Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Repararea becurilor cu LED


Vizitator matrix

Postări Recomandate

Merita service-ul becurilor bine-gandite, si aici apare paradoxul...de ce se mai ard? Tratamentul profilactic (cel curativ costand de obicei mult) presupune marirea suprafetei de racire, schimbarea radiatorului, modificarea schemei. E pierdere de timp sa modifici reactanta capacitiva la un string facut prost cap-coada...crapa alte piese, la fel de low cost. Am intalnit si rezistente de 1W fisurate din fabrica... Ar merge o investitie mai mare-gen 100 becuri de firma, si piesele aferente. Spoturi de 1-3W n-are rost sa le repari...daca ai mai multe devine o "distractie".

Multe spoturi nu au radiator adecvat. O varianta ar fi folosirea spotului doar pentru carcasa, design, si inseriarea a 10...20leduri de 3W care sa aiba o sursa de curent constant.

Link spre comentariu

Eu am niste becuri CFL Osram care merg de 17 ani, fara ca macar unul sa pice (au depasit de 5 ori durata de viata specificata).

 

Deci becuri cu LED bine facute trebuie sa tina decenii, singura piesa probabil sa necesite inlocuire ar fi vreun electrolitic cu ESRul marit, ceea ce nu se intampla probabil mai repede de 10 ani... Rarisim vreun traf de ferita.

Vorbesc de becuri bune, cu alimentare in comutatie / leduri adevarate / cooling generos dimensionat. Adevarat ca costa cat 10 de alea chinezesti sau mai mult.

 

In rest subscriu la ce a spus Alexutz - si ca raspuns singura modalitate de defectare pentru produse bune poate fi data de tranzienti pe linia de alimentare.

Adevarat ca cele bune au niscai MOVuri pe acolo - dar in tara lui "merge si asa" cine stie ce tensiuni parazite (si cat de mari si de multe) mai intra pe acolo.

MOVurile au caracteristic faptul ca se degradeaza supuse la socuri repetitive. Poate daca sunt prezente solutia ar fi sa le inlocuiesti cu TVSuri care nu sufera astfel de degradari.

Link spre comentariu

Trebuie subliniat că nu există și un interes economic din partea fabricantului să reziste atât aceste becuri, ar da faliment în cele din urmă  :rade:

Nu vedeți că tendința este către produse care să țină cât garanția și atât ? Să tot cumperi, reclama e sufletul comerțului  :95 eu am zis de multe ori că ar trebui aplicată cu strictețe legea care  interzice reclama mincinoasă, de multe ori chiar ne insultă inteligența !!!

Link spre comentariu

Corect... 

Am insa un amendament.

 

Producatorii mari si scumpi nu ar trebui sa aiba griji ca fac produse prea bune.

LEDurile bune si componentele active necesare pentru alimenare SMPS ar trebui sa reziste lejer 50.000 ore, (70% luminozitate pt. LED) dar chiar si dupa aceea ar trebui sa mai reziste fara defectare propriu-zisa inca de 3-4 ori pe atat.

Progresiv insa s-ar deteriora capacitorii electrolitici, care uzual au viata de 2.000 ore numai in parametri, dupa care ESRul ar creste progresiv pana cand montajul nu ar mai functiona, dar probabil ca ar fi deja zeci de mii de ore in medie. Condensatorii se pot schimba cu revenire 100% a functiei.

 

Bun - iata si amendamentul:

- 50.000 ore inseamna multi ani uzual (putine becuri merg 24/7)

- am vazut in ultimii cativa ani o dublare si apoi inca una pentru randamentele de conversie electricitate -> lumina in cazul LEDurilor, acum randamente peste 100LM/W sunt de asteptat la produsele bune, 150 este realizabil si chiar mai mult... Cree comunicase (bun, asta nu e consumer) ceva peste 300

 

Deci in 2-3 ani vom avea LEDuri cu randament dublu si va fi tentant sa le inlocuim pe cele vechi desi nu si-au consumat mai mult de 10% din viata.

 

Adevarat ca unii dintre noi vor fi in stare sa upgradeze doar LEDurile propriuzise si eventual cate un condensator, mai ales daca becurile erau din gama foarte scumpa si bine realizata, dar asa ceva ar fi exceptia - asa ca producatorii vor tot avea clienti

Link spre comentariu

Da, teoria conspiratei pentru retardati.

 

Am vazut pe net un bec care implinise 200 ani de functionare continua sau asa ceva.

Dar dadea lumina cat o lumanare.

Daca i-ai fi masurat randamentul de conversie electricitate -> lumina gaseai ceva minuscul.

 

Pai si acum daca iei un bec cu incandescenta de xVolti si il alimentezi la 1/4 din tensiune, va emite preponerent in IR si va da lumina de festila rosie.

Pentru ca temperatura la care va merge nu va fi suficienta sa vaporizeze filamentul va rezista o vesnicie, atat cat pe retea tensiunea e "curata"

 

La momentul aparitiei becului este normal ca aveau de stabilit unde sa faca compromisul intre durata de viata (pe de o parte) si pe de cealalta parte randament, luminozitate si temperatura de culoare.

Tensiune prea mica: putina lumina galbena, randament minuscul, insa viata lunga

Tensiune prea mare: toate imbunatatite, cu viata scazand dramatic.

Acum sa faci conspiratie din faptul ca au stabilit un prag undeva - e absurd.

 

In momentul cand au devenit disponibile alte surse electrice de lumina ca lampile fluorescente, becuri halogen iar acum LEDuri (solid state) nici o imaginatie bolnava nu poate accepta ideea monopolului.

Sa nu mai zic ca acum exista si producatorul chinez, neglijent la patente si gata sa explodeze orice monopol.

Link spre comentariu

Ceea ce poate nu ati observat e ca parametrii tehnici nu s-au imbunatatit semnificativ, iar durata de viata a becului cu incandescenta a scazut usor. De fapt, becul cu incandescenta "rezista" inca datorita costului lui mic (tendinta de crestere a "vitezei" la care se desfasoara cele mai multe activitati e unul din factorii care acutizeaza "provizoratele", incat investitiile mari in chestii "durabile" nu sunt atragatoare (de ce sa cumpar becuri care ar trebui sa dureze 10 ani, cand eu desfasor o activitate pe 1-3 ani, si asta doar daca nu cumva ratez de la inceput?); destui isi pun problema cam asa: trebuie sa rezolv o problema (iluminatul) dar am foarte putini bani ACUM; "solutia" e dispozitivul cel mai ieftin, care e in primul rand ne-durabil, dar aproape intotdeauna vine "la pachet" cu randament redus=costuri de exploatare mari, precum si alti parametri nasoi (lumina urata produsa de CFL-urile si chiar LED-urile ieftine).

 

Off topic: am cumparat ieri 2 becuri cu incandescenta (am nevoie la un terrariu in primul rand pentru caldura pe care o radiaza); pentru a nu "avea probleme" de conflict cu banarea UE, pe ambalaj e tiparit: "pentru uz industrial"; uite asa devine omu' "industrias"...

Link spre comentariu

Lampile cu LED pot fi reparate la nevoie daca cheltuiala merita. Cred ca nimeni nu-si va face un atelier de reparat asa ceva. Mai sigur ar fi daca s-ar schimba conceptia iluminarii cu LED. Ar trebui separata sursa de alimentare de cea de caldura si radiatorul de dioda. La farurile scumpe alimentarea LED-urilor este controlata, iar racirea se face cu antigel, pompa, radiator si ventilator. Pe de alta parte calitatea luminii lampilor cu LED lasa de dorit. Curentul nu e filtrat, iar spectrul luminii este departe de cel al surselor termice pentru care ochiul este "proiectat".Durata de viata a LED-urilor este limitata in principiu de temperatura de functionare. Durata din catalog este determinata in conditii standard, mai bune decat cele din exploatare. Pentru LED-urile noi durata de viata declarata este scoasa din burta, nimeni nu produce seria zero, o pune pe stand si asteapta 5 - 6 ani sa vada cate LED-uri cad.

Link spre comentariu

Am mai spus-o, insa poate foloseste cuiva: tehnologia LED pentru iluminat e DIFERITA de LED-urile pentru semnalizare!!

Tehnologia LED pentru iluminare nu este "maturizata"; adica producatorii nu sunt inca separati clar (ca in alte domenii) in grupul celor care fac ceva scump, dar performant (durabilitatea e si ea un element de performanta), si cei care fac ceva ieftin, dar "slab" (nu numai ca durabilitate!). Comerciantii necinstiti, doritori de castig rapid, vand adesea marfa din categoria "slaba" (si ieftina la achizitie), drept "calitate";

persoanele insuficient informate "pun botul" (chiar asa de greu e de inteles ca nu exista "ieftin si bun"???) si "iau teapa"....

 

On topic: repararea dispozitivelor de iluminat cu LED nu e o ocupatie cu randament comercial (parerea mea!). Pentru a face asta, e necesar a poseda anumite informatii (era sa spun "cunostinte", dar acest cuvant a capatat niste conotatii aproape obscene...), o anumita indemanare (dexteritate manuala), timp, rabdare si "elan". (Off topic: si eu depanam, dar nu in regim profesionist, diverse electronice, insa ciudat, odata cu acumularea informatiilor, rabdarii si poate, a dexteritatii, mi-a scazut timpul si mai ales "elanul"!!! Oare de ce?). Pe vremuri, mai exista in depanare si criteriul "rentabilitatii", insa si acesta e unul "profesional", pentru electronistul de hobby mai interesant e sa vedem cum sunt facute diverse chestii....(scuze pentru repetitie, insa nici nu as renunta la una din afirmatiile legate de rentabilitate)

 

Efortul de a scade costurile a redus prea adesea calitatea la nivele inacceptabile; nu exista altadata sa ne punem problema unor actiuni "preventive" la utilizarea unui produs electronic industrial (de noua, lampa aia cu LED trebuie modificata sa aiba racire mai buna - radiator mai mare, racire activa (ventilator), alta alimentare, mai stabila, etc.). O adevarata "jungla" maimult sau mai putin "urbana".... 

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Ooops, dar aici intram in polemica.

 

Cum sa nu fie separati producatorii seriosi de leduri de iluminare???

Probabil ca nu ai auzit / nu ai folosit personal / nu ai citit review-uri si cataloage etc etc despre Cree, Nichia, Samsung, Osram...

Unii de pe aici au auzit dar au si folosit alde astea, nu "banda 5050".

 

Tehnologia nu este maturizata doar sub aspectul ca este inca loc forte mult de progres rapid si impresionant.

Numai in ultimii citiva ani eu am asistat la 2 valuri de dublare a eficientei (LM/W).

Din punctul asta de vedere da, produsele nu au caracteistica celor mature, sunt inca in faza de dezvoltare rapida, inca nu s-a ajuns la plafonarea creterii de performante.

 

Dar piata este clar structurata, cine vrea performanta alege firme ca mai sus / cine e mai strans cu banii are firme acceptabile gen Edisson sau KingBright si multe altele.

Din pacate majoritatea alearga dupa poduse total no-name, fara D.S. total, cum spuneam "banda 5050" adica doar precizarea dimensiunilor capsulei, ca si cand nu s-ar putea masura o droaie de parametri.

 

Daca mergi pe Cree (imi recunosc slabiciunea...) nu numai ca ai toate datele posibile, dar ai si speranta de viata / randament minim garantat / spectru radiatie (~CRI minim). Plus date complete despre cositorire, racire.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări