justMe Postat Noiembrie 11, 2015 Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 sal. ieri au venit si cele 100 de leduri. am luat si condensatoarele de 1yF nepolarizate. astazi am verificat led cu led la 10 dintre becuri si la fiecare am gasit cate unul ars. de maine i-mi fac timp sa le si schimb. am sa dau mai multe gauri in acea protectie de plastic pt o aerisire mai buna. in schema postata de colegul #aygun sunt trei DZ 82V5W in paralel cu, cundensatorul polarizat....este suficienta daca pun o dioda sau trebuiesc trei? daca schimb numai ledurile si le las asa problema nu o sa dispara. Link spre comentariu
Voltus Postat Noiembrie 11, 2015 Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 Dioda zenner previne cresterea excesiva a tensiunii pe electrolitic in situatia intreruperii sirului de leduri . Valoarea ei se alege a-i sa fie un pic mai mare decat tensiunea necesara ledurilor inseriate . Deci daca avem 10 leduri , consideram ( sau mai bine masuram ) tensiunea pe un led care ar trebui sa fiw cam 3.1-3.2V . La 10 leduri avem 31-32V total si alegem o dioda zenner cu cel putin 5V mai mare insa obligatoriu mai mica decat tensiunea inscrisa pe electrolitic ( de preferat ar ca pentru un electrolitic de 100V alegem dioda zenner la circa 1/2 din aceasta tensiune ) . Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 11, 2015 Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 Am pus 3 zenere, pentru a fi sigur ca fac fata si curentului, nu doar tensiunea e esentiala. Un zener de putere mica nu va proteja condensatorul, am patit-o cu o singura dioda. La mine, schema era dimensionata pt un curent de 120mA prin leduri. 2 diode de 5W erau mai mult decat suficiente, insa am supradimensionat pt ca am avut mai multe si am vrut sa fie un montaj la care sa nu mai intervin. Apropo, functioneaza de 1an si vre-o 3 luni fara cea mai mica problema, deci schema e fiabila.Binenteles, si piesele sunt de calitate. Link spre comentariu
justMe Postat Noiembrie 11, 2015 Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 consumul maxim pe led este de 3.4V si 120mA. sunt 69 de leduri inseriate. tensiunea condensatorului este de 400V. sa nu fie fix ar veni cam 235V. deci ar fi de ajuns trei DZ 82V5W in paralel. sper ca de data asta sa tina. sa nu mai crape. :( multumesc Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 11, 2015 Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 (editat) Nu inteleg ai 69 leduri in serie... si in paralel cu ele pui Zenner de 82V? Nu se vor aprinde ledurile decat dupa ce Zennerele se ard. Voltus ti-a explicat foarte bine... probabil ca nu ai priceput. Editat Noiembrie 11, 2015 de Dxxx Link spre comentariu
justMe Postat Noiembrie 13, 2015 Partajează Postat Noiembrie 13, 2015 pai si o solutie simpla si eficienta, care sa nu ocupe loc...sa intre si in soclu? Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 13, 2015 Partajează Postat Noiembrie 13, 2015 Cea mai simplă este cea cu condensator serie, condensatorul fiind cea mai voluminoasă (şi critică) componentă. Sunt surse de curent constant destul de mici să încapă acolo, dar numai simple nu sunt (de construit de la zero), comparativ cu schema cu condensator serie şi Zenner de protecţie.Dacă protejezi eficient ledurile de vârfurile de tensiune (inevitabile schemei simple) cu Zenner sau TVS atunci nu se vor mai arde ledurile, presupunând bineînţeles şi că ele sunt răcite suficient. De aceea am scris că era mai ,,sănătos,, pentru leduri fără cupola de plastic ce acumulează căldura , dar este mai riscant pentru utilizator fiindcă poate atinge accidental faza. Link spre comentariu
justMe Postat Noiembrie 13, 2015 Partajează Postat Noiembrie 13, 2015 nu sunt expetr. asa ca sigur nu am inteles nimic......deci este nevoie de o DZ de 220V pusa in paralel cu , condensatorul de 1uF polarizat? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 14, 2015 Partajează Postat Noiembrie 14, 2015 (editat) Cred ca o solutie buna ar fi folosirea unei surse centrale foarte bine stabilzata,in/langa tabloul de sigurante.Ar mai ramane de ales o tensiune de linie convenabila; becoledul sa aiba in interior doar matricea de leduri cu rezistentele de limitare aferente.In situatia asta ar trebui sa aiba viata lunga iluminatul cu leduri... Editat Noiembrie 14, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 14, 2015 Partajează Postat Noiembrie 14, 2015 Ca diodă Zenner de protecție trebuie să pui una cu tensiunea de cel puțin 240V (două de 120V înseriate), ea limitând doar supratensiunile, stabilizarea tensiunii normale de funcționare și-o fac ledurile în combinație cu condensatorul serie. Condensatorul serie de 1 uF/400Vc.a. este cel ce stabilește curentul constant prin leduri, cel electrolitic face doar o filtrare a pulsațiilor după redresare, pentru atenuarea efectului de pâlpâire. Link spre comentariu
Alexutz Postat Noiembrie 14, 2015 Partajează Postat Noiembrie 14, 2015 Zenneru e o solutie necesara dar nu si suficienta, rezolvand doar jumatate de problema-supratensiunile care ard cate un led mai firav. Presupunem deci ca "schema" (daca se poate numi asa la 2-3 componente) a dimensionat corect curentul prin leduri. Solutia lui IGBT 1971 e foarte buna-o sursa tzeapana e mai fiabila decat zeci de putere mica si diverse tensiuni. Se rezolva si problema filtrarii parazitilor bagati de atatea surse in retea...multe surse n-au filtru ci strapuri sau nici macar. Link spre comentariu
gabyh Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 GABYH - surse sa intre fix acolo nu vei gasi, dar ceva de volum mic se poate sa fie inghesuit. Depinde insa daca domeniul de tensiune si curentul sunt compatibile cu ledurile existente. Trebuie sa masori catenele de leduri si macar sa aproximezi curentul. Eu cred ca se pune problema daca merita reparatia... Racire probabil ca nu au sau este subdimensionata. In rest montajul pare modest dar ceea ce nu este uzuala este ca vad probabil un MOV si un filtru LC pe intrare, astea de obicei lipsesc... Poate o fi si un NTC? mai stii? Am reusit sa scot schema ..sper doar sa nu fi gresit E un singur sir de leduri respectiv 18 bucati x1W ar fi cam un 64v pe 300ma cel mai probabil. Racirea o are pe un MCPCB dreptunghiular, la care contactul padului ledurilor e direct pe aluminiul lui, izolat fiind doar traseele dintre leduri, iar apoi e acel radiator destul de greu din Al are vre-o 600-700gr, pe care PCPCb-ul e strans cu 6 suruburi cu pasta siliconica intre el si radiator. E posibil ca pe iesire sa fie lipsa vre-un traseu sau si un smd ceva ca acolo era "prajeala" Link spre comentariu
danzel67 Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 (editat) Daca ledurile sunt Cree atunci merita reparatia. Probabil ca trebuie extrasa bagheta din tub +: - pusa pe un profil de aluminiu cu rol de radiator (depinde si daca are talpa izolata si daca pe acolo transmite eficient caldura) Daca nu ar trebui refacut totul cu MC-PCB, dar costurile ar fi prohibitive... - pusa o sursa SMPS-CC (plasata adiacent) - +/- dispersor in fata ledurilor, dar fara sa obstructioneze racirea. Primul lucru - cum sunt configurate catenele de leduri? sau (acelas lucru ca semnificatie): ce tensiune pleaca spre leduri in functiune? Bagheta de leduri este lipita pe profilul de aluminiu pe toata lungimea tubului. Dispunerea ledurilor este aceasta : Gasim ceva sa inlocuim asta ? Editat Noiembrie 16, 2015 de danzel67 Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Daca eu inteleg bine sunt 20 catene de cate 12 leduri. Probabil ca ai tensiune intre 35 si 40V si curent de 400mA - asta fiind ghiceala, evident. Surse curent constant pentru tensiunea asta se gasesc, de obicei curentul este 300mA, ceea ce cred ca ar merge cam in orice caz, in sensul ca probabil ar fi cel mult egal cu originalul, dar probabil ceva mai mic. Merita facuta o proba - ansamblul led pe o sursa de acest tip. Link spre comentariu
justMe Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 am inteles. am sa folosesc cum a zis colegul #validae. merg cu doua DZ de 120V/5W in serie. ramane de cumparat DZ si apoi sa vedem cum sta treaba. la acel capacel de plastic am sa renunt. multumesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum