Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PP EL12/EF12/AZ12

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

In sfirsiiiiiiiiiit! Am si eu timp sa lucrez la un amp pe care il doresc de mult,tuburile le am de citiva ani,urmeaza sa comand trafurile de iesire,Hammond1650FA.Transformatorul asta eu zic,ca se potriveste pe EL12,am studiat foile de catalog, poti scoate 25w sau 35w din doua finale.Problema este ca nu am gasit trafuri de iesire care sa se "pupe" fix cu tuburile.Hammond 1650FA ar impaca si capra si varza,o sa am Ua 410V ,rezistente in catozi finale de 330ohmiAstept pareri,legate de traful de iesire Hammond.Cam asa o sa arate amplificatorulTuburi folosite 2XAZ12 Dolam2XEF12 Philips2XEF12 Sptz Telefunken4XEL12 TelefunkenToate tuburile sunt nou noute,EL12 au costat 60 euro/bucO sa fie un amp vintage.

Editat de viobio
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

7

• zal

4

• feri.visky

3

• adrian_pic

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

În ce clasă vrei să lucreze etajul final ?, văd ales de dumneata o impedanţă mare anod-anod (hammond1650FA).

Uite cam ce spunea firma Telefunken http://oi61.tinypic.com/5eg3dj.jpgpractic ai ales Raa cam mare(zic) chiar dacă alimentezi la anod cu 410V.

Oricum dacă o să urmăreşti cu atenţie foaia de catalog EL12-Telefunken(AB) o să remarci că şi atunci când stă precizat Ua/Ug2 350V există un curent destul de mare ia_0(2x54mA) adică mai exact se asigură suficientă putere şi în porţiunea de clasa-A.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Inca nu am comandat trafurile de iesire,inca nu sunt hotarit pe deplin ce model de Hammond vreau.

Intreb si colegii de forum ce traf ar folosi???

Iata din ce am studiat eu

http://frank.pocnet.net/sheets/030/e/EL12.pdf

http://frank.pocnet.net/sheets/076/e/EL12.pdf

http://frank.pocnet.net/sheets/082/e/EL12.pdf

http://frank.pocnet.net/sheets/082/e/EL12N.pdf

http://www.tube-town.net/ttstore/Transformer/Outputtransformer/Audio-PP:::15_531_533.html  aici sunt trafurile de iesire.

Eu vreau putere mai mare,am si patru EL12N RFT.

Schema  ,luati in considerare doar topologia.

Raa 8K sau Raa 5K :nerv  :nebunrau:  :tryre

Orice parere e binevenita :ewryt45w

Editat de viobio
Link spre comentariu

Nu fac defazor cu trafo,sunt complicat de facut si nu am timp de experimente.

Vio! uite o schema pentru inspiratie (PP EL12 Ps=40W),dar cel mai fain ar fi un amplificator exact asa cum a sugerat si Dl.Gabriel,adica cu traf sau drosel defazor,eu am o schema testata si-ti pot garanta doua trafuri defazoare fara cusur,merita astfel de tuburi sa faci ceva ca la "mama lor".

Atentie! dl.Vali (@valderama) zice bine ce zice,un Raa=5K este perfect pentru aceste tuburi.

post-175212-0-36826000-1409679517_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Vio! uite o schema pentru inspiratie,dar cel mai fain ar fi un amplificator exact asa cum a sugerat si Dl.Gabriel,adica cu traf sau drosel defazor,eu am o schema testata si-ti pot garanta doua trafuri defazoare fara cusur,merita astfel de tuburi sa faci ceva ca la "mama lor".

Atentie! dl.Vali (@valderama) zice bine ce zice,un Raa=5K este perfect pentru aceste tuburi.

8K ?????http://frank.pocnet.net/sheets/082/e/EL12N.pdf

Pe schema desenata de mine am traf de 5K ,Hammond 1645.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Prea puţin A Lăzăroiu lasă ia_0 ceva mai mare (în simulare şi reaitate) indiferent ce spune simularea.

Da!

M-am dus la 45mA pe fiecare anod din R22/R25 (valoare=41K) si a crescut Ps la 45W si THD<1%,eu m-am gandit sa nu "trag" asa de tare de tuburile astea,mai mult din respect pentru ele...

In poza avem DUa si DIa pe un tub final si schema cu simbolurile corecte,mi-am insusit critica !

post-175212-0-57374900-1409681470_thumb.png

post-175212-0-86281700-1409684532_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Foarte fain....Ma intreb cind o sa incep proiectul cu EL12spec...

Va rog o chestie: respectati simbolurile. Nu puneti simbol de tetroda in cazul unei pentode, chiar daca are g3 legata intern de catod. Daca facem asa, deformam adevarul pentru tinerii nefamiliarizati cu lampile, doar pentru a simplifica desenul. Nu mi se pare corect. EL12 e pentoda. In scheme nu e normal sa apara tetroda. La fel EF12.

Va rog faceti un efort si editati simbolurile...Trebuie sa fie corecte macar din respect pentru cei ce au inventat pentoda.

Link spre comentariu
Vizitator gabriele

Vad ca nu mai are rabdare Viorel pt o configuratie cu driver pe traf , EL12 poate si mai mult doar e ruda (bunica) cu EL34!!!!Biasul mixt le menajeaza e perfect !!

Editat de gabriele
Link spre comentariu

Vad ca nu mai are rabdare Viorel pt o configuratie cu driver pe traf , EL12 poate si mai mult doar e ruda (bunica) cu EL34!!!!Biasul mixt le menajeaza e perfect !!

Intr-adevar,cu traf defazor sau droser se poate face un amplificator excelent cu aceste tuburi si nu-i mare lucru un traf defazor,pot spune ca este mai dificil de realizat un traf de iesire performant,comparativ cu un defazor.De mult eu am facut un amplificator PP cu traf defazor si cu 807RCA in final.

Schema de sus nu-i conceputa de mine,este vorba de un TELEFUNKEN din 1956 din categoria HI-FI la care se recomanda inlocuirea tuburilor EF12 cu tuburile EF14 cele din urma fiind tuburi cu performante ceva mai bune in audio comparativ cu EF12.

Tuburile EF14 fiind extrem de stabile in timp,antimicrofonice,doua gettere,filamente cu conexiuni axiale si multe alte avantaje chiar Newman le folosea in aplicatii pentru preamplificatoare de microfoane cu aplicatii profesionale.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Am incercat o simulare in paint_kit. Iata ce a iesit:

Model (atat cat m-am priceput; mai bine de atat nu am putut potrivi curbele): 

loadline la 8K:

loadline 5K:

loadline 3.5K:

Sper sa te ajute la o decizie.

Link spre comentariu

Olimpiu, delta V . virf la virf pe grila 1? Am o datorie pentru niste lampi exotice la Viorel si s-ar putea sa ma recompensez cu doua defazoare... ca le foloseste au ba e treaba lui...

In imagine ai ce mi-ai cerut...,cred ca o sa iasa ceva fain !

post-175212-0-99510200-1409686667_thumb.png

Link spre comentariu

viobio cam greu de ales un traf Hammond potrivit pentru EL12. Daca mergi doar cu doua lampi ai:

Hammond 1650R Raa=5000, 100W 104 euro (Hammond 1645 30W 89 euro iese din discutie ca fiind de 5K are puterea prea mica) dr sa bagi traf de 100W cand nu ajungi nici la 50W este cam pierdere de bani insa .... nu-i asa scump.

Daca vrei putere mai mare bagi 4 lampi si alegi:
Hammond 1650T Raa=1900, 120W 104 euro - mult mai potrivit ca putere dar Raa-ul este un pic cam mic, dar daca lazaroiu iti simuleaza cu Raa = 1900 si distorsiunile iti convin cred ca vei fi multumit pentru ca ai putere dubla la aceeasi bani. 

Eu sunt curios care din cele doua compromisuri il vei alege. (pe banii altuia tot timpul este bine de invatat  :limb: )
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări