wally_gatter Postat Septembrie 2, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Din ce citesc trag urmatoarea concluzie: traful ATX nu este recomandat sa fie folosit cu bobinajul initial , ci ar trebui rebobinat dupa noile cerinte si in functie de topologia aleasa. Gresesc cumva? Sursa propusa de mine (de fapt sursa ipotetica ca nu am stabilit o schema anume) se vrea o sursa cu racire pasiva , deci o sursa cu un randament bun , si cu incalzire minima , iar din discutiile de mai sus reiese ca traful incurca treaba. Vom recurge la bobinarea lui , sau chiar folosirea unui alt miez/trafo Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 (editat) Azi am testat sursa cu IR2153 si traf ATX, semipunte, nemodificat. Eram curios cat se va incalzi, datorita depasirii inductiei. La 40Khz, la o functionare in gol de peste jumatate de ora, miezul nu e nici macar cald. Am scazut frecventa la cca 30Khz, traful e abia perceptibil caldut. Daca Marian sau UDAR, nu cred, le trimit sursa sa testeze ei. O sa pun cateva oscilograme, din timpul testelor. Editat Septembrie 2, 2014 de giongiu Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 N-ai mintit niciodata deci nu vad ce motiv am avea sa nu te credem. Sunt insa curios cate spire are traful ala in primar... Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Am bobinat o spira peste infasurarile originale, am pe ea cca 3Vrms, pe primar cca 150Vrms, masurat cu osciloscopul. Deci primarul are vreo 50 spire.... Link spre comentariu
cristi7521 Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Va rog sa descarcati si Magnetics in Switched-Mode Power Supplies de la On Semiconductor si cititi la pagina 15. Eu cred ca nu lasa loc de interpretari. Daca B ar fi diferit de cel din graficul de pierderi in mod sigur s-ar specifica. @Giongiu, poti sa ne spui daca este EI33 sau alta dimensiune? Calculeaza, te rog si numarul de spire in primar (adauga o infasurare suplimentara). Link spre comentariu
iop95 Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 In cazul in care curentul prin traf are un singur sens, inductia are evident un singur sens si atinge o anumita valoare B; in acest caz variatia inductiei (cea care conteaza in fapt) delta B = B - 0, adica B; daca insa curentul este alternativ atunci delta B = B - (-B) = 2B, (pentru simplitate se presupune un curent simetric, deci cele doua valori opuse ale inductiei sunt in principiu egale in valoare absoluta). De aici apare confuzia B / delta B... Evident ca in cazul curentului alternativ, utilizarea miezului este mult mai buna (permite o excursie dubla a inductiei si resetare "naturala" a componentei remanente). 1 Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 (editat) @Giongiu, poti sa ne spui daca este EI33 sau alta dimensiune? Calculeaza, te rog si numarul de spire in primar (adauga o infasurare suplimentara). Traful e un EI40. Primarul are cca 50 spire, am scris anterior. Am masurat inductanta acestuia, are cca 15mH. Intre masa comuna si sec de 12V, 460microH, intre aceeasi masa si sec de 5V, 90 microH. Codul trafului, WY-03C-T4. Cine are asa ceva, il poate folosi linistit la umplere maxima, la 30-40Khz. O sa caut si o sa testez si un EI33... Editat Septembrie 2, 2014 de giongiu Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Pai este ok, inductia ar fi probabil undeva sub 0,25T si deci pierderile putin sub 200mW pentru 40khz, traful ala pare a fi fost dimensionat ceva mai generos pentru ca la acelasi EI40 eu am gasit la o sursa no-name 38 de spire in primar ( numarate cand l-am desfacut complet ), ceea ce este totusi diferit de cele 50...ceea ce inseamna ca situatia descrisa de tine este mai degraba o exceptie, una pozitiva in sensul ca sursa sacrificata era ceva mai ok decat majoritatea porcariilor, dar nu ceva generalizat. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 2, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Revin si eu cu doua scheme , care zic eu ca sunt de luat in considerare. Se preteaza vreuna cerintelor? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Metoda de determinare a nr de spire din primar--prin masurarea tens pe o singura spira--nu pare prea precisa. De fapt 15mH din primar spune multe despre traf. EI33 nu au mai mult de 8mH la cele masurate de mine. Am mai spus, sursa ATX semipunte intra in categoria numita la noi in fabrica cu "soc multiplu". Asta impune raportul intre nr de spire din secundar de 12/5 pt diode ideale pe iesire. 12 si 5 spire in secundar ar fi insemnat prea mult cupru pt miezurile uzuale folosite. Deoarece nr de spire este intreg, urmatorul raport apropiat de 12/5 este 7/3. Asa ca majoritatea bobineaza 3 spire pt 5V si apoi inca 4 spire pana la 12V. La 460microH pt 7 spire si 15mH pt primar rezulta din calcul 39,97 spire in primar L = n^2 x Al Al=460 : 49 n/primar = radical din 15000microH : 460/49 =39,97 Link spre comentariu
cristi7521 Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 (editat) Traful e un EI40. Primarul are cca 50 spire, am scris anterior. Am masurat inductanta acestuia, are cca 15mH. Intre masa comuna si sec de 12V, 460microH, intre aceeasi masa si sec de 5V, 90 microH. Codul trafului, WY-03C-T4. Cine are asa ceva, il poate folosi linistit la umplere maxima, la 30-40Khz. O sa caut si o sa testez si un EI33... Nu sunt sigur ca se verifica formula inductantei. Daca ai timp bobineaza 3 spire si masoara din nou inductantele infasurarilor. Multumesc. O sa masor si eu astazi un EI33 si un EI40 si o sa postez rezultatele. O sa testez si un EI33 cu umplere maxima, daca am timp. Intre timp a postat si dl. miticamy @wally schemele sunt flyback, transformatorul este mai greu de executat, numarul de spire va fi diferit de la un miez la altul... IR2153 si transformator atx original, nemodificat sunt cea mai buna solutie. Editat Septembrie 2, 2014 de cristi7521 Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 (editat) N-am spus ca am determinat precis cele 50 spire, dar o s-o fac. Bobinez 10 spire si masor inductanta. Presupun ca @miticamy, facand calculul pe baza inductantelor a fost mai aproape de adevar. De vreo doua ore, sursa functioneaza in gol cu un EI33, la 40Khz. Miezul frige, dar poti tine mana pe el, or fi 50-60 grade C. O sa caut sonda de temperatura a multimetrului si masor exact temperatura. Chiar si asa, cred ca temperatura nu e o problema, UDAR vorbea de 90 grade, temperatura optima a feritei. Editat Septembrie 2, 2014 de giongiu Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 cred ca temperatura nu e o problema, UDAR vorbea de 90 grade, temperatura optima a feritei. Pai stai, ca UDAR zicea altceva! PPS Miezurile au o temperatură ”optimă” de funcționare la care pierderile sunt minime . La feritele de transformatoare această temperatură este de multe ori în jurul a 80-100°C (la 3C90 este circa 90°C) . Ideea este nu să lucrezi la această temperatură ci sub ea - cât de mult , e iarăși o decizie de proiectare . Lucrând sub ea riscul de ambalare este eliminat : crește temperatura - scad pierderile . Dacă însă , dintr-un motiv , depășim această temperatură intrăm pe porțiunea periculoasă a curbei : crește temperatura - cresc pierderile - crește temperatura .... Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 (editat) Pe 10 spire am masurat 560 microH. N-am calculat, dar primarul la EI40, are cu siguranta peste 40 spire. Temperatura miezului la EI33, dupa mai multe ore de functionare in gol, 50 grade, masurate cu multimetru. Problema e alta, pe secundarul de 12V, se obtin dupa redresare-filtrare, peste 25V, pe cel de 5V, vreo 11,5V in gol, cca 11V in sarcina. Adica cu traful nemodificat, nu s-ar putea obtine 12-15V, decat din tensiunea de 25V. O sursa liniara nu se preteaza, ar ramane varianta unui step down, cu LM. PS @Dr.L, 50 grade, sunt destul de mult sub 90-100. Nu cred ca avand o sarcina de cca 100W, temperatura se va dubla. Editat Septembrie 2, 2014 de giongiu Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Eu nici n-am zis de temperatura la care persupun ca va ajunge. Pt mine, 50-60 de grade e deja o temperatura cam mare. Dar nu e sursa mea... wally_gatter e important sa fie deacord cu aceasta temperatura. Ca sa folosesc trafuri nemodificate, as inseria 2 si gata. Raman reci in orice conditii. Foarte utile testele prezentate Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum