Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA ATX REGLABILA

cearda

Postări Recomandate

Sursa folosita este cu ci LM339, SDC 7500 care este probabil tot TL 494...etc.

Am folosit doar un singur potentiometru 50k ,se poate folosi probabil orce potentiometru ca valoare.

Tensiune reglabila 4.5v-14.4v.

In filmulet se obesrva maxim 11v,m-ai trebuie montat inca un potentiometru pentru a creste tensiunea la 14.4v.

Potentiometrul este montat in pararel cu rezistenta care este montata din 12v (firul galben) catre ci integrat.

Atentie! Nu am modificat absolut nimic la sursa doar am adaugat acel potentiometru in pararel la acea rezistenta.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

https://www.youtube.com/watch?v=YplfkvgUpwY&feature=youtu.be

Link spre comentariu

Spre deosebire de restu  eu am descoperit cea mai simpla varianta. :wretre

Ce? Apa calda?Sursele de calculator sunt surse in comutatie cu transfer direct. Tensiunea de iesire este data de raportul de transformare al transformatorului si permite numai un mic reglaj al tensiunii de iesire prin folosirea unui artificiu ingineresc, redresoarele din secundar sunt cu filtrare pe inductor. Pentru acest tip de surse pentru a putea sa reglezi tensiunea de iesire trebuie sa asiguri un curent minim consumat pe iesiri.
Link spre comentariu

Ce?Apa calda?Sursele de calculator sunt surse in comutatie cu transfer direct. Tensiunea de iesire este data de raportul de transformare al transformatorului si permite numai un mic reglaj al tensiunii de iesire prin folosirea unui artificiu ingineresc, redresoarele din secundar sunt cu filtrare pe inductor. Pentru acest tip de surse pentru a putea sa reglezi tensiunea de iesire trebuie sa asiguri un curent minim consumat pe iesiri.

1:Faza cu "Apa calda" ma lasa rece deci trecem peste.

2:"Tensiunea de iesire este data de raportul de transformare al transformatorului si permite numai un mic reglaj al tensiunii de iesire"

Asta este teorie,Dca folosim firul rosu-negru avem:1.8v-4.5v  iar daca vom adauga un al doilea potentiometru in pararel pe o alta rezistenta vom putea creste tensiunea.

Am reusit sa cresc tensiunea deocamdata 14.4v,peste sursa se opreste (intra in protectie).

Mine mi-ar ajunge si 1.8-14.4v dar daca se va putea mai mult si mai bine.

Link spre comentariu

Nu mai este nevoie sa adaugam un alt potentiometru in plus.

Pentru a avea o tensiune mai mare ne vom folosi de +12v si -12v (firul galben si mov)

Schimband cele 3 diode cu unele de putere si sarma de pe -12v vom avea o tensiune reglabila:8v-20v.

Sarma de pe -12v trebuie sa fie exact ca pe +12v.

Cu un singur potentiometru avem o sursa reglabila intre 1.8v si 20v.

Testarea sursei folosind firul galben si mov dupa inlocuirea celor 3 diode si a sarmei de pe -12v.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Vrei să zici firul albastru, că cel mov e +5Vstby.

Dacă vrei tensiune mai mare, trebuie redresare cu punte la secundarele de unde se fac + și - 12. E una din versiunile de modificare ale italianului.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări