Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lampa led + acumulator +senzor pir


turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare, vreau sa realizez un montaj alcatuit dintr-un stalpisor de gradina, in care o sa fie un becoled hand -made.

1.Becoledul este constituit dintrun profil de Al patrat, lung de cca 10 cm(care va asigura racirea) si pe fiecare latura a acestuia, se vor afla cate 3 lede-uri in serie alimentate dintr-un acumulator de masina. Led-urile au urmatoarele caracteristici : 5.6x3mm 2670 - 3800K 48lm@150mA CRI>80 120deg. Deci vor fi 3*4=12 led-uri alcatuite din 4 siruri. Curentul absorbit de acestea va fi de 4*140mA=560mA, limitarea in curent m-am gandit sa o fac dupa urmatoarea schema: ( http://www.pcbheaven.com/userpages/LED_driving_and_controlling_methods/?topic=worklog&p=3 ).

2. Senzorul care va aprinde lampa va fi unul PIR, cate trebuie sa-l adaptez la tensiunea de 12V a acumulatorului. Pentru aceasta dioda zener de pe placuta de alimentare a acestuia o sa fie de 12V in loc de 24. La fel se va inlocui si releul..... se va renunta la partea de alimentare originala (condensator, punte reddresoare) dar se va mentine tranzistorul care comanda anclasarea releului, sper sa functioneze. Pun si cateva poze cu senzorul PIR care trebuie modificat pentru tensiunea de 12V. Mentionez ca in locul unde va fi amplasat stalpisorul nu am posibilitate de conectare la 220AC.

Astept cateva indicatii din partea voastra.....

post-211087-0-15581800-1409656359_thumb.jpg

post-211087-0-88413300-1409656369_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • turcu_dan

    12

  • Dr.L

    7

  • UDAR

    1

  • rinaldoparaipan

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Uite cum modifici senzorul:

http://www.elforum.info/topic/79263-intrebaremodificaresenzor-pir/

http://www.elforum.info/topic/83877-consum-senzori-prezenta/

http://www.niqro.3x.ro/PIR/PIR.htm

Practic, electronica se alimenteaza deja printr-un stabilizator de 8V. Doar ii dai 12V la intrare, schimbi releul cu unul de 12V si gata. Sau poti folosi chiar un trz in loc de releu.

Link spre comentariu

Asa e @DR.L, am masurat si montajul pir se alimenteaza printr-un stabilizator de 8V. Deci nu mai e nevoie sa pun acea dioda zener de 12V? Se pare ca tranzistorul S9013 este unul de tip NPN daca am cautat bine, in cazul in care vreau sa folosesc un tranzistor in loc de releu l-as putea inlocui cu BD139? Insa acesta fata de S9013 are doar 40hfe fata de 120 cat are S9013. Ar merge o schema ca cea din atasament? Daca da, nu stiu rezistenta din emitorul primului tranzistor ar mai trebui pusa? Si daca trebie ce valoare ar avea aceasta?

post-211087-0-50612400-1409723342_thumb.jpg

Link spre comentariu

In cazul in care voi avea acces la aculmulator si voi lua in calcul incarcarea si lui m-am gandit sa o fac in felul urmator: Dintr-o priza programabila setata sa porneasca un redresor 1-2 ore la fiecare 3 zile. Chestia este ca redresorul nu este automat acesta este alcatuit dintr-un traf si punte redresoare. As putea face un stabilizator simplu dintr-un zener si o rezistanta la 13-13.3V care sa mentina acumulatorul la tensiunea asta?

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

Mesajul nr 1:

Da, zennerul de 12V nu are nici un sens. S-asa mai mult ar fi incurcat. Alimentezi montajul de la intrarea in stabilizatorul de 8V si gata

Schema aia cu tranzistori e cam slabuta. Eu am folosit un mos-fet, canal P, comandat de tranzistorul NPN existent deja in circuit.

Uite asa:

Posted Image

 

Bipolarul NPN e cel existent deja.

 

Mesajul nr 2: Da, cel mai bine e sa tii acumulatorul la 13,5-13,6V. Stabilizator cu zenner si tranzistor (asa numitul stabilizator serie) sau cu un integrat (LM317).

E varianta optima. Cea cu temporizator e proasta, ca nu stie cat de incarcat e acumulatorul!

Presupun ca e un acumulator cu plumb

Link spre comentariu

Multumesc de indrumari, am folosit releu si functioneaza, insa lumina care se aprinde nu trebuie sa ajunga si la sezorul pir, pt ca acesta imediat dupa ce a detectat miscare si trece timpul de cuplaj stabilit, cand sa decupleze, cupleaza imediat inapoi intr-o 1/2 sec sa zicem, chiar daca nu este cineva in zona (cred ca este o anomalie) sau am defectat ceva cand am umblat in el. Ma gandesc sa nu fi atins elementul fotosensibil, si sa-i fi schimbat pozitia din greseala.

Mesajul nr 1: Am procedat asa cum ati spus , am alimentat montajul la intrarea in stabilizatorul de 8V. Insa as incerca si varianta propusa cu mos-fet, canal P, ca si exercitiu probabil si ca solutie definitiva in cazul in care este mai eficienta. Intrebare: deoarece montajul va fi deocamdata alimentat dintr-un acuu auto, care varianta constructiva e mai eficienta d.p.d.v. al eficientei energetice?

 Montajul in stand-by are un consum de 2mA, si cu releul cuplat 38mA. In cazul folosirii unui mos-fet, canal P cum credeti ca va fi? Ce tip de mos-fet canal P ati folosit?

 

Mesajul nr 2: Puteti sa ma ajutati cu o varianta constructiva si functionala pentru stabilizator cu zenner si tranzistor? O alta varianta mai eficienta ar fi cu un ansamblu in comutatie? Pentru tensiunea de 13,5-13,6V?

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

Nr1: MOS-FET-ul nu consuma nimic, deci dispare consumul suplimentar al releului (+ tacanitul lui).

Eu am folosit IRF9540 ca aveam deja printre piese. Poti folosi orice mos-fet cu tensiunea 40V sau mai mare, curentul de >5A si rezistenta interna cat mai mica (sa zicem <100m Ohmi).

Si sa fie ieftin: sunt anumite modele mai des folosite, care sunt mai ieftine, desi au caracteristici mai bune ca unele mai scumpe :da

IRF9540 e 2-3 lei, deci...

 

Nr2: sunt pe forum...trebuie sa le cauti insa.

Nu te pot indruma pas cu pas, din pacate

Link spre comentariu

Sau s-ar putea încerca ceva de gen IRL... ( de ex IRL540) care conduce  complet la 4V și se poate comanda direct din arduino ( cu o rezistență serie , evident )

Asta e valabil dacă se poate face comanda pe bara de - , n-am studiat tot subiectul. 

Link spre comentariu

Da, comanda se face pe bara de -, IRL540 este tot un canal N din cate vad. Deocamdata las comanda cu releu, insa am in vedere varianta propusa de @dr.l - mai dureaza pana fac rost de un asemenea MOSfet. Din greseala am cumparat IRFZ44N , canal P nu aveau in magazin. Daca aveti cumva o schema in care s-ar putea folosi acest IRFZ44N + alte piese, ar fi binevenita.

Link spre comentariu

Schema de mai sus: tot ce e P devine N. Si se leaga direct la iesirea tranzistorului din senzorul de msicare.

Acel tranzistor nu se poate elimina (fara complicatii!), are ceva condensator in baza...

Link spre comentariu

Ok am inteles, maine trebuie sa primesc comanda (IRF9540N si IRF5305), pentru un consum cuprins intre 0.6-1 A acesta ar trebui montat pe un mic radiator , nu? In ideea ca pe viitor o sa montez inca vre-o 5-6 lampi identice, poare ramane acest IRF9540N fara probleme? Ma gandesc ca nu se va depasi un consum de 5-6A. As mai avea 2 nelamuriri:

1. Tranzistorul mosfet disipa caldura cand lucreaza in mod liniar, din cate stiu....?

2. Cand e complet deschis nu disipa caldura?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări