Vizitator theunderdog Postat August 23, 2014 Partajează Postat August 23, 2014 Buna seara, Am o problema cu instalatia electrica din mansarda unde locuiesc. Totul a inceput cand am descoperit ca nu am impantare in priza de la baie. Priza e trasa din doza de lumini de unde pleaca in alta doza a baii. Am inceput lucrarea de introducere a unui fir prin copex (voiam sa il trag cu un fir de tragere de nailon, nu am mers ca am avut fir plin de impantare si nu multifilar.) Am reusit pana la urma prin inlocuirea copexului vechi cu unul nou cu firele introduse in el. Am refacut legaturile in doza cu conectori wago. Astazi sare siguranta si cand verific tabloul descopar poza atasata. Asa ca vreau un sfat sa imbunatatesc instalatia cat mai mult. as vrea sa imi spuneti daca se poate sa folosesc in circuit o protectie pentru copii, supra si subtensiune. si orice alte trasnai mai exista. Am descoperit o schema pe http://www.garajuluimike.ro/electrice/tablou-electric-protectie-spd.htm. mai e nevoie de ceva in plus? Citeam pe un post amnterior ca ar exista si un releu pentru variatiile de tensiune? Cel mai important e protectia pentru copii. De la stanga la dreapta sigurantele au urmatoarele circuite: 1. Lumini dormitor 2. Priza cada 3 Prize dormitor 4. Prize dormitor mic 5. Lumina sufragerie 6. Lumina hol 7. Lumina Baie + Priza Masina de spalat + Lumina Bucatarie 8 Lumina dormitor mic 9. Prize Bucatarie (Frigider, masina de spalat vase, cuptor electric, plita inductie, Hota si alte electrocasnice mici) Multumesc mult Am uitat sa specific ca siguranta care e sarit a fost cea din panoul general al casei, cea care imi este repartizata mie una de 40A. In rest in tabloul din casa nu sa deranjat nici una sa sara din cele noua. Link spre comentariu
belasajgo Postat August 23, 2014 Partajează Postat August 23, 2014 Pentru protectie umana, ar trebui sa pui o siguranta diferentiala principala (RCCB, varianta ieftina) sau sigurante diferentiale pe fiecare circuit (RCBO, varianta mult mai scumpa, dar la care nu se deconecteaza totul daca un aparat este defect, in plus si identifici mai repede care este aparatul defect). Siguranta diferentiala ar trebui sa fie de 0,03 A (30 mA) curent rezidual (pentru boiler / masina de spalat / vana hidromasaj poti pune chiar de 0,01 A). Eu am mers pe varianta a doua, la mine pe fiecare circuit am cate o siguranta diferentiala, asa am iesit mult mai scump decat daca as fi pus o siguranta diferentiala principala si in rest sigurante simple pe circuite, insa asa sunt si niste beneficii (am scris mai sus). La tine varianta a doua nu cred ca este posibila fara modificari majore, deoarece nu ai destul loc in tabloul de sigurante. Pentru protectie la supratensiune si subtensiune exista niste relee programabile care decupleaza daca tensiunea depaseste (in sus sau in jos) o anumita valoare setata (au de obicei si un display si butoane). Aceste relee sunt destul de lente si nu ofera protectie la supratensiune atmosferica, ajuta doar in cazul in care Enel-ul face ceva gresit si in loc de 220 V ti-ar ajunge 380 V in prize (sau sub 220 V). Pentru protectie la supratensiune atmosferica (fulger, etc.) se folosesc SPD-uri, ce este si in schema atasata de tine, si eu mi-am pus asa ceva in locul unde imi intra firele in locuinta, inainte de tabloul de sigurante. Acestea te protejeaza doar de supratensiune (nu si de subtensiune), insa sunt mult mai rapide in comparatie cu releele mentionate mai sus. Varianta cea mai raspandita ii cu cartuse / patroane ce se pot schimba, supratensiunea distrugand acele cartuse / patroane si nu aparatele de pe circuitele protejate. Link spre comentariu
Vizitator theunderdog Postat August 23, 2014 Partajează Postat August 23, 2014 (editat) Nu am nici o problema sa maresc tabloul. Inteleg ca pot sa folosesc schema pe care am atasat-o? Lipseste ceva din ea cand o adaptez la configurarea circuitelor din casa mea? Din tot ce ai scris am inteles ca ar fi bine sa combin astea doua scheme si nimic mai mult?!?! Multumesc mult Editat August 23, 2014 de theunderdog Link spre comentariu
belasajgo Postat August 24, 2014 Partajează Postat August 24, 2014 In principiu poti merge dupa prima schema, unde este o siguranta diferentiala principala, in rest pe circuite sunt sigurante normale. In caz ca ai vrea pe fiecare circuit o siguranta diferentiala, ar trebui sa schimbi toate sigurantele de acuma cu sigurante diferentiale, ce va costa destul de mult. La prima schema in loc de siguranta de 32 A si RCCB-ul de 0,03 A ai putea pune un RCBO de 32 A curent nominal si 0,03 A curent rezidual. Asa ai mai economisi spatiu in tablou. Link spre comentariu
Vizitator knauf75 Postat August 24, 2014 Partajează Postat August 24, 2014 Enel-ul face ceva gresit si in loc de 220 V ti-ar ajunge 380 V in prize Cum e posibil sa-ti bage aia 380V in prize? Link spre comentariu
nel65 Postat August 24, 2014 Partajează Postat August 24, 2014 Incurca firele si-ti baga doua faze ,in loc de o faza si nul Link spre comentariu
ovy83 Postat August 24, 2014 Partajează Postat August 24, 2014 (editat) nu incurca firele ci,accidental,nulul de la stalpi daca se rupe si cade peste o alta faza fata de a d-vostra intra in circuit inca o faza,rezultand aprox.400v.sunt cazuri rare,dar sunt.doar cei din avalul avariei au de suferit. Editat August 24, 2014 de ovy83 Link spre comentariu
belasajgo Postat August 24, 2014 Partajează Postat August 24, 2014 La noi in Arad s-a mai intamplat acum cativa ani asa ceva, ca Enel-ul in urma unei lucrari pe un stalp a bagat in loc de nul o alta faza la cateva locuinte... Ca urmare toate aparatele s-au ars care erau in priza in acele locuinte. Presupun ca este o intamplare rara si improbabila, dar totusi se intampla... O alta cauza mai des intalnita este cand se intrerupe nulul undeva pe traseu, dar celalalte trei faze raman functionale. Si in astfel de cazuri poate sa apara supratensiune intre faza si nul. Link spre comentariu
Vizitator SorinM Postat August 28, 2014 Partajează Postat August 28, 2014 Nu am nici o problema sa maresc tabloul. Inteleg ca pot sa folosesc schema pe care am atasat-o? Lipseste ceva din ea cand o adaptez la configurarea circuitelor din casa mea? Din tot ce ai scris am inteles ca ar fi bine sa combin astea doua scheme si nimic mai mult?!?! Multumesc mult Masina de spalat si hidromasajul trebuie sa aiba circuit separat fiecare prevazut cu rcd de 30mA(cate un rcbo de 20A si 30mA), iar hidromasajul circuit direct fara priza(in functie de puterea consumata el are niste specificatii de instalare, lungime si grosime a firelor, etc., legatura echipotentiala este obligatorie); apoi pt. toate celelaltye prize poti folosi un singur rcd de 30mA(un rccb de 40A si 30mA); trebuie sa separi circuitul masinii de spalat de cel de lumini; O sa-ti trimit o schema de tablou pt. situatia prezentata in mesaj, mai ai rabdare 1 - 2 zile, dar cel mai sigur este sa chemi un electrician autorizat care sa-ti dea garantie si acte in regula, iti recomand sa nu te hazardezi dupa sfaturi primite pe forum, mai ales cand e vorba de zona camerei de baie. Link spre comentariu
H Robert Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 Ce valoare are siguranta generala din bmpm? Link spre comentariu
Vizitator ovidiu35b Postat August 31, 2014 Partajează Postat August 31, 2014 La cum arata firele din tablou , pe reteaua respectiva ai consumul mult mai mare decit e proiectat, ori reechilibrezi instalatia , ori schimbi firele , pui de o sectiune superioara, normal daca e al 9-ulea de la stinga la dreapta si e bucataria ar fi trebuit sa fie cu fire cu sectiunea de 4, iar la tablou ar mai trebui sa adaugi si diferentialul de care i-ti spunea belasajgo pe reteaua de lumini normal utilizezi intrerupatoare automate bipolare de 10 A cu fir de 1,5 iar pt prize de 16 A respectiv 20 A cu fir de 2,5 iar pt. bucatarie unde consumul e mai elevat , frigider, cuptor cu microunde , masina de spalat vase , trebuie firul sa fie de 4 Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 iar pt prize de 16 A respectiv 20 A cu fir de 2,5 iar pt. bucatarie unde consumul e mai elevat , frigider, cuptor cu microunde , masina de spalat vase , trebuie firul sa fie de 4 Cred ca glumesti. 20A pt conductor de 2,5mm^2 si pt prize casnice de maxim 16A? Apoi conductor de 4mm^2 pt bucatarie? Pai frigiderul are un motor de pana la 150W, microundele, 700w-1kW, masina de spalat vase, cam tot p-aici... Toate astea se pot alimenta lejer printr-o siguranta de 10A, deodata! Nu-i deloc frumos sa aduni postari, postand diverse greseli. Vezi ce-ai postat pana acum p-aici... Link spre comentariu
ovy83 Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 La cum arata firele din tablou , pe reteaua respectiva ai consumul mult mai mare decit e proiectat, ori reechilibrezi instalatia , ori schimbi firele , pui de o sectiune superioara, normal daca e al 9-ulea de la stinga la dreapta si e bucataria ar fi trebuit sa fie cu fire cu sectiunea de 4, iar la tablou ar mai trebui sa adaugi si diferentialul de care i-ti spunea belasajgo pe reteaua de lumini normal utilizezi intrerupatoare automate bipolare de 10 A cu fir de 1,5 iar pt prize de 16 A respectiv 20 A cu fir de 2,5 iar pt. bucatarie unde consumul e mai elevat , frigider, cuptor cu microunde , masina de spalat vase , trebuie firul sa fie de 4 fir de 4.....pai la un miniinstant ce fac ? trag fir de 10? i-a sa vedem noi la iluminat: sig de 10A ...o luam babeste: 10A*220V= 2200W putere absorbita ....avem asa ceva in casa la iluminat? cele mai mici care se pot monta sunt de 5A. firul de 4 il puteti lega in bornele de la priza? -la ilumintat = fir de 1 sau 1,5 mm -la priza =fir de 2 sau 2,5 mm firul de 1,5 de cupru rezista la o putere constanta de 7kw. poti baga si fir de 20 daca nu exista contact perfect la cuplele prizelor tot o sa topeasca,arda...prizele sau stecherele. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 Probabil ca se gandea la alti consumatori seriosi care se afla in bucatarie si anume cuptor electric, plita electrica sau pe inductie. Pentru consumatorii astia eu as face traseu separat pentru cuptor cu 2.5mmp si siguranta de 16A sau 4mmp si siguranta de 20A respectiv pentru plita as pune 4mmp cu siguranta de 20A. Pentru frigider, cuptor cu microunde, masina de spalat vase etc ajunge o singura coloana de 2.5mmp cu siguranta de 16A. Link spre comentariu
ovy83 Postat Septembrie 2, 2014 Partajează Postat Septembrie 2, 2014 degeaba se tot toracaneste pe aici... la un abonat casnic puterea instalata este de 5,5kw. pentru niste banuti in plus se poate oferi 7,5kw cu disjunctor si sig auto de 32A. ce mama ciorilor cautam cu cablu de 4 mm la prize daca coloana dintre firida si contor este de 4mm sau 6 mm? daca se vrea o cheltuiala dea-nzdroaga mergi cu fir de 4 doar din doza in doza.coborarea spre prize o faci cu fir de 2,5. te gandesti ca nu prea a-i cum sa manipulez firul in doza prizei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum