Marian Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 @Former_Alfred in principiu aveti dreptate, cam tot ce era de spus, s-a spus, cam tot ce era de facut s-a facut, totusi informatiile sunt destul de "imprastiate" in forum prin zeci si zeci de postari-maculatura, nu-i de mirare ca unui incepator ii este cel putin dificil sa gaseasca informatiile necesare in cazul sau, mai ales cand de multe ori parerile sunt destul de impartite, tocmai pentru ca cel care cauta informatii are mai putina experienta, asta face sa nu poata discerne suficient de bine pleava de grau, si se nasc inevitabil intrebari care nu-si pot gasi raspuns decat intreband direct pe cineva care stie, si de aici se nasc relativ constant topicuri care trateaza subiecte deja discutate. @Dl Miticamy zicea candva ca s-a saturat sa tot scrie aceleasi lucruri, aceleasi raspunsuri la nesfarsit, pe de o parte tind sa-i dau dreptate, e obositor sa treabuiasca sa repeti aceleasi raspunsuri, pe de alta parte insa nu pot sa nu-mi amintesc cum eu insumi eram acum ceva ani in urma si daca atunci oameni de caracter precum in special @Smilex nu isi sacrificau din timp si rabdare sa imi explice... Subiectul de fata incearca sa trateze dezvoltarea unei surse in comutatie realizabila cu componente majoritar recuperate ( nu sunt convins in ce masura totul se poate recupera, dar fie...), ar putea fi un subiect util daca va duce la un rezultat final pozitiv. @Giongiu exemplul tau cu traful de la pistol e o alta exceptie, nu si o regula, in cazul ala era normal sa asiguri o izolatie capabila sa suporte temperaturi mari, totusi deviem de la subiect in incercarea de a impune unele idei, aici se doreste dezvoltarea unei surse de putere mica si la un randament suficient de bun incat sa nu ceara racire activa care sa poata fi executata de amatori, e deci important ca si traful sa fie conceput astfel incat sa lucreze la o temperatura cat mai mica. In masura in care spatiul o permite ar putea fi o solutie si sugestia ta cu cele 10 spire suplimentyare care sa fie inseriate cu primarul, numai ca la fel ca si @Smilex ( probabil m-am molipsit de la el ) si eu prefer predictibilitatea cat mai mult posibil, ori asa doar estimezi dar nu stii sigur cate spire va avea primarul, deci nici nu esti sigur ce pierderi in miez vor fi... Numarul exact al spirelor devine si mai important in eventualitatea in care sursa se alege a fi una stabilizata... In fine, inca nu s-a ales nici macar configuratia-bloc deci mai e destul pana departe, momentan suntem la stadiul dezbaterii diferitelor posibilitati. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 4, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2014 Domnilor , nu ma apuc de aruncat piese pe cablaj pana nu ma documentez ca lumea , si experienta in tensiuni periculoase am. Deci , nu o sa ma apuc sa-mi dau foc la casa sau sa ma curentez. Cat despre bobinarea trafului , nu ma deranjeaza sa invat sa-l bobinez eu , am ceva cunostinte i bobinaj , doar ca momentan ma documentez din ce scrieti voi aici cum se bobineaza un traf de sursa de comutatie , care sunt particularitatile , etc. din cate am inteles trebuie respectata directia de bobinare , banuiesc ca la toate infasurarile. Nu insist asupra unei idei fixe , cum ar fi bobinarea sau folosirea a doua trafuri identice inseriate , ci aleg solutia optima. Viitorul se afla in comutatie , nu in traful clasic , din cate cunosc eu majoritatea device-urilor folosite in alimentari folosesc comutatia. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 Este normal sa se foloseasca tot mai mult alimentatoarele in comutatie, avantajele sunt prea importante pentru a putea fi ignorate, mai ales la nivel comercial. Amintiti-va despre o discutie lansata mai demult de catre @Tyc care dorea sa puna la punct o sursa liniara pentru alimentarea PC-ului, faceti un exercitiu de imaginatie cam ce ar presupune asta. Revenind la subiect, traful forward functioneaza in acelasi principiu ca cel de retea, doar ca la o frecventa mult mai mare, nu este ceva prohibitiv, trebuie doar acordata suficienta atentie la executie, sarma folosita sa fie de calitate, sa se tina cont de efectul pelicular si sa se dimensioneze in conformitate pentru curentul maxim de sarcina dorit, alegand o densitate de curent acceptata ( in principiu in jur de 3A/mm^2 mi s-ar parea ok ), sa se tina cont de fazarea corecta a infasurarilor ( este poate cel mai critic aspect ), sa se foloseasca izolatie corespunzatoare intre partea de primar si secundar, eventual bobinare intercalata pentru cuplaj mai bun... etc, restul tine de imaginatia fiecaruia, si perfectionea nu poate veni decat exersand, teoria executiei nu poate suplini lipsa practica de experienta a executantului, si aceasta nu poate fi castigata ( experienta ) decat incercand si insistand, invatand eventual si din greseli, pana iti iese. Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 (editat) @Giongiu exemplul tau cu traful de la pistol e o alta exceptie, nu si o regula, in cazul ala era normal sa asiguri o izolatie capabila sa suporte temperaturi mari, totusi deviem de la subiect in incercarea de a impune unele idei, aici se doreste dezvoltarea unei surse de putere mica si la un randament suficient de bun incat sa nu ceara racire activa care sa poata fi executata de amatori, e deci important ca si traful sa fie conceput astfel incat sa lucreze la o temperatura cat mai mica. In masura in care spatiul o permite ar putea fi o solutie si sugestia ta cu cele 10 spire suplimentyare care sa fie inseriate cu primarul, numai ca la fel ca si @Smilex ( probabil m-am molipsit de la el ) si eu prefer predictibilitatea cat mai mult posibil, ori asa doar estimezi dar nu stii sigur cate spire va avea primarul, deci nici nu esti sigur ce pierderi in miez vor fi... Numarul exact al spirelor devine si mai important in eventualitatea in care sursa se alege a fi una stabilizata... In fine, inca nu s-a ales nici macar configuratia-bloc deci mai e destul pana departe, momentan suntem la stadiul dezbaterii diferitelor posibilitati. Marian, nu am bagat pe gat nimanui o anumita solutie. Esti liber sa vii, tu sau altcineva, cu o alta sugestie, o alta configuratie, de ex o sursa stabilizata in comutatie. Dupa umila mea parere, o astfel de schema va fi...putin...mai copmlexa, deci mai greu realizabila de un incepator, comparativ cu sursa nestabilizata. Si tare imi este ca vei ajunge la o schema de sursa ATX, semipunte, sau forward, iar scheme de acest gen sunt cu duiumul. Exemplul cu pistolul l-am dat, din simplul motiv ca eu stiu sigur ca un traf pe ferita va lucra fara probleme la 70 grade. Domnilor , nu ma apuc de aruncat piese pe cablaj pana nu ma documentez ca lumea , si experienta in tensiuni periculoase am. Deci , nu o sa ma apuc sa-mi dau foc la casa sau sa ma curentez. Cat despre bobinarea trafului , nu ma deranjeaza sa invat sa-l bobinez eu , am ceva cunostinte i bobinaj , doar ca momentan ma documentez din ce scrieti voi aici cum se bobineaza un traf de sursa de comutatie , care sunt particularitatile , etc. din cate am inteles trebuie respectata directia de bobinare , banuiesc ca la toate infasurarile. Nu insist asupra unei idei fixe , cum ar fi bobinarea sau folosirea a doua trafuri identice inseriate , ci aleg solutia optima. Viitorul se afla in comutatie , nu in traful clasic , din cate cunosc eu majoritatea device-urilor folosite in alimentari folosesc comutatia. Fara suparare, daca nu risti sa arunci piese pe cablaj, n-o sa inveti nimic. Piesele pe care eu le-am aruncat pe cablaj, ca sa tai nodul gordian al unei discutii, ce altfel ar fi durat la nesfarsit, costa maxim doua pachete de tigari. Si marea problema nu e sa bobinezi un traf, trebuie si o schema, eu astept cum spuneam anterior, o alta varianta de sursa, simpla si ieftina. Editat Septembrie 4, 2014 de giongiu Link spre comentariu
former_Alfred Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 Subiectul de fata incearca sa trateze dezvoltarea unei surse in comutatie realizabila cu componente majoritar recuperate ( nu sunt convins in ce masura totul se poate recupera, dar fie...), ar putea fi un subiect util daca va duce la un rezultat final pozitiv. OK, atunci viziunea mea asupra subiectului ar fi următoarea: sursele de imprimantă laser despre care vorbeam eu sunt disponibile cu sutele de bucăți fără prea mai eforturi sau chiar cu miile de bucăți, dacă sunt recuperate în mod organizat. Dacă cineva e dispus să suporte costurile expedierii, eu pot să trimit gratis 10 astfel de surse pe post de ”sample”, le studiați, le modificați după dorință și dacă ajungeți la concluzia că merită, se pot trimite cu sutele. Dar tot așa, dacă cineva e dispus să suporte costurile expedierii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 Sursele ATX au alimentare auxiliara si din acest motiv cu un traf nemodificat (vezi documentatia CHIRIO) se pot obtine tensiuni de la 1V la aproape 50V. Sursele de imprimanta sant FLYBACK cu integrat AUTOALIMENTAT, fara auxiliara. Din acest motiv modificarea iesirii de la 24V la 12V face sursa nefunctionala prin micsorarea autoalimentarii integratului pana scade sub pragul minim. Daca s-ar folosi auxiliara de la ATX la sursa de imprim ar deveni si aceasta mai versatila. Folosirea surselor recuperate pare interesanta pt romanii saraci dar numai in regim special. Daca ar exista un client cu o comanda ferma de 200 surse de12-- 24V/2-4A sau cat duce sursa aceea de imprimanta, eu m-as risca sa strang 200 trafuri aux de ATX si sa fac un cablaj dedicat. Dar daca trebuie sa fac si pt sursa de forta un cablaj (deci din sursa de imprim as recupera numai anumite componente) principala piedica ar fi omologarea acelei surse, nu cred ca ai voie sa vinzi unei firme produse manufacturate, fara un control minimal. Asa, intre noi forumistii, putem sa facem schimb de produse. Iti asumi un risc. La ICE Felix aveam aparatul de masurat izolatia trafurilor din Anglia. Iar fabrica s-a infiintat in 1972! Avea 12kV in continuu si 6kV in alternativ. Nu aveau voie sa treaca trafuri netestate. Eu, de exemplu, nu as cumpara o sursa de la forumisti fara un film al bobinarii si o prezentare a materialelor electroizolante. Cand modific un ATX stiu ca aceasta a functionat catva ani fara probleme si am o liniste privind electrosecuritatea. Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 La ICE Felix aveam aparatul de masurat izolatia trafurilor din Anglia. Iar fabrica s-a infiintat in 1972! Avea 12kV in continuu si 6kV in alternativ. Nu aveau voie sa treaca trafuri netestate. Eu, de exemplu, nu as cumpara o sursa de la forumisti fara un film al bobinarii si o prezentare a materialelor electroizolante. Cand modific un ATX stiu ca aceasta a functionat catva ani fara probleme si am o liniste privind electrosecuritatea. Poate n-am retinut bine, dar parca spuneati undeva ca nu ati bobinat niciodata un traf in comutatie. Daca ma insel, va rog sa ma scuzati. Dar daca nu ma insel, puteti sa motivati retinerea de a face asa ceva ? 1 Link spre comentariu
former_Alfred Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 Eu, de exemplu, nu as cumpara o sursa de la forumisti fara un film al bobinarii si o prezentare a materialelor electroizolante. Cand modific un ATX stiu ca aceasta a functionat catva ani fara probleme si am o liniste privind electrosecuritatea. Asta e ca la radio Erevan: nu le cumperi, sunt gratis. Nu sunt fabricate de vreun forumist și nici măcar de Dell sau de Xerox, ci de Panasonic. Film al bobinării și prezentare a materialelor electroizolante poți să vrei liniștit, dar am dubii serioase că Panasonic e dispusă să-ți ofere așa ceva. Însă tu poți să le scrii, nu se supără nimeni. Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 Cred ca n-ai inteles mesajul. Nu cred ca la trafurile surselor tale se referea, ci la acelea bobinate de diversi electronisti. Asa cum spuneam si eu intr-o postare anterioara, chiar si trafurile din surse ATX, facute de chinezi, sunt verificate si trebuie sa corespunda in ce priveste electrosecuritatea. @miticamy, care a reparat probabil surse ATX, de nu le mai stie numarul, ne poate spune cate trafuri a gasit cu scurt intre primar si secundar, sau chiar intre spirele aceluiasi secundar. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 4, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2014 Daca tot suntem inca la stadiul premergator , cel al teoriei si al alesului topologiei , atunci insirati aici conditiile si materialele necesare unui traf, si bineinteles tehnologia de bobinare ca sa iasa un trafo perfect functional si sigur in functionare. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 Salut, interesante dezbaterile de aici, am si eu o solutie... eu am pe acasa o sursa de laptop care e capabila de 19.5V la 4.7A (asa scrie pe ea), nu se poate gasi o astfel de sursa si sa fie urmata de un regulator in comutatie? sau chiar modificarea ei pana la tensiunea ei (daca permite infasurarea auxiliara care alimenteaza integratul din primar)? Oricum eu as merge (imi place sa construiesc montaje electronice cand am timp liber, chiar daca nu au un scop anume) categoric pe o sursa cu ir2153 semipunte cu traf atx rebobinat, sau o alta varianta ar fi o semipunte comandata de uc3843+ir2184, in felul asta este si reactie si protectie la scurt. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 (editat) Poate n-am retinut bine, dar parca spuneati undeva ca nu ati bobinat niciodata un traf in comutatie. Daca ma insel, va rog sa ma scuzati. Dar daca nu ma insel, puteti sa motivati retinerea de a face asa ceva ? 1) Da, nu am bobinat niciodata. Eu ma refeream la procesul de fabricatie intro fabrica, cu norme si stasuri. Acolo nu electronistii isi bobinau trafurile pt proiecte, ei dadeau numai configuratia. Ca sa scot in evidenta importanta data electrosecuritatii si ca o motivare a retinerii de a cumpara de la un amator. Ca distractie, intro zi s-a imbolnavit un bobinator si a fost pus in locul lui un alt bobinator dar care lucrase numai la drivere pe E20. Acesta era de forta, pe E42. Sursa functiona corect dar la testul final de 242vca se ardea tranzistorul de forta, parca BUT12.Scandal mare, productia oprita. Pana la urma proiectantul a desfacut traful. Noul bobinator nu izola firul din primar ce iesea la pin si toata izolatia era formata din 2 straturi de email. 2)Raspunsul pt Alfred a fost dat. La Bodega este in elementul sau. Macar la Alimentatoare sa avem un mic avantaj. Editat Septembrie 4, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 3843 nu poate comanda o semipunte, sau cel putin asa cred. Poate n-am retinut bine, dar parca spuneati undeva ca nu ati bobinat niciodata un traf in comutatie. Daca ma insel, va rog sa ma scuzati. Dar daca nu ma insel, puteti sa motivati retinerea de a face asa ceva ? 1) Da, nu am bobinat niciodata. Poate ma insel, dar poate n-ati bobinat nu doar din motive de electrosecuritate. Am convingerea ca avand suficiente cunostinte, ati stiut sa concepti o schema, in care traful nemodificat, s-a potrivit ca o manusa, desi era conceput pentru altceva. Poate in asta consta farmecul electronicii....Mie mi s-a parut interesanta ideea initiatorului, o sursa simpla ieftina, la indemana oricui. Dar presimt ca se va ajunge la altceva... Stiu ca ati testat o sursa in comutatie, urmata de un regulator serie, parca tot LM350. Acolo mentineati disipare minima, cu un optocuplor pe intrarea-iesirea regulatorului. Cresterea tensiunii intrare-iesire, ducea la scaderea umplerii. Ma gandeam la ceva similar si in cazul de fata...Cum la IR2153, deadtime e fix, s-ar putea regla totusi umplerea, crescand frecventa de oscilatie. Desigur ca nu se poate modifica umplerea ca la integratele dedicate, dar ceva tot s-ar regla. PS Ca sa fiu sincer pana la capat, eu evit sa bobinez trafuri si din lene. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 ^ Poate sa o faca cu ajutorul IR2184 asa cum @Vlad a mentionat, ala este un driver semipunte cu o singura intrare, la 1 logic pe intrare se activeaza iesirea HO, la 0 logic pe intrare se activeaza iesirea LO. Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 N-ar trebui totusi un UC3844/5 ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum