Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat pentru modificare instalatie electrica

Vizitator theunderdog

Postări Recomandate

In cazul cuptorului electric sau al plitei electrice ori pe inductie cu mai multe ochiuri nu putem folosi prize Schuko. Ca atare , avand in vedere puterea lor instalata, trebuie si poti folosi fir de 4mmp deoarece legatura dintre cablurile consumatorului si firele de patru o vei face una permanenta(conector, lipire etc). Problema conectarii firului de 4mmp este in aces caz una de care nu te lovesti.

Daca totusi vrei sa folosesti fir de 4mmp si sa te bucuri de conexiunea nepermanenta cu priza si stecher atunci poti folosi prize 1P+N+E ce suporta un curent de maxim 32A. Sunt convins ca in ele poti prinde firele de 4mmp.

Coloana dintre firida si contor este in cazul meu din aluminiu de 6mmp deci, avand in vedere ca sunt 3 conductori in tub, suporta 25A(conform normativului I7) si este protejat cu o siguranta de 25A. La fel suporta si conductorul de cupru avand 4mmp daca sunt maxim 3 conductori in tub. Daca sunt mai multi in tub suporta un curent maxim mai mic motiv pentru care am si protejat traseul de cu 4mmp  cu siguranta de 20A.

Editat de andreivlad1999
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator ovidiu35b

Nu-i deloc frumos sa aduni postari, postand diverse greseli. Vezi ce-ai postat pana acum p-aici...

greseala mea , dar pina la acuzarea de a aduna postari e ridicola, ar fi trebuit sa intru mai des dar sa lasam asta deoparte ...

http://www.itistulliobuzzi.it/buzziwebsite/docenti/nuovaMat/ELE_Impianto_appartamento.pdf 

http://www.gewissprofessional.com/wp-content/themes/gewiss/assets/download/pdf/guida-tecnica.pdf

e in italiana , sper totusi ca mai intelegeti cite ceva .

Scuze de offtopic , dar ma intereseaza daca stie careva cu ce software sunt desenate sigurantele alea si conexiunile .. :nas:

vezi poate te ajuta asta

http://www.acca.it/software/impiantus/progettazione-impianti-elettrici/tabid/1308/default.aspx

http://www.schneider-electric.it/italy/it/prodotti-e-servizi/software/software.page

eu folosesc programul de la gewiss e contra cost , la liber doar pt. colaboratori firmei.

http://www.gewissprofessional.com/progettisti/strumenti-per-la-tua-professione-progettisti/software-tecnici-progettisti/

Editat de ovidiu35b
Link spre comentariu

Sa nu cumparati pieptan de Cu si sa puneti la sigurante fereasca Sfantu' Ilie !,contactul FERM inseamna inceputul unei frumoase prietenii cu curentul electric si nu cu ciubucarul...

Dupa asta putem vorbi de protectia la orice tip de defect electric .

Asa este ,obligatoriu piese de strapare si borne de racordare la sigurante ,iar de obicei eu pun bornele de racordare in mijlocul piesei de strapare ca incarcarea sa fie mai mica pe lungime(stiu ca este un moft dar e mai sigur asa ca pana la capete este strabatuta de 1/2 din curent).Vezi ca sant piese de strapare pentru monopolari sau pentru bipolari si pentru tripolari sau tripolari si N.

La tabloul meu personal am toate sigurantele cu protectie diferentiala (pe prize),bucataria are circuit separat de siguranta,fiecare camera la fel,holurile toate impreuna iar iluminatul de 2 circuite(unul pe hol ca daca se arde un bec intr-o camera sa ai lumina totusi de  hol)

Editat de mihaighe
Link spre comentariu

Si eu am folosit aceste piese la tablourile mele. Culmea, multi electricieni de la Enel zic ca nu e nevoie, si trag pur si simplu fire dintr-o siguranta in alta (la fir litat fara sa puna pini!). Si apoi se mai mira unii, ca intr-o locuinta cu instalatie electrica noua, apar incendii cauzate de instalatia electrica (s-a intamplat acum cateva luni la casa de langa mine).

As cita un comentariu al utilizatorului zal, din alt topic:

[...]

Mai e un aspect urît la noi, toţi meseriaşii s-au învăţat să lase în urmă cîte o problemă, care cedează după un timp şi trebuie chemaţi ei sau alţii la un ciubuc (nu contează dacă toţi fac la fel, parcă ar fi un sindicat). Exemplu văzut de mine: electricianul ENEL care înlocuieşte contorul vechi cu unul electronic sau electromecanic, pune sîrmă de 1,5mm la ieşire spre tabloul de distribuţie al locuinţei, pe post de siguranţă fuzibilă. Vine iarna, consum mare...

Eu sînt mai calificat decît el în domeniu dar nu am voie să umblu acolo. :bataie

Link spre comentariu

Buna ziua , in prima pagina in ultima poza a tabloului se observa un circuit ars , topit , acolo sunt doua mari greseli (grseli care pot sa conduca spre probleme mari daca nu chiar foarte mari , chiar incendii in cel mai nefericit caz ) , 1.conexiunea este realzata intre un conductor de aluminiu (coloana de alimentare 6mm*) si un conductor de cupru (puntile) , lucru total INTERZIS (prietenii stiu de ce) , 2. sectiunea conductorilor diferita (6mm*si 4mm*) impiedica ca presiunea de strangere sa nu fie uniforma pentru cei doi conductori . 

Problema se poate remedia printr-o siguranta generala (63A) unde coloana de alimentare se leaga (singura) pe intarea sigurantei , iar iesirea sigurantei la randul ei este legata pe puntile de distributie respectiv intrarile circuitelor .

Referitor circuit bucatarie , parerea mea ar fi doua circuite separate de cupru 2,5mm*+N fie ele legate chiar si impreuna pe o singura siguranta , sau , o doza de  ramificatie unde circuitul de 4mm* sa fie multiplicat in 2 sau 3 circuite , astfel se pot lega si prize si se poate asigura si o presiune de contact corespunzatoare in doza de ramificatie .  

Link spre comentariu

Buna dimineata , scuze pentru " conexinea " gresita din capul meu , intre  cupru si aluminiu , am ramas cu ideea unde un coleg spunea ca el are coloana de alimentare de aluminiu 6mm*, dar parerea mea ca acel contact ars nu poate fi ignorat .Referitor la siguranta de 63A se pare ca nu am fost prea explicit , am vrut sa spun ca pentru a evita conexiunea  a doua conductoare de sectiuni diferite (in tabloul din poze ) se mai poate introduce acea siguranta de care  discutam de xxA , daca alegerea sigurantelor este facuta corect iar sigurantele sunt de calitate aceasta ii va  permite sa depaneze din casa totul fara a mai  fi nevoie sa se duca la siguranta generala din bransament care o fi pe unde o fi .

Inca o data imi cer scuze . Dar oare pe iniatiatorul acestui topic il mai intereseaza "dezbaterile" noastre . 

Link spre comentariu

Referitor la siguranta de 63A se pare ca nu am fost prea explicit , am vrut sa spun ca pentru a evita conexiunea  a doua conductoare de sectiuni diferite (in tabloul din poze ) se mai poate introduce acea siguranta de care  discutam de xxA

Normal, ca nu exista cleme de conectare/riglete pt sina, trebuie sa irosim bani si spatiu in panou cu sigurante :nebunrau:

Mai bine te-ai abtine de la sfaturi de genul, ca unii le-ar putea lua de bine! :sparge:

@ovy83 - aia e siguranta generala doar pt mansarda. Cine stie ce bransament are tot imobilul, un 63A trifazic nu e exclus!

Doar are plita electrica, cativa kW dintr-o lovitura.

Daca nu avem mai multe detalii, putem doar sa presupunem, variante, variante...

Link spre comentariu

Normal, ca nu exista cleme de conectare/riglete pt sina, trebuie sa irosim bani si spatiu in panou cu sigurante :nebunrau:

Mai bine te-ai abtine de la sfaturi de genul, ca unii le-ar putea lua de bine! :sparge:

@ovy83 - aia e siguranta generala doar pt mansarda. Cine stie ce bransament are tot imobilul, un 63A trifazic nu e exclus!

Doar are plita electrica, cativa kW dintr-o lovitura.

Daca nu avem mai multe detalii, putem doar sa presupunem, variante, variante...

corect,insa si mai corect era daca scria astfel:  am instalatie trifazata cu tripolara in firida sau BMPT de xxA. insa situatia sta in felul urmator: la un consumator casnic,puterea instalata in cazul inst.trifazate este de 7,5kw prin urmare ,pentru a proteja aparatura se instaleaza in firida sau bmpt sig TRIPOLARA de 40A. aceasta sig. rezista 7,5KW si inca ceva rezerva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări