Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mplificator Ibiza

Postări Recomandate

• Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

45Vca nu fac niciodata 64Vcc, nici macar in gol! Teoretic varful pentru 45Vca este la  63,6, practic insa nu este asa datorita pierderilor inevitabile pe redresare, probabil in gol se ajunge undeva putin peste 62Vcc, iar in sarcina coboara spre 61, asta in eventualitatea redresarii cu punte ( folosita de cele mai multe ori ), si doar daca traful poate sustine sarcina maxim estimata fara caderi semnificative de tensiune, la fel este valabil si cu electroliticii de filtrare al caror riplu in sarcina, coboara usor Vcc-ul. probabil in sarcina se poate vorbi despre o tensiune pe ramura undeva intre 55 si 60V... bine, asta nu ca ar conta prea mult, dar e bine de mentionat, pentru ca cei cu mai putina experienta sa stie la ce sa se astepte...

@yonni atunci cand ai de inlocuit niste tranzistori pe care nu-i gasesti in varianta originala, solutia este sa verifici pdf-ul lor ( datasheet-ul, adica foaia de catalog a producatorului, cu datele tehnice ), te ghidezi dupa caracteristicile cele mai importante, cum ar fi tensiunea Vce si curentul Ic, inlocuitorii trebuie sa aiba parametrii similari, daca ai mai multi candidati la dispozitie atunci ii poti sorta si dupa alti parametrii mai specifici, cum ar fi Hfe care este amplificarea maxima in curent disponibila, si/sau Ft care reprezinta frecventa de tranzitie, adica frecventa maxima pana la care tranzistorul poate reda un semnal alternativ, acestea 2 este bine intotdeauna sa fie cat mai mari, astfel incat daca ai la dispozitie mai multe posibilitati, alegi pe cei cu acesti 2 parametrii cel mai mari ( in special Hfe care trebuie sa fie cel putin la fel de bun ca la tranzistorii originali ). Spre exemplu in cazul tau poti folosi perechea destul de uzuala 2SC5200/2SA1943...

Link spre comentariu

Uf, Marian, scuze ca am gresit cu citeva zeci sau sute de milivolti...

Parca era ceva cu factor de multiplicare 1,41... :)

Poate nu stii ca foarte multe amplificatoare se ard la puteri mici sau chiar in idle...

Ti-ai pus intrebarea, daca sint importanti acei 500-1000mV mai mult decit variatia retelei in intervalul 215-242Vac, in functie de consumatorii casnici la diverse intervale orare?

Caderea pe diodele puntii este de 0,6V, dar poate nu stii ca sint si punti care au caderea pe diode mai mica de 0,4V, sau poate exista redresare cu diode schottky, NU poti stii exact ce redresare are omul acolo...

Gindeste un pic "mai detaliat" nu numai prim prisma stricta a teoriei...

Link spre comentariu

Pentru redresarea in punte despre care am vorbit, caderea teoretica este de 1,2V ( conduc 2 diode simultan ), practic insa este ceva mai mult in sarcina, dar nu asta conteaza, nu stiu ce factor de multiplicare vorbesti tu, discutam despre o sinusoida cu 2 valori de interes, tensiunea de varf si tensiunea efectiva, una este diferita cu radical din 2 de cealalta, adica aia de varf e mai mare cu radical din 2 decat aia efectiva, si invers...in fine n-am chef de polemici deci ma opresc aici spunand ca din propria experienta si dupa parerea mea daca Vce la tranzistorii folositi este cel putin la fel de mare precum tensiunea dintre ramurile de alimentare, este ok, adica pentru alimentari de +/-60V tranzistori cu Vce de minim 120V ar fi necesari.

Cam atat.

Link spre comentariu

Multiplicarea din alternativ sinusoidal redresat si filtrat (in gol) vei avea Dc = Ac X 1,41.

La 44Vac vei avea 63Vdc, la 100Vac vei avea 141Vdc.

Sint punti redresoare facute cu diode care la curentul nominal au cam 1 volt sau sub un volt pierdere pe 2 jonctiuni, insa sint si punti la care am intilnit si 2,5V "cadere" pe diode.

Foarte multe redresari actuale de tensiuni mai mici, pina in 150Vdc se fac cu diode schottky, carbura de siliciu, pe care caderea de tensiune este mult mai mica decit pe o dioda normala sau rapida.

Link spre comentariu

De la mine din burta...

Pina la urma omul a intrebat de prefinali, nu de tensiune de alimentare, o luam toti pe aratura, ca asa ne place noua...

In locul acelor prefinali poti pune linistit MJF15030+MJF15031 sau MJE15032 si MJE15033.

Atentie insa la pini, trebuiesc pusi suciti 180 grade, MJE au baza in stinga.

Acei tranzistori s-au ars deoarece au curentul de colector prea mic, incapabili de a conduce 4 perechi de finali, mai ales daca amplificatorul s-a folosit pe impedante mici iar etajul final este dublet darlington.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări