Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect smps 12(15)V / 3-5A

wally_gatter

Postări Recomandate

@Giongiu din masuratorile prezentate tind sa cred ca estimarea ta cu cca 50 de spire in primar este corecta, raportul inductantelor primar/infasurare 10 spire ar fi 26,7, ( 0,015/0,00056 ), si deci raportul dintre spirele celor 2 infasurari sqrt26,7, adica 5,16, care inmultit cu cele 10 spire din infasurarea de test rezulta 51 de spire. Asta cred ca ar confirma supozitia mea ca traful ala ar fi o exceptie, si prin faptul ca cel mai probabil secundarul nu mai este asa cum a subliniat Dl @Miticamy ca se intampla de obicei 3+4, adica 7 spire pentru 12 si 3 spire pentru 5, doar asa se explica cred eu contradictia dintre datele prezentate de dumnealui si testul tau... Nu mai am momentan alta sursa cu traf EI40 pe care sa-l desfac sa ma lamuresc dar asa cum am zis, am desfacut asa ceva si am gasit numarate 38 de spire la primar ( ceea ce mi se pare o cifra destul de comuna pentru configuratia aia ), si de asta sustin ca traful ala e mai degraba o exceptie si ca nu te poti baza pe rezultatele obtinute la el, testul cu EI33 dupa cum ai prezentat releva date destul de diferite, 50 de grade temperatura miezului in gol mi se pare totusi multicel avand in vedere ca in sarcina vor contribui si pierdwerile inevitabile in cupru, temperatura greu de crezut ca ar ramane tot la cele 50*C, acuma nu stiu daca se va dubla cifra asta ( personal nu cred ), dar chiar si 60-70* temperatura de functionare a trafului mi se pare totusi mult... acuma evident sunt subiectiv, poate altcuiva temperatura asta i se va parea ok, spre exemplu daca exista posibilitatea ventilarii fortate atunci cel putin efectul cumulativ va fi eliminat, deci efectul nociv al acestei temperaturi pe componentele adiacente nu ar fi o problema, dar daca se doreste o carcasa inchisa fara ventilatie fortata ( asa cum cred ca am inteles eu a fi situatia aici ), atunci lucrurile se cam schimba... dar repet, tine mai degraba de subiectivism, de preferintele fiecaruia.

Link spre comentariu

Eu nici n-am zis de temperatura la care persupun ca va ajunge.

Pt mine, 50-60 de grade e deja o temperatura cam mare. Dar nu e sursa mea...

wally_gatter e important sa fie deacord cu aceasta temperatura.

Ca sa folosesc trafuri nemodificate, as inseria 2 si gata. Raman reci in orice conditii.

Foarte utile testele prezentate :aplauze

Asta nu ar fi o problema. Problema in sine este sa nu se incalzeasca. In sensul asta sunt dispus si la desfacerea si rebobinarea transformatorului pentru a obtine implicit si tensiunea de iesire scontata. Sunt insa curios ce variatie de tensiune ar fi pe iesire , in ce limite se incadreaza , sa zicem la tensiunea retelei care are variatii nu prea mari (nu dau valori) . 

Link spre comentariu

Presupunand ca temperatura de 50 grade C, n-ar fi o problema, traful tot trebuie rebobinat. Altfel nu se poate obtine 12-15V. Varianta simpla, ar fi adaugarea a 10-15 spire, peste infasurarile existente, fara demontarea trafului. Asta daca e loc...Infasurarea astfel rezultata, se inseriaza cu primarul de 40 spire, sau cate or fi. Astfel, scade inductia, deci temperatura, dar cel mai important, creste raportul de transformare, deci s-ar putea folosi secundarul de 12V, din care. dupa redresare-filtrare, plus stabilizatorul liniar, s-ar obtine cei 12-15V doriti.

Daca e vorba de rebobinarea completa a trafului, deja sursa nu mai este pentru oricine. Eu unul evit sa bobinez trafuri, desi am si materialele si sa zicem, minime cunostinte.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Am testat si eu un EI33 (cod EI33-ASG, sursa de unde provine cred ca era cu integratul 2003) la aproximativ 30kHz (22k cu 1nF la IR2153, osciloscopul arata 37us perioada, dar nu stiu daca este calibrat) si transformatorul se incalzeste bine, estimez 70, poate chiar 80 grade dupa 40 minute. Inductanta 7,5mH in primar, in secundar dupa redresare 26V cu sarcina de 330ohmi, deci undeva la 40 spire in primar. Inductanta pe infasurarea de 12V este 630uH, dar cred ca masuratoarea nu este corecta.

Daca am timp testez si la 40kHz.

Link spre comentariu

Daca e vorba de rebobinarea completa a trafului, deja sursa nu mai este pentru oricine. Eu unul evit sa bobinez trafuri, desi am si materialele si sa zicem, minime cunostinte.

Ce presupune asta? 

Link spre comentariu

Azi am testat sursa cu traf EI33, nemodificat, in sarcina. La 10V pe iesire, pe o rezistenta de un ohm, adica 100W, temperatura miezului, dupa cateva ore de functionare, a fost de 66 grade C. Pun si schema ce am folosit-o la teste...

Din semireglabilul de 5K, se poate regla frecventa, intre cca 25Khz si 80Khz. Eu testele le-am facut la 40Khz. Mosfetii folositi, FQP6N40C, de 6A la 400V. Recomand totusi mosfeti de tensiune mai mare, 500V. Cum se observa in schema, tensiunea de 10V in sarcina, care in gol e de cca 12V, la tensiunea retelei de 230V, se obtine prin redresarea tensiunii pe secundarele de 5V. S-ar putea obtine o tensiune de 15V, astfel...Se redreseaza cu patru diode tensiunea intre 2 si 4, iar 3 se intrerupe. Se obtin astfel cca 20V, care se pot stabiliza la 15V, cu integratul LM350. Am comandat cateva bucati, cand le primesc, testez si varianta asta.

Posted Image

Editat de giongiu
Link spre comentariu

@wally_gatter Nu e nimic prohibitiv la rebobinarea trafului, metode de calcul exista si-s destul de usor de inteles si interpretat, este totusi forward, ( conversie directa ) unde vorbim despre un traf si nu o inductanta asa cum este cazul la flyback, metodele de executie practica tin de experienta fiecaruia dar cu ceva exercitiu se pun si ele la punct, eu unul nu mi-as face griji din acest punct de vedere, pentru mine cel putin bobinarea unui traf forward e o relaxare...

Link spre comentariu

Marian, trafurile originale, sunt bobinate intr-o fabrica, cu conductor si izolatie corespunzatoare, de meseriasi. Izolatia aceea galbena, din trafurile chinezesti, rezista la 150 grade, si vreo 1000V.  Se gaseste asa ceva, eu mi-am cumparat de pe forum, nu e chiar ieftina. In plus, secundarul, e bobinat intre doua jumatati de primar. Orice neatentie, sau izolatie improvizata, poate duce la electrocutare. Tu esti liber sa recomanzi orice, eu insa nu recomand unui INCEPATOR, sa bobineze un traf in comutatie.

PS

Citeste primul post, sa vezi cui se adreseaza aceasta sursa....Daca deranjeaza temperatura, desi un traf la 70 grade, va functiona o vesnicie, recomand folosirea a doua trafuri identice, cu secundarele si primarele inseriate. 

Editat de giongiu
Link spre comentariu

^Iarta-ma dar daca gandim asa atunci clar n-are rost nici macar sa mai incercam sa evoluam, n-are rost sa incercam sa invatam bobinarea de trafuri ca sigur esuam, n-are rost sa invatam sa ne folosim de pistolul de lipit ca sigur ne frigem... Zau asa, asta e mentalitate de om de calibrul tau? Adica in loc sa incurajezi lumea tu de fapt faci invers... Da-l naibii de traf ca nu e racheta de iesit in spatiu, la semipunte tensiunile sunt relativ mici, pericolul strapungerii izolatiei este deci mai mic, nici documentatia de specialitate nu spune ca nu ar trebui sa fie abordabil de catre incepatori ci doar recomanda cateva straturi de izolatie, care nici macar nu trebuie sa fie ceva special conceput pentru traf de comutatie, banda izoliera banala face treaba ok daca se da cateva straturi ( 2-3 sunt suficiente la semipunte ), eu am zis si-mi sustin ideea ca o temnperatura de lucru la traf mai mare de 50*C nu e ceva indicat, ori la temperatura asta, banda izoliera neagra face fata fara stres, dar exista si alte solutii, de izolatie, multe la indemana oricui ( am spus-o si ma repet, eu folosesc atat cat pot leucoplast pe suport textil alb, habar n-aveti cat este de performant...)... Deci ideea este ca trebuie ceva atentie, dar nu ca e imposibil, sunt o groaza de amatori carora le-a reusit bobinarea de trafuri forward, nu e ceva de speriat.

Link spre comentariu

Sa nu zici ca nu fac compromisuri....Singura ...rebobinare... a uni traf, de catre un incepator, cu care as fi de acord, e cea din poza. Adica, in cazul de fata nu vad rostul demontarii unui traf si rebobinarii cap-coada, cand ar fi suficiente doar 10-15 spire, inseriate cu primarul.

Apropo de bobinat trafuri...Cand nu am incotro, fac si asta. A trebuit sa fac un traf pe un ETD39, 3C90, cu vreo 100 spire in primar si o singura spira in secundar. Spira, facuta din teva de cupru, de vreo 12mm diametru. Asa secundar nu cred ca a mai facut cineva, vreodata.  E vorba de pistolul de lipit in comutatie...Traful ala, lucreaza la peste 100 grade C, are un senzor termic ce decupleaza la ...160 grade C. Izolatia care am folosit-o, rezista pe la 300 grade , n-o poti topi cu pistolul de lipit. Crezi ca am vreo emotie, ca un traf atx, lucreaza la 70 grade ?

Posted Image

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Ce este mare acum , a fost cindva mic

Eu recomand sa invete sa rebobineze trafuri , aceste din comutatie nu se compara cu cele de linie de 100-200W etc

V-a invata sa torsadeze firele , v-a descoperi ce inseamna sa nu respecti inceputul infasurarii , asa se invata meserie si cu aseasta ocazie v-a invata cum functioneaza o sursa de alimentare in comutatie pentru ca aceasta este viitorul in alimentarea device-urilor

Si eu am injurat de mama focului dar vina era a mea ca habar nu aveam sa duc pina la capat un calcul

Sa fiti fericiti cei care au deprins metode de calcul __surse in comutatie _ha_sunt N configuratii_imaginatia si cunostintele sunt barierele

Imi cer scuze ca m-am bagat ca musca-n lapte dar nu trebuie descurajata lucrul ""made home""

Link spre comentariu

Eu nu descurajez pe nimeni, dar am citit pe diverse forumuri, postari a unora ce vroiau sa faca o sursa in comutatie, alimentata la 230V si ei nu aveau cele mai elementare cunostinte de electronica. Cand m-am apucat de electronica, am inceput cu montaje alimentate la cativa volti. Abia prin liceu, liceu de electronica, am facut o sursa ce putea curenta, un step up, de la 12V, pentru un neon . Cu 2N3055, traf facut pe bara de ferita .. Daca vor sa invete comutatie, de ce nu fac un step down, un step up, alimentate cu tensiune mica ? Pricep ce-i ala mosfet, cum se comanda, bobineaza un tor, etc.

Desigur e doar parerea unui pesimist, ce era sa moara curentat.

Link spre comentariu

,as rebobina traful. as elimina LM-ul ,sursa ramanand nestabilizata la iesire... problema e doar tensiunea ,eliminand LM-ul nu am tensiune fixa pe iesire . Am eliminat LM-ul ca sa nu am nevoie de radiator mare cu racire fortata. 

Înțeleg că ideea principală este de a menține costurile cât mai reduse, dar totuși câtă muncă gratis se poate aloca pentru o sursă? Chiar nu se mai dezmembrează video-uri sau diverse alte chestii din care să se poată recupera surse de alimentare? Pe-aici sunt o mulțime de imprimante laser de dezmembrat, iar sursele nu trebuie nimănui. E drept că la ele tensiunea principală e de 24V (mai obțin și tensiuni de 5V și de 3,3V) dar mi s-ar părea totuși mai simplu de utlizat decât ATX-urile de calculator și nici nu sunt chiar așa masive ca ATX-urile.

Editat de former_Alfred
Link spre comentariu

Mai e si ideea [...] de a mai invata ceva.

E adevărat, dar cred că sunt lucruri mult mai utile care ar trebui învățate. Cam tot ce se putea face în materie de surse de alimentare s-a făcut deja.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări