Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Count down - AT89C2051


XAN77

Postări Recomandate

Intenționez să-mi fac un count down de lipit pe frigider pentru aplicații culinare. Da voi face unul și pentru becul de expunere UV. Din acest motiv ieșirea de ”alarmă” este un semnal continuu de 1 logic, ca să meargă și un releu/triac șiun buzer cu generator inclus.

Am folosit un afișaj cu 3 digiți anod comun, verde cu contrast normal, adică nu super-bright. Pe segmente am rezistori de 330R iar anozii sunt comandați direct de mcu, dar am cîte un rezistor de 120R ca pull-up pe fiecare anod.

Există 3 taste (ora/min, min/sec și start) + eventualul Reset. Se poate seta un timp maxim de 9 ore, 59 minute. După pornire afișează 0.00, adică 0 minute și 00 secunde. La apăsare scurtă tastă min/sec secundele se incrementează din 10 în 10. La apăsare lungă (>0,5sec) se decrementează. La apăsare scurtă tasta ora/min se incrementează minutele, la apăsare lungă se decrementează. În cazul în care temporizarea este de ordinul orelor, o apăsare de 2 sec a tastei ora/min incrementează ora. Afișarea va fi de ore.minute. Din acel moment tastele de reglaj vor incrementa decrementa ora/minute. Mă rog, nu știu dacă am fost clar, dar cine e interesat poate experimenta în Proteus. Am realizat schema pe breadboard și funcționează ok, afișajul are un contrast optim.

Softul este în MikroC pro 8051, ultima versiune free/demo.

 

Posted Image

89C2051 countdown timer.rar

Editat de XAN77
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Felicitari si cat mai multe proiecte cu seria AT89 ! Eu am facut timer pentru expunere cu AT89S8252 , din pacate 2051 n-are EEPROM , e f lejer sa memorezi timpul de expunere , adica sa-ti porneasca cu ultima valoare ... zic din ce lucrez eu practic cu el in nici un caz nu vreau sa fiu carcotas :wretre

Link spre comentariu

Salut, exista o schema pentru acest proiect in arhiva? Am descarcat-o dar nu pare sa fie (sau nu am eu nici un soft capabil sa o deschida). In rest ar fi perfect pentru ce am eu nevoie, un timer cu afisaj mare (100mm) comandat de la distanta. Cum am nevoie de setat doar minutele, sunt necesare doar 2 butoane (min +- si start).

 

Multumiri pentru postarea proiectului!

Link spre comentariu

Atașez iar proiectul proteus (unde e schema), fișiere eagle după care am făcut acel pcb, o poză captură schemă din eagle, cît și softul care e puțin modifica față de cel inițial.

Pentru ușurința rutării am inversat pinii de la mcu ce duc la tasta start  cu comanda buzerului P3.2 cu P3.3.

Cînd ajunge la 000 digiții pîlpîie 0.5s ON, 0.5s OFF, buzerul (cu oscilator încorporat) este comandat în aintifază cu afișajul, cînd afișajul este OFF sună buzerul.

L-am făcut așa pe acesta, pentru că nu am de gînd să pun releu la el, îl vreau în bucătărie.

 

@Depanatoru - da, este un dezavantaj lipsa eepromului. Da după cum probabil vați dat seama, am făcut aceste proiecte și voi încerca să mai fac altele, mă gîndesc la un numărător pentru o mașină de bobinat, pentru că am ceva mcu de acest tip, respectiv 18 bucăți și trebuie să fac ceva cu ele, ce sens are să tot cumpăr 2313 cînd am aceste mcu.Au limitările lor, nu se pretează la orice, da îmi place la nebunie simplitatea lucrului cu porturile sau cu comparatorul intern, nu ca la avr sau pic cu 2/3 regiștrii la fiecare port.

89C2051 countdown timer.rar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări