Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcare soft attiny48

dumitru_a

Postări Recomandate

Si daca va "freca" suficient de mult microcontrollere-le in soclul din aparatul situat intr-o alta locatie, la un moment dat de timp aparatul respectiv va fi bagat in reparatii (cel putin pentru inlocuirea soclului).

Trebuie inteleasa exact aplicatia, pentru ca daca se va programa des controllerul atunci merita gasita o alta solutie - de exemplu un card SD si incarcarea (cu un bootloader) in controller a programului. Se trimite clientului un card nou si acesta il inlocuieste singur.

Eu am la un client o automatizare si actualizez softul prin intermediul unui modem GSM. Transmit noua versiune, salveaza pe SDcard si apoi la sfarsitul operatiei (masina face operatii care dureaza saptamani) incarca de pe SD codul in memoria micro si se restarteaza.

Poate amicul nostru care a initiat topicul vrea sa programeze memoria unui controller, pe ascuns, de aceea nu doreste sa mearga cu un laptop la aplicatie, in acest caz o schimbare in soclu a circuitului nu mi se pare o tragedie. Daca persoana are experienta in programarea AVR, poate construi propriul programator cu un controller cu memoria putin mai mare. Protocolul ISP este public: http://www.atmel.com/webdoc/protocoldocs/protocoldocs.avrispprotocol.html , deci fiecare poate sa isi construiasca un programator personalizat.

Constructia programatorului este intr-adevar un proiect interesant, pesonal l-as construi dar daca as fi presat de timp, as gasi solutii alternative, de aceea am sugerat schimbarea in soclu.

Link spre comentariu

As avea o intrebare daca se poate incarca un program intr-un attiny48 fara ajutorul unui calculator cu ajutorul uniu stick 

Asta a fost intrebarea si asta a fost raspunsul:

Prima varianta de programator ar putea sa-ti satisfaca cerintele, insa a doua, in absenta unui calculator este inutilizabila pentru ceea ce vrei tu, respectiv incarcarea unui program intr-un ATtiny48 fara calculator.

In rest, nu stau sa fac speculatii despre motivul/moivele pentru care nu poate merge cu laptop-ul in locatie si nici sa imi dau cu presupusul despre solutii alternative (care, intradevar, pot exista) pentru incarcarea unui soft intr-un microcontroller in conditii restrictive de spatiu si nu numai.

Link spre comentariu

Sunt circa 10 montaje care sunt plasate la inaltime pe stalpi , niste afisaje autobuz care arata diferite mesaje,si pe scara este destul de greu sa le incarci cu laptopul , mai usor este sa le demontezi , sa le programezi si sa le pui la loc , de fapt se schimba doar flashul cam de doua ori pe luna .

Ma gandeam de incarcat flashul in memoria interna a unui atmega328p si cu ajutorul unui bootloader , la conectarea cu attiny48 tinta sa il programeze automat fara a mai fi nevoie de afisaj si sd card eventual la apasarea unui buton .

Editat de dumitru_a
Link spre comentariu

Un modul Zigbee pe serial la controller, un alt Zigbee la computer, bootloader la micro, si faci programare wireless, stai jos in masina cu laptopul. Daca modulele au cateva sute de metri unul de altul, poti implementa o retea, astfel incat sa programezi fiind laga unul din puncte, fara sa te mai deplasezi la toate.

Daca Zigbee sunt prea scumpe, exista module radio de la Aurel care costa ceva mai putin.

Dezavantajul acestei metode ar fi ca trebuie sa iti faci singur booloaderul ca sa iti fixezi o parola, ca sa eviti sa il programeze altcineva.

Cu putin efort ai putea sa faci ceva si in infrarosu, daca inaltimea nu este prea mare, oricum poti urca un modul infrarosu aproape de cutie cu o prajina telescopica.

Cu o privire rapida pe google, am gasit ceva link-uri pentru inspiratie:

http://avrirdownloader.wordpress.com/

http://krazatchu.ca/2012/05/07/superduplex-an-infrared-bootloader-for-arduino/

Altfel, da, poti face un modul cu un controller, fara SD card, stick, utilizand doar memoria acestuia. In acest caz ar cam trebui sa lucrezi un pic la software si poate ca timp iti convine solutia data de colegul nico, pe care cred ca il mai supar o data amintindu-i ca exista si socluri ZIF.

Link spre comentariu

Altfel, da, poti face un modul cu un controller, fara SD card, stick, utilizand doar memoria acestuia. In acest caz ar cam trebui sa lucrezi un pic la software si poate ca timp iti convine solutia data de colegul nico, pe care cred ca il mai supar o data amintindu-i ca exista si socluri ZIF.

Nu ma superi, amintind de faptul ca exista socluri ZIF, numai ca in produsul finit bazat pe microcontroller nu regasesti de obicei un astfel de soclu (este costisitor si creste pretul final ), in majoritatea cazurilor acest circuit integrat fiind direct lipit pe PCB (chiar fara soclu) si prin preajma va exista prevazut un conector de (re)programare.

Link spre comentariu

In primul rand nu s-a prea povestit despre aplicatia din microcontroler  care programat foarte versatil la cerintele din sistem sa nu fie nevoie doar de un string incarcat wireless, nu cred ca un modul rf http://www.ebay.com/itm/433Mhz-RF-transmitter-and-receiver-module-Alarm-Set-for-Arduino-ARM-MCU-WL-/331321327045?hash=item4d244a3dc5 sa zicem ca asta ,  ar urca pretul , Dar cum Attiny48 nu are interfata seriala nu stiu daca a fost cea mai buna alegere  . 

Link spre comentariu

Se pare ca exista o solutie si pentru problemagenerata de lipsa portului serial la uC.

Solutia este utilizarea acestui bootloader:http://www.mikrocontroller.net/articles/AVR_Bootloader_FastBoot_von_Peter_Dannegger, care se pare ca functioneaza si pe 1-wire ca RS-232 (sper ca am inteles eu bine, limba lu'Goethe imi este relativ straina), iar aici variante multiple de bootloader-e: http://www.mikrocontroller.net/articles/Bootloader

Link spre comentariu

Buna asta cu 1-wire, nu m-am gandit. Am mers intuitiv pe serial pentru ca poti atasa multe interfete (radio, IR, etc).

Pentru panouri de autobuze cel mai practic mi se pare folosirea unui modem radio sau GSM... asa se elimina necesitatea unei persoane care sa parcurga traseul de fiecare daca cand trebuie schimbat, la fel s-ar putea afisa si mesaje "neprevazute", gen "astazi greva" sau "trafic deviat".Panourile pentru autobuze de obicei trebuiesc comandate in timp real, astfel daca autobuzul are intarziere sa afiseze ora calculata, nu cea din orar. De altfel, si autobuzele ar trebui sa aiba GPS, etc.

Bineinteles, teoria aceasta nu se aplica daca panourile au alt rol (publicitar de ex.).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări