costi75 Postat August 25, 2014 Partajează Postat August 25, 2014 Salut stie cineva ce tip de tranzistor e in lampile fluorescente de 12v de la fratii nostri chinezi? E vorba de lampile tubulare ce se gasesc prin benzinarii cu 25-30lei. Multumesc! Link spre comentariu
Toni Marginean Postat August 25, 2014 Partajează Postat August 25, 2014 Ce scrie pe tranzistor? Link spre comentariu
costi75 Postat August 25, 2014 Autor Partajează Postat August 25, 2014 Tranzistorul nu mai exista(a explodat).Era ceva intr-o capsula TO92. Am incercat diversi tranzistori dar nu au acelasi randament,cel mai bine merge cu un D2396 dar se incalzeste ca naiba si are si un consum mare (peste 1A), cu toate ca e mult mai potent(judecand dupa carcase). Link spre comentariu
nostrom Postat August 26, 2014 Partajează Postat August 26, 2014 Tastati pe google " converter fluorescent lamp " si gasiti foarte multe scheme si astfel identificati schema dumneavoastra si echiparea ei. Link spre comentariu
costi75 Postat Septembrie 1, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2014 Zilele acestea am fost "pe la tara", locul unde au ajuns aproape toate placile mele cu piese(televizoare,monitoare, surse etc),si am avut si ceva timp.Am fost nevoit,ca pe vremuri, sa dau pauza pistolului de lipit pentru ca ma ardea la mana tot dezmembrand piese. Am avut timp sa testez o sumedenie de tranzistori si am gasit si un tranzistor care merge bine,de pe o placa de Goldstar, se cheama D880 (probabil 2SD880). Tubul se aprinde aproape instantaneu,lumina este buna si consumul este de aprox.200mA,tranzistorul abea daca se incalzeste. Tot cautand prin sertare am mai gasit o placuta identica dintr-un alt tub, cu un BU406 lipit pe spate si conectata la un bec economic 2U. Atunci am avut o banuiala. Tot pe acest forum am gasit un post unde cineva rezolvase aceeasi problema cu un BU406.Este scris tot de mine....cred ca mai am nevoie de rami . Totusi BU-ul nu merge la fel de bine ca D-ul. Link spre comentariu
blazeu Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 (editat) Pana completezi "ramii", hai sa-ti spun eu de ce merge mai bine 2SD-ul decat BU-ul: pen'ca SD-ul are tensiunea de saturatie mai mica decat BU-ul.... BU406 e un tranzistor optimizat pentru functionarea la tensiune "mare" (zeci-suta de volti), si capabil sa suporte in colector o auto-inductie de cateva sute de volti; ca are amplificarea mai mica decat SD-ul nu e foarte important atata timp cat reactia poate fi destul de mare ca sa-l satureze, insa acest tranzistor (BU) e gandit sa manuiasca putere relativ mare pe seama unui curent de colector relativ mic... SD-ul e mai "slab" la capitolul tensiune maxima in colector (nici nu-i trebuie prea mult, autoinductia la 12 volti si cu sarcina e limitata la cateva zeci de volti, insa se satureaza cu mai putin de 1 volt (poate ajunge la 0,4 volti colector-emitor); un regim mai "periculos" apare cand dispare sarcina - este "intrerupt" tubul, fie e defect si nu se mai amorseaza, fie pur si simplu lipseste! - insa unele constructii pur si simplu nu mai oscileaza - BU-ul probabil ar rezista insa SD-ul e posibil sa se arda fara sarcina... Succes! Editat Septembrie 8, 2014 de blazeu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum