Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena radio FM camera

Vizitator Florin Todirel

Postări Recomandate

Vizitator Florin Todirel

Salutare,

Am in dotare o combina audio si nu prea am semnal radio in zona in care locuiesc. Prind majoritatea posturilor de radio din zona( Floresti-Cluj) dar nu le prind clar. Antenele din dotarea combinei nu prea ma multumesc. Am tot cumparat fel de fel de antene FM , cu reglaj, fara reglaj, dar nici o imbunatatire semnificativa. Ce solutii as avea fara sa fiu nevoit sa scot afara un fir(antena) si sa il leg de balustrada balconului? Ceva sfaturi ce sa cumpar.

Am gasit printre lucrurile vechi o "chestie" ca un incarcator de mobil cu o rotita pe el, care era folosita mai demult la antenele de camera la TV. Pot sa folosesc acest dispozitiv legat la antena fm?

Sau alte solutii?

Link spre comentariu

Chestia aia ca incarcatorul chiar este un alimentator de la antenele turcesti (lighean) care se gaseau prin oboare. Nu lucreaza decat cu antenna si amplificatorul ei. Tot o sarma pe afara este mai buna.

Link spre comentariu

Trebuie să întinzi o sârmă (nu contează materialul sau grosimea) cât mai lungă, înaltă și degajată de alte obstacole, izolată bine în locurile de prindere (mărgele ceramice sau chiar fir de plastic) și la fel să nu facă contact cu elementele metalice de la clădire. Atenție la eventualele descărcări atmosferice !  Ar trebui montat un descărcător între antenă și pământ (cel puțin un bec cu neon cum sunt cele de la întrerupătoare).Se spune că cel mai bun amplificator de semnal e tot o antenă bună  :rade:  deci nu te mai chinui cu tot felul de amplificatoare dacă nu ai un minim de semnal la ieșirea din antenă.

Editat de validae
Link spre comentariu

Pentru FM trebuie o antena dipol cu bratele de 0,75 m lungime, conteaza enorm grosimea bratelor, daca e de genul "sarma' e degeaba, antena nu va avea castig si nici latime de banda. Se poate face home-made, din doi coltari de aluminiu utilizati in zidarie, de 0,75 m lungime fiecare, plus cablu coaxial+mufa mama TV.

Daca incaperea e ecranata puternic(beton armat) nu va ajuta nimic, nu merge cu un dipol deschis pus pe biblioteca, trebuie antena exterioara.

http://www.dipolnet.ro/antena_radio_fm_1-ruz_b_omnidirectionala__A0210.htm

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Nu a specificat clar ce fel de antenă prevede acea combină, putea fi și asimetrică, cu antenă telescopică inclusă.De aceea am recomandat cel mai simplu tip de antenă.Se poate pune o antenă dipol exterioară, e simplu de făcut, nu știu dacă se mai găsește ușor cablu simetric.

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut Florin,

deoarece cunosc zona Floresti Cluj si eu iti recomand o antena simpla destul de eficace.

Aceasta este dipolul deschis la care conectezi un coax de 75 ohmi si....trebuie sa o scoti afara,cu cat e mai degajata

vei fi mai multumit de multitudinea statiilor receptionate in FM

Toate bune!

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
Vizitator giovani49

Buna ziua !  Aș dori un sfat avizat in confectionarea unei antene FM de camera ( sau montata pe tocul ferestrei) ,care sa ma ajute "sa prind" posturi radio gen kiss fm,pro fm etc. Mentionez ca locuiesc in provincie,la aprox 100 km de capitala. A-si opta pentru ceva simplu si eficient !  Cu stima !

Link spre comentariu

Aparatul cu care recepționați are mufă de antenă externă ? Ce tip de antenă prevede, asimetrică (coaxială), simetrică (dipol) ?

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Userul ( cu solicitarea ) a avut ultima activitate in 8 mai 2015 . Si o singura postare ... sa speram ca - i foloseste raspunsul ! ... mai ales acum , de Revelion ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări