Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iluminare oglinda cuier

albasete

Postări Recomandate

Salut. Am rasfoit topicurile cu referire la LED - uri dar nu am gasit ce ma interesa pe mine.

Ce vreau sa fac: pe hol am un cuier cu oglinda in partea stanga spre perete in colt. Lumina din tavan - asigurata de 4 spoturi - nu face fata cum vreau eu. Ma gandesc sa pun deasupra oglinzii cuierului o banda cu 6 sau 9 led-uri alimentate din baterie de 9 volti. Ledu-rile vor fi aprinse numai cateva minute, adica timpul in care se foloseste oglinda. Lumina vreau sa fie alb-rece . Astept idei / sfaturi / pareri. Multumesc frumos.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• albasete

13

• UDAR

6

• validae

3

• Fulgerik

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Benzile cu LED-uri sunt în general făcute pentru 12V - câte 3 în serie . Ar trebui deci să faci un convertor ridicător - asta ți-ar și permite să ”storci” bateria până la limită - 5-6V să zicem. 

Poți desigur să renunți la benzile gata făcute și să îți faci tu singur , cu câte 2 LED-uri în serie . Așa însă bateria pe la 7,5V va trebui s-o arunci.

Link spre comentariu

Multumesc frumos, Radu (Udar). Am inteles ideea ta benefica. Trebuie sa procur un convertor DC - DC step - down cu alimentare de la 4,5 Vcc . Astfel lungesc viata bateriei. Ideea merge si pentru balcon, dulapul din balcon, etc. Desi am acces usor la tensiunea de 220, am o varsta la care nu mai accept "sarmaraie" intinsa peste tot sau canelet insirat pe pereti. (Odata era o placere.) 

Azi am cumparat 2 benzi de led-uri identice cu cele din imagine. Diseara  fac proba fara  convertor, (momentan nu am de unde sa procur) iar in timp ma gandesc sa achizitionez cateva sa vad ce iese din toata "inovatia".

post-199853-0-74360900-1409136096_thumb.jpg

Editat de albasete
Link spre comentariu

Ei, dacă vrei cu baterie de 9V , nu trebuie să meargă chiar de la 1,5V . La această tensiune bateria este moartă de mult . 5-6V cum am sugerat este limita decentă de exploatare a unei baterii de 9V ( 0,8-0,9V pe element la aceste baterii )  . Plus că eficiența unui convertor de 1,5V este relativ slabă. Sunt , cred , și pe forum ceva convertoare - ca să nu aștepți o lună după eBay.

PS Mă uit la benzile tale , par a fi de 60mA pe modul . La 2 module ar fi 12V x 120 mA = 1,44W ! Cam mult pentru o baterie de 9V . Capacitatea unei baterii de 9V bune este de maxim 600mAh - la curent normal , la curentul ăsta probabil 400-500 mAh . La un randament al convertorului de 80% rezultă o durată de vreo 2 ore !

Link spre comentariu

Cand am intrebat, vanzatorul a spus ca sunt de 50 mA, ramane sa masor acasa. Daca-i asa, la 6 led-uri rezulta 300 mA, adica 3,6 W. Trebuie sa folosesc un acumulator de 9 V si  2 - 3 A  ca sa am timp mai mare de utilizare. (Eu cred ca lumina va fi folosita maxim 10 minute pe zi. Doar cred, pana la proba contrarie.)

Da, am gresit tensiunea minima si converturul cred ca este step - up. Rasfoiesc si forumul in cautarea unei scheme de convertor. Multumesc.

Link spre comentariu

Cand am intrebat, vanzatorul a spus ca sunt de 50 mA, ramane sa masor acasa. Daca-i asa, la 6 led-uri rezulta 300 mA, adica 3,6 W. 

Nu rezultă 300mA ci 100mA - sunt câte 3 în serie și două grupuri în paralel

PS E foarte posibil să fie 50mA , 60 este cam maximul recomandat.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Ai dreptate, eu am socotit toate 6 in serie, dar grupurile sunt paralel. Am alimentat aseara ledurile din sursa reglabila si la 9 volti lumina este usor slaba, in schimb de la 10,5 v pana la 12 v  lumineaza super. Pe ampermetru aveam 0,06 - 0,07 A, pe scala de 10 A. 

Link spre comentariu

O baterie de 9 v este insuficienta, are capacitate mica si este scumpa. Orienteaza-te catre alte varianta de sursa de alimentare, poate chiar 220V si un alimentator.

Link spre comentariu

Cu alimentare prin traf. de la 220 se rezolva, dar nu vreau sa mai trag fire prin casa. Am gasit aceasta schema de convertor, dar nu inteleg cate spire are acel "transformatoras": 40 primarul si 200 secundarul sau invers ? Ma bate gandul sa o incerc, desi pe forum am gasit de vanzare convertoare cu reglaj tensiune si mici ca dimensiune.

post-199853-0-44717700-1409221292_thumb.gif

Editat de albasete
Link spre comentariu

Primarul are 200  de spire ( cel din colector ) , secundarul are 40 spire ( cel din bază ). Totuși , bobina aia pe șurub e o glumă.... dar , va funcționa , probabil. E una din multele versiuni ale celebrului ”Joule Thief” și e pentru LED-uri de consum mic - nu există niciun control al curentului prin LED-uri decât rezistența aceea , evident că lumina va depinde de tensiunea bateriei.

Link spre comentariu

De pe Joule Thief am luat schema. Sun o multime de convertoare acolo, dar la 1,5 volti si nu fac fata pentru ce vreau eu. In schema postata am vazut ca se folosesc led-uri mici , dar, cine stie poate chiar merge ...daca nu, ultima varianta un acumulator mic de 12 V / 4 A.

Link spre comentariu

Pentru că vrei o realizare practică, funcțională, nu e nici soluția cu acumulatorul cea ideală - deși e cea mai directă . La 10,8V , sfârșitul descărcării acumulatorului, LED-urile  vor arde foarte slab. De aceea varianta cu convertorul e preferabilă - asigură un curent constant pe toată durata de viață a bateriei. Problema este că 12V este chiar cea mai nepotrivită tensiune pentru o baterie când vrei să alimentezi - în comutație - un consumator de 12V. De ce ? Simplu , dacă era mai mare foloseam un convertor coborâtor . Dacă era mai mică , unul ridicător ( despre care am vorbit ) . Dar așa ? Există desigur soluții , dar puțin mai complicate . 

Ordinea opțiunilor este ( după părerea mea ) următoarea : 

- alegi LED-urile ( se pare că asta s-a făcut ) 

- alegi sursa ( transformator , baterie primară, acumulator , etc ) 

- în funcție de cele două , alegi driverul LED

Link spre comentariu

Am inteles. Varianta cu transformator va fi folosita pentru iluminarea in balcon. Un banal alimentator de 12 V / 2 A cred ca este suficient,  eventual un driver. 

Pentru oglinda, ma gandesc sa folosesc 2 baterii de 9 V in serie si un convertor coborator. Ideea cu acumulatorul era ca acesta poate fi incarcat si ma scutea sa cumpar baterii. Am facut un calcul: 2 convertoare + transport = 40 lei, 2 baterii de 9 v = 10 ~ 12 lei. Bateriile cred ca ar trebui sa le schimb la cca 2 - 3 luni. Un acumulator de 12 V / 4 A costa cca 35 - 40 lei si cred ca rezista  2 - 3 ani.

Link spre comentariu

Nu vă mai prostiți cu bateriile de 9V  :95   Alea nu mai fac față nici prin aparatele de măsură, decât dacă sunt alcaline, deci scumpe. Sunt invertoare step-up simple care pot ridica tensiunea de la 3V la câteva zeci de volți și pe forum la prețuri mici. Chiar și simplul ,,Joule Thief,, dacă e făcut cu bobina potrivită, poate face minuni, eu am testat mult timp astfel de montaje.

Folosiți un suport pentru 2-3 baterii de 1,5V sau acumulatori, chiar recuperați de pe la telefoane defecte și alimentați ledurile în serie de la un invertor pentru un randament bun. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări