Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme audio statie cb

homer

Postări Recomandate

• Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• homer

8

• TESSLA

7

• ovy83

4

• PINTI

3

Top autori în acest subiect

multumesc!

cred ca ma axez pe 2SC2166,am vazut ca are 12,5w.

ce spune-ti,merge fara alte modificari?nu influenteaza cu nimic buna functionare?

intreb,deoare am lucrat foarte putin in acest domeniu,al statiilor CB.

Link spre comentariu

Daca gasesti pune 2SC1969. La 8W max ce vin la el o sa mearga foarte bine.

Mai bine il supradimensionezi un pic.

Oricum, el indiferent de puterea lui maxima o sa functioneze in functie de cat e facuta statia.

Nu trebuie modificat nimic, doar inlocuit. Daca e un tranzistor bun, nu fake-uri, nu afecteaza cu nimic functionarea.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

La rugamintea unui prieten de-al meu am luat la reparat o statie cb Storm Discovery. Prietenul spunea ca a sarit niste suc pe statie si de la o vreme ii face probleme, in sensul ca are vreun contact prost intrucat nu se mai auzea fasaitul acela characteristic decat daca misca statia sau mufele aferente. Si intr-adevar cand a "smotocit: un pic staita s-a auzit odata fasaitul. Am luat statia si antena acasa, si la demontare am constatat ca la mufa unde se conecteaza cablul de la antena, firul cald era dezlipit. Piulita mufei respective era slabita si se misca mufa cand infiletai antena si in timp firul cald care facea legatura cu cablajul s-a desprins. In fine, am refacut lipitura, am mai refacut niste lipituri care imi parea slabe, am conectat antena dar statia nu scoate fasaitul respectiv. Am verificat si microfonul si firele nu-s intrerupte. In difuzor se aude fasaitul carcateristic FM, dar slab si cu volumul la maxim. Am invartit si potentiometrul de squelch....degeaba. Mentionez ca stau departe de oras si nu cred ca as putea reception pe cineva, dar banuiesc ca fasaitul acela ar trebui sa se auda. Cel putin cand statia era in masina s-a auzit odata. Cum ar trebui sa probez statia? Trebuie neaparat pusa inapoi pe masina? Citisem ceva de ground plane....

Link spre comentariu

Am mai scris printr-un topic pe aici, merita verificat filtrul de 455KHz, uneori filtrele Murata se defecteaza si statia pierde receptia. Cel mai simplu se verifica strapand filtrul cu un cond de aprox. 47 pF. Daca reapare zgomotul si receptia (chit ca va auzi 10 canale deodata), filtrul e de vina si trebuie inlocuit.

Link spre comentariu

Am identificat filtrul...dar are 5 terminale. Am cautat pe net si am vazut ca pinul 1 e cel de INPUT, pinul 5 de OUTPUT iar celelalte sunt GND. Am pus un condensator de 47 pF intre input si output, dar fara rezultate.

Link spre comentariu

Ca sa fi 100% convins ca filtrul nu este de vina,repeta proba cu condensatorul de 47pF dar cu filtrul demontatat;filtrul poate sa fie intrerupt sau sa dea la masa semnalul care ar trebui sa treaca prin el...parerea mea ca sucul a reusit sa distruga ceva trasee mai fine de cabaj imprimat,prin coroziune(electroliza).Depinde si cat timp a ramas sucul in interior si mai ales daca a ramas alimentata statia in timp ce era suc in interior...as zice sa verifici atent(pe cablaj) unde ar putea sa fie zone corodate.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Tot robotind la statie am observat ca si antena avea probleme. In zona talpii magnetice firul cald al cablului coaxial era dezlipit. Am refăcut lipitura, dar degeaba. Acuma am continuitate si pe tresa si pe firul central. Ce mi se pare ciudat e ca antena e ca un scurt. Adica dupa ce infiletez antena in talpa magnetica, între firul cald si ecranul mufei uhf care se infileteaza in statie, rezistenta e foarte mica. Poate e normal sa fie asa...Ce vroiam sa întreb, pot sa injectez niste semnal audio pe la potentiometrul de volum, sa vad daca funcționează etajul audio? Va mulțumesc tuturor pentru interes.

Link spre comentariu

Antena are doua bobine in carcasa respectiva, dintre care una este conectata la masa. Este normal sa ai o rezistenta mica spre masa.

Poti injecta un semnal pe potentiometrul de volum printr-un condensator. Asa elimini ca si cauza AAF.

Link spre comentariu

Am verificat amplificatorul audio si funcționează. Am remarcat următorul lucru ciudat, zic eu: Daca alimentez statia cu o tensiune de aproximativ 6 V statia fasaie, pot regla volumul si cred ca si receptioneaza, dar stand departe de oras nu am prins nimic. Daca tensiunea creste la 6.3 V sau mai mult, statia isi reduce zgomotul caracteristic. Initial am crezut ca e de vina un stabilizator 7806, l-am schimbat dar fara efect. Ce e cu acest comportament? Ati mai întâlnit?

Link spre comentariu

Am verificat amplificatorul audio si funcționează. Am remarcat următorul lucru ciudat, zic eu: Daca alimentez statia cu o tensiune de aproximativ 6 V statia fasaie, pot regla volumul si cred ca si receptioneaza, dar stand departe de oras nu am prins nimic. Daca tensiunea creste la 6.3 V sau mai mult, statia isi reduce zgomotul caracteristic. Initial am crezut ca e de vina un stabilizator 7806, l-am schimbat dar fara efect. Ce e cu acest comportament? Ati mai întâlnit?

Ala se numeste squelch... Sfatul meu, du statia la cineva care stie ce sa-i faca.. Fara suparare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări