Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termometru digital cu LCD si senzor de temp LM35


adiculiniute

Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Fac primii pasi in mediul microcontrolerelor, si as vrea sa fac pt inceput un senzor de temperatura cu LM35 si un LCD.

Pe net sunt destule scheme, dar nu am gasit niciuna la care sa nu ma impotmolesc de ceva, sau care sa nu ma faca confuz.

 

De aceea, va atasez o schema, in care nu sunt specificate 4 componente. R1, R2, C1 si C2. Pot merge doar pe banuiala dar nu vreau...

Poate careva sa imi zica ce valori au?

 

Va multumesc!

O zi buna!

 

Adi. 

post-201246-0-98846200-1409309166_thumb.png

Editat de adiculiniute
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • adiculiniute

    5

  • Depanatoru

    3

  • unuldinei

    3

  • Mihai Popa

    2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In primul rand R1 este pozitionata prost. Trebuie conectata intre RESET si +5V, nu asa cum este in schema. Ca valoare poate avea 10Kohm.

C1 si C2 pot avea 0.1 nF iar R2 poate avea 50-100K si este pentru reglarea contrastului pentru LCD.

Link spre comentariu

Multumesc frumos pentru raspunsul foarte prompt!

 

Alta intrebare... se poate face acest termometru si cu alte modele de microcontrolere? Pt a reduce din cost zic... care ar fi cea mai buna varianta? Mi se pare cam mare Atmega16 pt ce va fi folosit aici. Gresesc? 

merge cu attinny sau pic-uri mai mici?

Link spre comentariu

Valoarea masurata pe ce vrei sa o citesti ? ecran LCD , in calculator prin portul USB, serial ...

Merge si cu pic-uri gen 12F675 sau de la  attiny13  si trimisa pe portul serial RS232 ,valoarea ,dar pentru inceput ia-ti un controler Atmega8 (e 7RON) la care poti atasa un LCD(15RON)  si un USBASP(20roni) pe care il vei folosi ca programator pentru o groaza de alte microcontrolere de la ATMEL .daca nu ... arduino uno.

Link spre comentariu

Valoarea masurata doresc sa fie afisata pe un ecran LCD.

 

Acum abuzez de bunavointa voastra... dar dupa cum am observat, nu prea te poti lua dupa toate schemele de pe internet. Va scriu ce vreau sa fac pt a realiza acest termometru... eram gata gata sa pornesc spre magazin astazi sa cumpar piesele. Dar mai astept putin sa ziceti ce parere aveti.

 

Pt programarea lui Atmega16, am gasit programatoare seriale care se pot face f usor (atasez schema) iar cu ponyprog pui programelul in chip.

Are sa functioneze ?

 

Daca fac acest programator... el se poate adapta si pt alte modele de la atmega si picuri? (bineinteles folosind alte socluri functie de marimea chipului ce trebuie programat) ???

 

Mersi.

 

post-201246-0-27354000-1409313529_thumb.png

post-201246-0-91959500-1409313541_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca vrei doar sa citesti temperatura, si atat, cel mai ieftin este sa folosesti un LM35 si un voltetru digital. LM-ul ate o iesire analogica de 10mV/grad si citesti direct valoarea pe voltmetru.

Bineinteles ca se poate face un termometru cu otice tip de microcontroller, AVR, PIC, MSP430, ...

Pentru programarea PIC-urilor, recomand cu caldura PICKit (original sau clona); aca scapi de o parte din probleme.

Link spre comentariu

Salut!

Programatorul postat este bun numai pentru Atmel si este suportat de icprog si - cred - de ponyprog (eu nu folosesc asa ceva). Nu functioneaza pentru programarea PIC-urilor. Ca o recomandare: pentru inceput cumpara un ATmega 8, un quartz de 12MHz, doi condensatori de 22pF, o mufa USB si alte cateva maruntisuri (costul total estimat este de circa 20 lei) si construieste programatorul USBAsp (http://www.fischl.de/usbasp/) pe care il vei folosi cu Kazama sau Extreme Burner. Nu de alta, dar multi colegi de forum s-au fript cu ponyprog si au blocat controller-ul. Apoi, foloseste o placuta de test cu un soclu pentru ATmega16 si pini conectati la porturile lui si asa ai o baza de experimentare.

Link spre comentariu

Deci o gramada de sfaturi ... PC-urile din ziua de astazi au porturi seriale care de multe ori sunt incompatibile cu viteza de scriere (mica) cu programele care fac acest lucru . Mi-am pierdut zile cu programatoare JDM pentru pic-uri din cauza sistemelor de operare si a driverelor de port serial ale placilor de baza . Toata lumea de aici stie ce zice , dar  .. .calea experientei pare cea mai usoara, iar la sfarsit e cea mai amara ca sa parafrazez un om destept .  

Link spre comentariu

Deci ca o concluzie... daca merg cu programatorul serial, ma duc la risc?  Iar cu USBasp se elimina din aceste riscuri ?

Totusi il poti folosi doar pentru a programa ATmega 8 pentru USBasp. Insa cu atentie.

Link spre comentariu

Merge f bine si un programator serial simplu , mai ales pentru atmel cu Ponyprog , varianta pentru PIC-uri parca mai dadea rateuri pana mi-am facut ceva mai complex cu MAX232 . Mai sensibile sunt variantele care isi iau si curent pentru alimentarea microcontrolerului tot din port , cele cu alimentare externa ca in schema sunt mult mai stabile

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Pai am sa incerc prima data varianta cu prog. serial, mai ales ca am piesele pregatite... sa vedem ce o iesi... Cat despre viteza porturilor seriale din ziua de azi... daca ar putea fi o problema, am un PC de generatie mai veche cu XP, cred ca ar trebui sa mearga :)

 

Depanatoru, imi areti si mie cum arata varianta ta care functioneaza pt pic-uri si cate modele se pot programa ? Pentru ca dupa proiectul acesta m-as aventura si la picuri :)

Link spre comentariu

Pentru Atmel programatorul asta il folosesc de ani de zile , a mers fara absolut nici o problema pe mai multe calculatoare . Merge inclusiv cu Windows7. Schema e f asemanatoare cu ce ai tu , numai ca are si socluri pentru programare si merge si la seria mai veche AT89S...

http://electronics-lab.com/projects/mcu/003/index.html

 

Pentru PIC folosesc asta

http://kudelsko.free.fr/prog_pic_rs232/winpic800.htm

merge si cu IC-Prog fara nici o problema

Poti programa tot ce stie programul de pe calculator , fiind "pasiv" , la variantele cu USB pot fi probleme daca flash-ul microcontrolerului din programator nu stie un anumit microcontroler mai nou , etc

 

Pentru Laptop folosesc programatoare pe USB din lipsa portului COM

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări