Dr.L Postat Septembrie 16, 2014 Partajează Postat Septembrie 16, 2014 1. Tranzistorul mosfet disipa caldura cand lucreaza in mod liniar, din cate stiu....? Ca orice componenta care lucreaza in acel regim. 2. Cand e complet deschis nu disipa caldura? Disipa, dar foarte putina caldura! P= I^2*Rdson Deci chiar si la cativa A, un MOS-FET cu rezistenta de conductie mica, nu va avea nevoie de radiator! Spre deosebire de un bipolar. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Septembrie 19, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2014 (editat) Revin cu cateva detalii. Doar cu schema postata mai jos am reusit sa fac montajul sa mearga. Schema de pe prima pagina este gresita. Montajul functioneaza perfect si are urmatorul consum: 1. fara detectie PIR, in stand-by 2.2 mA; 2. cu detectie si fara consumator, 3.8mA Am folosit un IRF5305. Multumesc de indicatii. Editat Septembrie 19, 2014 de turcu_dan Link spre comentariu
turcu_dan Postat Septembrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2014 Pentru teste am folosit 3 led-uri serie cu rezistenta, consum 140mA, insa cand am conectat stalpisorul, acesta avand 4x3-led serie consum 600mA, am intampinat urmatoarea problema. La detectie, montajul cupla insa cand sa decupleze, decupla cca 1/2 sec dupa care se aprindea din nou fara a sta in fata lui, bucla repetandu-se continuu. Problema am rezolvat-o schimband rezistenta serie cu dioda stabilizatoare (cea de 2.2k cu 1.5k). Curentul de stand-by a crescut de la 2.2mA la 3.5mA, problema rezolvandu-se. Mai am o nedumerire, limitarea in curent a ledurilor am facut-o cu un montaj MOSFET+npn, o schema postata de userul @ticu. Am reglat si masurat consumul dupa sursa de curent continuu la 590mA, am masurat consumul inainte de sursa de cc acesta fiind tot de 590mA - ma asteptam sa fie mai mare, de ce este la fel? Energie se pierde si pe sursa de cc care lucraza in regim liniar, MOSFET-ul incalzindu-se bine chiar si cu radiator, nu trebuia sa am mai mult inainte se sursa de cc? Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Septembrie 24, 2014 Partajează Postat Septembrie 24, 2014 Pai daca curentul e CONSTANT, e normal sa fie asa. La ce tensiune alimentezi sursa?Ce tensiune ai la iesire?In mod sigur sunt diferite, disipatia de caldure provine din (Uin-Uout) x I. Intre timp am devenit expert in modificarea senzorilor PIR pe 12V, am vreo 10 la activ. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Septembrie 24, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 24, 2014 (editat) Da, asa-i Dane .... de anul trecut n-am mai lucrat cu led-uri + scc si am uitat. Ma asteptam ca inainte de scc sa am un curent mai mare decat cel de 590mA reglat pe led-uri. (curentul pe led-uri+energia ce se disipa pe Mosfet) . Insa energia ce se pierde pe mosfet, este diferenta de U dintre tensiunea de alimentare a led-urilor (aprox 9V) si tensiunea de alimentare a scc 12.5V (acumulator auto). Daca tot esti in tema, care e diferenta de tensiune de la care incepe sa lucreze scc (tipul tranzistor+ mosfet), undeva la 2v? Deci daca vreau 4 led-uri serie (caracteristici : 3.2V, 150mA), 3.2x4=12.8. Ca sa pot folosi o scc ca cea amintita trebuie sa am o alimentare de minim 15V? Ce anume ai modificat la senzori? U de alimentare? Ai intalnit aceeasi problema ca mine? Sa nu se mai stinga si sa trebuiasca sa cresti curentul prin zener? Eu momentan am renuntat la releu si am pus un mosfet , indrumat de @Dr.L. O sa pun si o poza cu lampa, deocamdata sunt foarte multumit de acest tip de led-uri Edison, au un indice CRI>80 undeva la 100Lm/W si o temperatura a culorii asemanatoare cu becul cu incandescenta. Editat Septembrie 24, 2014 de turcu_dan Link spre comentariu
blazeu Postat Septembrie 26, 2014 Partajează Postat Septembrie 26, 2014 Inlocuirea releului cu acel MOS-FET e un bun exercitiu, poate chiar ati marit (un pic) fiabilitatea montajului, insa pentru "economisirea" celor 35 de miliamperi "papate" de bobina releului in conditiile unui consum spre LED-urile care ilumineaza de aproape 0,6 amperi, mi se pare, pe de alta parte o pierdere de timp (parerea mea!). Nu ne-ati explicat, totusi de ce v-ati complicat cu alimentarea din acumulator? Aveti intreruperi frecvente de alimentare din retea? Doriti acel iluminat exterior prezent in situatia unei deconectari (voite) a alimentarii din retea? Sunt un pic curios, deoarece si eu studiez diverse solutii pentru iluminatul exterior "la casa", pentru o alee de acces si eventual si alte amplasamente.... Link spre comentariu
turcu_dan Postat Septembrie 26, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2014 In curte am un proiector de 150W cu PIR, insa acesta nu bate in zona de la poarta din cauza unui zid (colt al casei), din motive de economie primaria a montat becuri la distante de 3 stalpi - deci nu vedeam nici macar sa bag cheia in iala usii. De curand am schimbat acumulatorul masinii, care dadea semne de oboseala, am recurs la aceasta varianta pentru ca deocamdata nu am in acea zona posibilitate de alimentare 220AC. Peste cca o luna, dupa ce se pregateste gradina de flori pt iarna, o sa sap un santulet si o sa trag alimentare 220VAC pana acolo printr-un cablu cu armatura. Dar pana atunci va mai dura si voi folosi varianta PIR 12V + acumulator auto. Acum ca am vazut ce bine arata acest stalpisor, iau in calcul varianta achizitionarii a inca 5-6 bucati care o sa fie montati de la intrarea in curte , pe alee spre intrarea in casa. So o sa am asa: un senzor PIR la intrarea in curte si un senzor la iesirea din casa, ambele sa declanseze alimentarea lampilor. Toata lucrarea implica niste costuri, insa rezultatul este placut ochiului, in acelasi timp util si economic. La un calcul grosier daca am 6 stalpisori alimentati pe viitor la 15V, 600mA o sa am un consum undeva la 65W , poate putin mai mult cu pierderile si consumul senzorilor..... ceea ce nu e mult avand in vedere ca o sa fie aproape toata curtea luminata. Mai spre seara o sa pun o poza cu stalpisorul fara capac, pentru a se vedea cum au fost montete led-urile. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum