Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculare cuplu

Ombladon2002

Postări Recomandate

• Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• former_Alfred

2

• Ombladon2002

2

• ratza

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Cred că depinde și de diametrul axului sau de diametrul fuliei sau roții dințate pe care o montezi pe ax. Contează și ”brațul forței”. Dacă mai țin bine minte, parcă asta era formula, forța x brațul forței. Turația nu cred că e relevantă, poți monta multiplicatoare sau demultiplicatoare și atunci îți crește sau scade cuplul în același raport cu multiplicarea sau demultiplicarea folosită. O demultiplicare de 10 ori a turației îți va crește și cuplul, tot de 10 ori.

Editat de former_Alfred
Link spre comentariu

Cum sa nu fie relevanta turatia? 1Cp la 100RPM are acelasi cuplu ca 1Cp la 7500? :sparge:  Normal ca pot monta multiplicatoare sau demultiplicatoare si o sa creasca sau o sa scada cuplul,dar intrebarea era cum aflu cuplul...Sa zicem un ax de 10mm...

Link spre comentariu

Am editat, cred că băteam câmpii ...

1CP= 736,5W , 7500 rpm= 125 ture/sec.. În radiani ar fi 6,28 x 125 = 785 rad/s.

puterea = cuplul x turația (rad/sec) prin urmare cuplul e puterea / turația, deci 736,5W / 785 = 0,9382 Nm/rad

Am editat degeaba, obținusem exact același rezultat și mai era și explicat pas cu pas, dar acum chiar nu mai scriu din nou   :limb:

La un ax de 10 mm., un punct de pe circumferință parcurge 3,925 m/s, asta calculasem inițial.

Editat de former_Alfred
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări