensiunea este fix aceeasi.

Asta este ceva chiar de baza, ma mir ca v-a scapat.

Diferente pot sa apara daca faci redresarea cu dublare (deci cu doua diode) obtinand dublu, adica 620V , sau cu triplare etc...

Link spre comentariu

@DxxxSa zicem ca sunt fixat pe repararea acelui driver care poate sa fie cauza ca imi da doar 265v dupa redresare/filtrare? Nu am la tara un program de simulare gen orcad/spice/protel sa vad ce tensiuni ar trebui sa am in diverse testpoint-uri .

Link spre comentariu

Sunt 2 condensatoare identice ca si valori/tensiune unul in filtrul de la inaintea puntii, celalalt dupa punte. Mai sm o banuiala ca secundarul trafului e prajit. Am sa incerc sa-l extrag de pe placa si sa dau izolatia jos, si de asemenea sa va daca nu a fost un traseu sub el pana la unu din pini.Un echivalent al fet-ului care ar fi ? ? 7a/650v...canal n.

Editat de gabyh
Link spre comentariu

Nu pot sa dau diagnostice "prin telefon".

Ce zice Validae este corect, si 100nF nu este Capacitor de filtrare, ar trebui sa fie de 1000 ori mai mare - la valoare asa mica este foarte probabil ca nu retine valoarea de varf, deci ce masori tu nu este rellevant.

Poti sa pui insa cateva zeci/sute de microFarazi in paralel si atunci daca tot nu ai 310/315V inseamna ca doar sarcina poate fi de vina. Este insa mai sigur diagnosticul cu decuplarea sarcinii.

Link spre comentariu

@DXXXCodul WM este pentru un model de zener dupa cum arata package-ul lui aici http://www.s-manuals.com/smd/wm pentru SOD-323 e identic cu ce e pe placa ca aspect si apoi pe pcb scrie DZ1 nu tvs sau altceva la fel si aici http://english.electronica-pt.com/smd-databook?ref=WM. http://kazus.ru/datasheets/smd/go/?query=WM problema e care or fi caracteristicile lui.

Editat de gabyh
Link spre comentariu

M-am uitat de 3 ori si nu inteleg:

- este prima dioda, practic dupa siguranta? Acolo nici nu poate, nici nu are de ce sa fie Zenner, ar ajuta numai la arderea instantanee a sigurantei...

- daca este cea din susul schemei, aia este de pe alimentarea IC, este oarecum standard in astfel de cazuri.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Deși nu am de gînd să repar becurile de mai jos, vreau să prezint poze cu ele și aici cred că e topicul potrivit.

Este vorba de bec Hepol 10W luate de la emag care au crăpat foarte repede, unu a mers o lună, celălalt 2 luni. Un motiv în plus să îmi construiesc propriile lămpi.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Unul din montaje+leduri funcționează, probabil că are probleme de contacte la cald că și în plafonieră cînd se aprindea cînd nu. Datorită lui am putut măsura tensiunea și curentul, respectiv 65V și 150mA. Deci puterea de 10W declarată este reală. 

Radiatorul după cum se vede este ca o oală, ledurile fiind pe un pcb de aluminiu prins cu 2 holșuruburi pe capacul oalei. Sursa fiind în interior și generînd și ea căldură, eu mă mir că ăștia vînd așa ceva, da mă rog. Integratul pare ceva gen tny dar scrie ceva ciudat pe el, pe unu nu am deslușit, pe celălalt pare a scrie 7(urmat de 1 sau I)YL5HHTC.

La becul ce a ținut 2 luni, unul din holșuruburile cu care e prins cablajul ledurilor nu era strîns, adică se vedea la ochi, era desfăcut.

La becul care nu se mai aprinde, care e cel ce a ținut 2 luni, 1 led e în scurt și 2 sunt întrerupte, la toate 3 se poate observa că au un punct negricios în mijloc. Sursa acestui bec pare a merge, în gol scotea 170Vcc, dar nu am fost curios încă s-o probez cu placa cu leduri a celuilalt.

În concluzie ca plus aș zice sursa smps și cablajul cu aluminiu al ledurilor. Ca minus radiatorul slab fără găuri și fără aripi, injecția de 150mA cred că e spre maximul acelor leduri. 

Dacă știam cu ce am de a face, scoteam de la bun început plăcile cu leduri și le fixam pe un radiator plat, cel de 19 lei din  alexandria, de care vreau oricum să bag în acea plafonieră că e singura din casă unde nu am făcut diy. Iar sursele undeva separat să radieze liber nu așa încasetate. Ar fi avut viață mai lungă, eventual schimbați și electroliticii. Am luat acele becuri de curiozitate, fiind cu 15 lei/buc, odată cu alte comenzi online.

Încă ceva, ”traful” nu e traf, e doar o inductanță.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Ciudat,am becuri cu led si functioneaza de un an (25 ron buc) nu am avut probleme cu ele.Mai mult ca sigur aveti probleme cu tensiunea care ajunge la becuri.Probabil nu este stabila.

Link spre comentariu

Așa este, tensiunea nu e ideală aici la mine la țară, am la priză între 180-220, dar asta nu ar trebui să fie o problemă. Am un bec hepol de 12W luat de la alt magazin care îl țin în hol unde am un corp de iluminat cu picior cu abajurul ca un pahar întors, unde nu am putut construi eu alt bec, care merge de vreo 5 luni. Posibil astea de la emag să fie mai pocnitori. Eu le-am luat că erau ieftine, 15 lei, cu ocazia altor comenzi care reprezentau motivul real al cumpărăturii. Că au picat 2 din 3 cred că spune ceva. Deci da, mai am unu.

Link spre comentariu

Nu prea are treabă stabilitatea tensiunii rețelei cu fiabilitatea acestor becuri, având driver cu integrat dedicat. Mai degrabă realizarea lor practică lasă de dorit, fiindcă sunt și becuri fără driver, cu un simplu condensator și rezistă totuși mult timp. Tind să cred că din cauza prețului scăzut, nici nu s-a urmărit o mare fiabilitate a lor în timp, producătorul având probabil oricum o piață imensă de desfacere, prin multitudinea supermarketurilor din lume...

Link spre comentariu

Cu această ocazie m-am decis și am dat jos becul care mai îl aveam funcțional și care era în uz din 21 aprilie, poate împreună cu cablajul celălalt cu leduri ce îl mai am fac altceva. În becurile alea cu radiatoarele ce le au, sunt victime.

Link spre comentariu

Dacă toate becurile care s-au ars repede au leduri cu lumină caldă(aşa cum se vede în poze) atunci, cred că se confirmă bănuiala mea (...exprimată pe aici) că ledurile care emit un anumit spectru (ex.3000k) sunt nefiabile ... şi nu ţin mai mult de 20-30 ore de funcţionare continuă.

Cele(ledurile) de lumină rece sunt mult mai bune...şi ţin mult mai mult (chiar ani) fără să aibă o sursă sofisticată de curent constant!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări