Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PP EL12/EF12/AZ12

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Mă bag şi eu în discuţie... al doilea amplif făcut de mine a fost cu EL12 în contratimp, tot catodină (dar cu ECC83) şi trafo de ieşire Hammond 1650HA de 6,6k Raa, 40W, evident că e folosit cel mult la 2/3 din putere. Ua în jur de +400V, Ug2 stabilizată la circa +350V, negativare fixă.

Editat de zal
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

7

• zal

4

• feri.visky

3

• adrian_pic

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator GRANIT

Mda , suna bine acel amplificator , personalizat de ZAL .

Poate foarte bine , dar nu exista o referinta serioasa.

Oricum il creditez pe ZAL ca avand un amplificator PP cu EL12 si fiind un amplificator foarte bun , fiind evaluat  de mine ca fiind cel mai bun dintre toate amplificatoarele prezente la intalnirea DIY de la userul @nichishoru , al meu fiind ultimul :)

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Mda , suna bine acel amplificator , personalizat de ZAL .Poate foarte bine , dar nu exista o referinta serioasa.Oricum il creditez pe ZAL ca avand un amplificator PP cu EL12 si fiind un amplificator foarte bun , fiind evaluat de mine ca fiind cel mai bun dintre toate amplificatoarele prezente la intalnirea DIY de la userul @nichishoru , al meu fiind ultimul :) !

Ce amplificator ai adus la acea auditie?Nu esti cumva hpavictor,Victor,magistratul??

Vad ca nu mai are rabdare Viorel pt o configuratie cu driver pe traf , EL12 poate si mai mult doar e ruda (bunica) cu EL34!!!!Biasul mixt le menajeaza e perfect !!

EL6 si EL12 ar fi strabunica si bunica lui EL34 Editat de viobio
Link spre comentariu

viobio nimeni nu a mai adus in discutie traf de 8k pentru ca puterea este mult mai mica (25W) si tu ai spus clar ca vrei putere. Oricum valderama a cerut curent mai mare prin lampi pentru a obtine cati mai multi Wati in clasa A (cand mergi cu traf de 5k) deci sa scoti maximul posibil din 5k: putere si cati mai multi wati in clasa A pana intrii in clasa AB. Distorsiunile in varianta 5K nu sunt duble fata de 8K dar puterea aproape ca se dubleaza. 

Singura problema este ce traf Hammond cumperi pentru ca nu se gaseste unul ca sa se potriveasca ca o manusa (sa pui traf de 100W si sa fie folosit sub 50% din putere <=> manusa din aia mare cu un deget impletita din lana). 

Link spre comentariu
Vizitator viobio

viobio nimeni nu a mai adus in discutie traf de 8k pentru ca puterea este mult mai mica (25W) si tu ai spus clar ca vrei putere. Oricum valderama a cerut curent mai mare prin lampi pentru a obtine cati mai multi Wati in clasa A (cand mergi cu traf de 5k) deci sa scoti maximul posibil din 5k: putere si cati mai multi wati in clasa A pana intrii in clasa AB. Distorsiunile in varianta 5K nu sunt duble fata de 8K dar puterea aproape ca se dubleaza. Singura problema este ce traf Hammond cumperi pentru ca nu se gaseste unul ca sa se potriveasca ca o manusa (sa pui traf de 100W si sa fie folosit sub 50% din putere <=> manusa din aia mare cu un deget impletita din lana).

Adrian, ai dreptate in ce ai scris pina acum,e greu sa gasesc un traf fix pe EL12, 1650R ar merge( nu e problema de bani),dar stric orzul pe giste,daca pun monstrii aia nu mai are loc toroidalul de alimentare,pe sasiu.O sa ma multumesc cu 25W,o sa comand 1650FA de 7K6,vedem ce iese. Editat de viobio
Link spre comentariu

Adrian, ai dreptate in ce ai scris pina acum,e greu sa gasesc un traf fix pe EL12, 1650R ar merge( nu e problema de bani),dar stric orzul pe giste,daca pun monstrii aia nu mai are loc toroidalul de alimentare,pe sasiu.O sa ma multumesc cu 25W,o sa comand 1650FA de 7K6,vedem ce iese.

Viorel! nu cred ca vei obtine performantele dorite cu traful de iesire de 7600 ohmi (HAMMOND 1650 FA),indiferent cum jonglam cu schema nu vom depasi nicoodata Ps>24W...25W cu THD<4...5%.Optim pentru un astfel de amplificator este un OT cu Raa=5K si daca tot vrei HAMMOND de ce nu cumperi HAMMOND 1645 A care are Raa=5K/4,8,16ohmi/30W este exact ce-ti trebuie tie.

Eu am facut un model de OT dupa datele de catalog de la HAMMOND pentru tipul recomandat de tine,iar rezultatele sunt modeste daca nu chiar slabe.

Ar mai fi de facut o mica observatie si anume: se obtine greu performanta cu un defazor catodina dintr-o pentoda conectata ca trioda,este instabil datorita G3 care ar trebui conectata la anod pentru stabilitate,dar in acest caz se strica dramatic banda de frecvente peste 10Khz.Defazorul perfect cu pentode se va proiecta  in configuratie cascod-parafaza (asa cum ti-am sugerat eu in schema de la TELEFUNKEN),crede-ma stiu ce spun si este pacat sa investesti bani si sa nu faci ceva de calitate,ma rog...asta-i problema ta pana la urma.

Mai poti aborda un proiect cu aceste tuburi cu atac prin traf defazor,realizat de ce nu de Dorin,il cunosti si stii ce-i "poate pielea "(!!).

Dar tot o sa ai sasiul cu aceste tuburi,asa ca iti poti permite sa te joci cat vrei cu diverse configuratii.

P.S nu impun nimc,este doar parerea mea de care nu trebuie neaparat sa tii cont! :95

post-175212-0-74971100-1409767093_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Multumesc pt simulare dl Lazaroiu.In foile de catalog ,pt 8K Raa , e data o putere de 25W,e ok,fac ampul cu 1650LA,daca nu iese pe placul meu il modific,timp sa fie.Initial am vrut traf de 5K,Hammond 1645,problema este ca suporta doar 30W,in conditiile in care tuburile pot pompa 35W,imi e frica sa nu saturez traful,de acea prefer 8K,cum am mai spus,sa vedem ce iese.

Editat de viobio
Link spre comentariu

lazaroiu eu cred ca viobio a ales defazor catodina dintr-o pentoda conectata ca trioda,  pentru ca este "constrans" de faptul ca are 2 bucati EF12 si 2 bucati EF12spez. 

In link-ul de mai jos:

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ef12.html

scrie: 

Multiple differences or of other kind:

EF12spez.

Eu tind sa cred ca este ceva diferenta intre ele. Sa faca un canal cu EF12 si un canal cu EF12spez iar nu cred ca este ok. Eu as renunta  la ele (sunt si prea mici in raport cu "perele") si as pune niste triode sa evit problemele.

Marturisesc ca nici eu nu am pomenit de traful Hammond 1645,de doar 30W,in conditiile in care tuburile pot pompa 35W.

Link spre comentariu

Multumesc pt simulare dl Lazaroiu.In foile de catalog ,pt 8K Raa , e data o putere de 25W,e ok,fac ampul cu 1650LA,daca nu iese pe placul meu il modific,timp sa fie.Initial am vrut traf de 5K,Hammond 1645,problema este ca suporta doar 30W,in conditiile in care tuburile pot pompa 35W,imi e frica sa nu saturez traful,de acea prefer 8K,cum am mai spus,sa vedem ce iese.

Spre inspiratie o schema de la TELEFUNKEN cam tot in configuratia ta :

am impresia ca si cu 8k si cu 7.6K dar si cu 5k pentru Raa OT,amplificatorul tot va suna bine.

@ adrian_pic;

Da,eu am vazut ca Viorel este "constrans" de tuburile din seria EF12,EL12 pentru a realiza un amplificator vintage si ca din acest motiv a ales o catodina,eu doar am vrut sa-i sugerez o schema ceva mai evoluata tot cu EF12 pentru defazor...

Fiti sigur ca in final va iesi un proiect bun!

post-175212-0-10960300-1409773370_thumb.gif

post-175212-0-81363900-1409773403_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

lazaroiu eu cred ca viobio a ales defazor catodina dintr-o pentoda conectata ca trioda, pentru ca este "constrans" de faptul ca are 2 bucati EF12 si 2 bucati EF12spez. In link-ul de mai jos:http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ef12.htmlscrie: Multiple differences or of other kind:[/size] [/size]EF12spez.Eu tind sa cred ca este ceva diferenta intre ele. Sa faca un canal cu EF12 si un canal cu EF12spez iar nu cred ca este ok. Eu as renunta la ele (sunt si prea mici in raport cu "perele") si as pune niste triode sa evit problemele. Marturisesc ca nici eu nu am pomenit de traful Hammond 1645,de doar 30W,in conditiile in care tuburile pot pompa 35W.

Amplificatorul o sa fie construit cu tuburile din titlul topicului,am sasiul gaurit pentru aceste tuburi,cum am spus vreau sa fie vintage.

Am o gramada de EF12,EF 12 sptz,unele noi noute,altele recuperate,pe amp pun doar tuburi noi,amplificatorul nu o sa fie ascultat zilnic,mai am inca 10 ampuri cu tuburi,pe care le tot rotesc la auditii.

Amplificatorul asta il fac asa...de dragul tuburilor ,nu stiu pe nimeni sa mai detina un asemenea amplificator,are Adrian ,al lui este cu ECC83&EL12,initial am vrut sa facem doua ampuri folosind EL12 ca finale( EL12N ale lui Adrian sunt de la mine),eu o sa folosesc EF12 pentru atacul finalelor,din lipsa timpului am ramas de caruta,am facut altele in loc sa ma ocup de acest amplificator.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Nu esti cumva hpavictor,Victor,magistratul?? 

Te felicit pentru perspicacitate .

Nu te credeam in stare , dar se pare ca am fost in eroare .

Editat de Victor
Link spre comentariu
Vizitator gabriele

Spre inspiratie o schema de la TELEFUNKEN cam tot in configuratia ta :

am impresia ca si cu 8k si cu 7.6K dar si cu 5k pentru Raa OT,amplificatorul tot va suna bine.

@ adrian_pic;

Da,eu am vazut ca Viorel este "constrans" de tuburile din seria EF12,EL12 pentru a realiza un amplificator vintage si ca din acest motiv a ales o catodina,eu doar am vrut sa-i sugerez o schema ceva mai evoluata tot cu EF12 pentru defazor...

Fiti sigur ca in final va iesi un proiect bun!

Ce-mi place voltmetrul din primar .....asta inseamna precizie :aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări