Lonerider Postat Septembrie 1, 2014 Partajează Postat Septembrie 1, 2014 (editat) Va salut si va cer sprijinul, pentru remedierea unei probleme aparute la amplificatorul din titlu. De ceva vreme in urma (10-12 luni), am sesizat, la folosirea acestui amplificator, ca selectorul de surse nu isi pastreaza selectia, mai exact sare aleator, cand iti e lumea mai draga, alteori ramane stabil. Azi l-am desfacut, crezand ca pot rezolva problema prin curatirea contactilor selectorului. Selectorul este multitura, nu are capete. Pe circuitul unde este montat selectorul, am observat un condensator polarizat inflorit, situat undeva langa circuitul integrat. As vrea sa-l inlocuiesc, insa are o valoare pe care nu am mai intalnit-o: 0.047µF/5.5V. Tot ce am printre piesele mele de schimb, este un electrolitic cu valoarea de 0.47µF/50V. Intrebarea mea este daca pot face aceasta inlocuire, fara a produce alte probleme sau a afecta functionarea amplificatorului? Atasez si partea de schema unde este figurat condensatorul, caracteristicile integratului si o poza a circuitului cu pesele in cauza. Si pentru ca nu pot incarca documentele si poze aici, o sa pun link-urile urmatoare: https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/14921468219/ https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/15107876522/ https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/14921609060/ Multumesc. Editat Septembrie 1, 2014 de Lonerider Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 1, 2014 Partajează Postat Septembrie 1, 2014 0.047µF Daca ai reprodus corect ce este scris pe condensator, are 47nF. Link spre comentariu
Lonerider Postat Septembrie 1, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2014 Acum l-am dat jos, in pozitia respectiva (montat) nu am vazut corect inscriptionarea, de aceea m-am dus la schema, unde nu este trecuta unitatea de masura. Am presupus, doar. Ceea ce scrie pe piesa, acum ca am demontat-o este 0.047F/5.5V (47000µF???) Aici e imaginea pesei respective: https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/14921819768/ Este posibil? Cu ce as putea inlocui? Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 1, 2014 Partajează Postat Septembrie 1, 2014 Cu ce as putea inlocui? Cu o componenta identica. https://www.google.ro/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1GIWA_enRO580RO580&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=0.047f%205.5v%20capacitor&safe=off Link spre comentariu
Lonerider Postat Septembrie 1, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2014 Da, greu de gasit pe la noi... Multumesc pentru raspunsuri. Ramane sa vad pe unde dau de asa ceva... Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 1, 2014 Partajează Postat Septembrie 1, 2014 (editat) E un cond de memorie de capacitate foarte mare în volum mic, dacă nu găseşti exact de acea valoare merge şi de alta. Atenţie la făcăturile cu două baterii AGx într-un varniş. am observat un condensator polarizat inflorit În poză pare întreg, ai verificat ce tensiune menţine la borne în montaj? Editat Septembrie 1, 2014 de zal Link spre comentariu
ovy83 Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 "ca selectorul de surse nu isi pastreaza selectia, mai exact sare aleator, cand iti e".... este clar un condensator de backup, verificati daca in el ajunge o tensiune circa3,3v.poate.cu cat este mai mare in capacitate cu atat v-a tine mai mult memorat statia cand este nefolosita. daca acest condensator este in scurt atunci influenteaza si tensiunea cu care alimenteaza memoria din c.i. si de aici o i-a razna selectorul. Link spre comentariu
Lonerider Postat Septembrie 2, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2014 E un cond de memorie de capacitate foarte mare în volum mic, dacă nu găseşti exact de acea valoare merge şi de alta. Atenţie la făcăturile cu două baterii AGx într-un varniş. În poză pare întreg, ai verificat ce tensiune menţine la borne în montaj? https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/14921468219/ Aici este poza cu condensatorul, inainte sa-l demontez de pe placa. Memoria la selector, pentru cat sta oprit amplificatorul, nu este prea importanta pentru mine. deranjant este faptul ca sare intre surse cand vreau sa ascult ceva la el. As putea monta un electrolitic de 4700uF (de 10 ori mai mic si nu am valoare mai mare, care sa incapa si in locasul respectiv), pana gasesc o varianta inlocuitoare, adica un altul sau ceva echivalent, eventual cu valori mai mici? Multumesc. Link spre comentariu
pici Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Salutare Nici sa nu incerci asa ceva,astfel de condensatori-memorie pe vremuri se gaseau in aproape toate casetofoanele auto Blaupunct. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 (editat) Pe placă e loc şi ptr alt format de cond de memorie, cilindrici, mai mari în dimensiuni, nu căuta neapărat acel model. Se găseau şi prin video, dvd-uri, radio diverse, combine... etc. Editat Septembrie 2, 2014 de zal Link spre comentariu
Vizitator dorinspeedy Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Alte aparate aveau chiar un mic acumulator, ai putea incerca sa-l inlocuiesti cu ceva acumulatori miniatura in serie si ii montezi cu fire pana pe placa. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Acumulator, baterie cu litiu, cond de capacitate mare, sînt trei metode de păstrare a memoriei, fac acelaşi lucru, dar nu funcţionează identic. Link spre comentariu
Lonerider Postat Septembrie 2, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2014 (editat) Am cautat, azi, pe la service-depanare electronice pe unde mai stiu prin oras, dar nu am gasit nimic. Daca va "impiedicati" de asa ceva, pe undeva, sunt interesat... Multumesc. Daca nu montez nimic in locul lui ce se poate intampla? Piesa demontata are valoare 0, la masuratoare, ca a intrebat cineva mai sus. Editat Septembrie 2, 2014 de Lonerider Link spre comentariu
modoran Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Are valoare 0 masurata cu ce mai exact ? Daca e in scurt atunci nici sa nu te gandesti sa-l montezi la loc, mai bine fara el deloc (bineinteles, memoria se va pierde de fiecare data cand se ia curentul). Link spre comentariu
Lonerider Postat Septembrie 2, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Are valoare 0 masurata cu ce mai exact ? Daca e in scurt atunci nici sa nu te gandesti sa-l montezi la loc, mai bine fara el deloc (bineinteles, memoria se va pierde de fiecare data cand se ia curentul). Masurata cu un LC metru. Masurat cu un multimetru Facom 711 (capat de scala 40µF) mi-a dat 14pF. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum