Daniel_sv Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 am un strung su200. lipsesc pinioanele de la lineta de filetare. vreau sa il modific in mod comanda numerica. adica avansul sa se faca cu un motor pas cu pas in raprot cu rotatia universalului. astfel sa pot folosi si ca avans dar sa pot sa fac si filete de orice fel doar introducand pasul. ideea ar fi cam asa: pozitia universalului se citeste cu 2 sezori unul de pozitie 0 si altul in raport cu acesta. datele se trimit unui procesor pic de exemplu. acesta o sa comande motorul pt avans cu sau fara sincronizare cu arborele universalului. a mai facut cineva asa ceva? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 3, 2014 Partajează Postat Septembrie 3, 2014 La lanturile de filetare mecanice (cu cutie de avansuri + roti de schimb) este asigurata prin constructia angrenajelor o precizie a raportului de 10-6, adica cu 5 zecimale exacte dupa virgula si a 6-a apropiata ca valoare. Daca determini raportul doar cu doua zecimale (prima exacta si a 2-a pe aproape) vei avea la un surub mai lung (spre exemplu continand 100 de pasi) o diferenta de lungime putand ajunge pana la 0,5 mm, in functie de de cat este diferenta cu care se aproximeaza cea de a doua zecimala. Spre exemplu, daca raportul real necesar este de 0,165001 si se inlocuieste cu 0,17, atunci diferenta dintre lungimea necesara a unui filet cu 100 de pasi, va fi de 100(0,17-0,165001)=0,4999, adica de aproape 0,5 mm. In cazul in care strunjesti un surub cu rol cinematic (exemplu un surub conducator pentru un strung) aceasta diferenta este inacceptabila. Asta este un dezavantaj. Un al 2-lea dezavantaj la realizarea rapoartelor cu motoare pas cu pas, este acela ca in anumite conditii se pierd pasi, ceea ce deformeaza suplimentar filetul. Daca cuantifici "deranjul" (inclusiv cheltuielile) necesare la modificarile pe care ti le-ai propus si tii cont de observatiile de mai sus, nu stiu daca solutia este satisfacatoare(?!) In orice caz, trebuie facut si un raport intre cheltuielile necesare reconstructiei rotilor de schimb necesare si cele de conversie a sistemului clasic intr-unul CNC. ...datele se trimit unui procesor pic de exemplu. acesta o sa comande motorul pt avans cu sau fara sincronizare cu arborele universalului... La un sistem cinematic, sincronizarea este obligatorie! Link spre comentariu
alin 105 Postat Septembrie 3, 2014 Partajează Postat Septembrie 3, 2014 super realizare de strung DIY cu surub conducator comandat de motor pas cu pas Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 3, 2014 Partajează Postat Septembrie 3, 2014 La masinile-unelte cu comanda numerica motoarele pas-cu-pas au fost inlocuite cu motoare de c.c. inca din anii '70. Se folosesc encodere de pozitie si de unghi si sisteme de calcul in bucla de comanda a motoarelor. Astfel precizia prelucrarii o depaseste pe cea a sistemelor cinematice. La un strung universal vechi, probabil uzat, merge si un sistem simplu pas-cu-pas, dar fara pretentii. Link spre comentariu
Vizitator wacy mihai Postat Septembrie 29, 2016 Partajează Postat Septembrie 29, 2016 Buna ziua, sigur ca modificarea unui strung, freza clasica in CNC cu motoare de CC si encodere este superioara motoarelor MPP cu limitatoare Dar cum putem rezolva problema costurilor un encoder este 500 Euro mai mult decat un strung si o asfel de modernizare are nevoie de cate un encoder la fiecare axa Ai o solutie mai Home Made Link spre comentariu
Vizitator wacy mihai Postat Septembrie 30, 2016 Partajează Postat Septembrie 30, 2016 Am un SUM 110/120 fabricat la Fca strunguri Arad Lipsesc unele accesori din inventarul original Stie cineva pe undeva occesori de la acest strung ? Am intentia sal modernizez cu MPP pentrufiecare axa A mai facut cineva asa o modificare ? 0722357498 Link spre comentariu
dany_cta Postat Septembrie 30, 2016 Partajează Postat Septembrie 30, 2016 Eu am modificat un strung si de mai bine de 1an il folosesc destul de intens. Se descurca perfect la orice, poate sa faca si degrosare, si finisaje, si orice tip de filet fie metric, fie imperial. Are si avantajul ca motorul original nu mai se chinuieste sa invarta cutia de viteze si avansul si se pot face si pasi foarte mari. Intr-adevar costurile unui encoder profesional depasesc costul strungului dar exista si alte tipuri de encodere folosite, se pot chiar face. Se poate face un strung CNC caz in care este controlat de un calculator, dar eu am preferat sa ramana manual si doar cutia de viteze electronica ca sa pot sa tai filete imperiale, sa fac treceri fine sau sa modific viteza de avans in functie de cum raspunde strungul in material, sa nu trebuiasca sa il opresc si sa schimb pinioanele. Link spre comentariu
Daniel_sv Postat Octombrie 1, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 1, 2016 eu intre timp am facut cu mpp. merge, dar cu o problema. din cauza surubului conducator mare si forta mare de frecare daca fac un filet cu pas mare 3mm si materialul e dur si nu ung bine ghidajele sare din filet din cauza pierderii de pasi. in rest merge ceas. acum incerc o modificare sa castig la forta de frecare. in loc de semipiulita aua am facut o roata canelata cu pasul surubului si o sa o folosesc in locul semipiulitei sa vad ce iese. daca tot nu o sa fie bine daca o sa mai am chef o sa incerc sa fac cu un motor normal si cu encoder facut. https://www.youtube.com/watch?v=54JslppuZk4 Link spre comentariu
Daniel_sv Postat Octombrie 30, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2016 cam asa e acum. https://www.youtube.com/watch?v=54JslppuZk4 insa la filet mare sau sarcina mai mare pe carucior pierde pasi si am hotarat sa implementez un servo facut. cu bucla de control inchisa sper sa fie alta situatia. niste teste cu servoul ce urmeaza sa il fac. astept sa imi ajunga puntea h sa pot sa ii dau curent mai mare si sa vad ce viteze si putere scot. https://www.youtube.com/watch?v=nWf9C7FwsQQ Link spre comentariu
dany_cta Postat Octombrie 30, 2016 Partajează Postat Octombrie 30, 2016 Nu crezi ca era mai simplu sa faci o reductie 2:1 la motor si gata ? Oricum nu folosesti viteza maxima, nu filetezi la 1000rpm. Link spre comentariu
Daniel_sv Postat Octombrie 30, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2016 Nu crezi ca era mai simplu sa faci o reductie 2:1 la motor si gata ? Oricum nu folosesti viteza maxima, nu filetezi la 1000rpm. am facut in ambele sensuri si la filetare de 3 mm pierde pasi. cand fac raport 2:1 nu are putere. iar cand fac 1:2 e prea mare viteza. strungul nu e chiar mic. surubul este de 40 grosime si pas de 4. acum nu am masurat dar la viteza minima universalul merge cam repede sau mi se pare si de aceea am nevoie de viteza la filetare pe pas mare. oricum mi se intampla si la degrosare cu avans mic dar sarcina mai mare pe carucior. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum