Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dynacord powermate 600 problema protectie

Vizitator bodo_the_2

Postări Recomandate

Vizitator bodo_the_2

Va salut. Am  o problema cu protectia la Dynacord Powermate 600,  imi ramane cuplata. Am comparat tensiunile de pe placa cu cele din manualul de service si sunt corecte, am schimbat si condensatourii electrolitici de 6800 uf / 80 v cu unii de 10000 uf / 80 v. Daca deconectez alimentarea simetrica de 65 v  iese din stadiul de protectie. Ceva idei ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Ai o ramura de finali strapunsi.

Masoara fata de masa, inaintea  contactului releului, exact pe bobina de la iesirea etajului final, ce tensiune ai acolo, si revino.

Link spre comentariu
Vizitator bodo_the_2

Va salut. Multumesc pentru raspuns. Am masurat pe bobina fata de  masa, ma gandeam ca are tensiune pe iesire si de aceea intra in protectie dar nu are.

Ce mi se pare foarte ciudat este faptul ca daca ii scot cele 3 cabluri de alimentare ale etajului final nu  mai intra in protectie si se aprinde limit daca ii aplic un semnal de intrare mic.

In manualul de service spune ca se alimenteaza la +- 65 v iar eu intre ramuri am 127,5 folosind condesatorii de 10000 uf si 124,5 cu cei de 6800 uf, din acest motiv am schimbat si condensatorii, iar cand am incercat sa  vad cu aparatul de masura ciclu de incarcare si descarcare al condensatorilor am avut un moment  de cateva secunde in care aveam rezistenta zero intre masa si vcc.( la fel am banuit ca raman condensatorii blocati drept urmare i,am schimbat). 

Am masurat si tranzistorii mj15003 ,mj15004, 2sc4793 , mje15031 , mje 15030 , si nu am gasit nici unul in scurt,( toate masuratorile au fost facute cu tranzistorii montati).

Link spre comentariu

Lasa electroliticii aia la locul lor ca nu au nimic, e normal  sa ai aproape 130v intre ramuri pentru ca e 65+65v, electroliticii aia se conecteaza de la bara de plus si minus catre masa

Verifica tranzistorii finali si prefinali scosi din circuit ca sa fi sigur daca sunt buni

Nu e exclus nici protectia sa fie avariata, trebuie verificate si acolo componentele

Am reparat si  eu un powermate 600 cu finalii si rezistentele din emitori de pe un canal prajiti, am gasit si protectia SOA coapta

http://elektrotanya.com/dynacord_powermate-600_sch.pdf/download.html

aaaa uitasem sa zic ca am gasit pământ la propriu in interior mai ales in etajul final, sta foarte prost cu ventilatia 

Editat de maxente
Link spre comentariu

Si eu sint de parere sa lasi electroliticii originali.

Mai exista posibilitatea ca partea de amplificare, in special la tranzistorii VAS, acele MJE340-350 cu radiatoare care se incing in draci, sa fie imbicsite la pini, de o mizga de praf si mizerie care din cauza umezelii devine usor conductor electric, modificind offsetul si declansind protectia.

Sfatul meu, desfa toata placa de baza, pune la loc electroliticii originali, cumpara un litru de alcool izopropilic, si spala bine placa pina iese ca noua, o usuci cu foenul, bine, bine, si ii dai drumul.

Oricum zic sa verifici fiecare trz final in parte cu un megaohmmetru intre emitor si colector, in ambele polaritati.

In general daca rezistentele din emitoare sint toate bune, nu ai finali strapunsi, daca este 1 intrerupta, etajul final are probleme.

Te poti inspira de aici:

Mi-a fost adus pentru upgradarea finalilor si a prefinalilor, acest powermate 1000, modelul vechi.

S-a demontat total, s-a spalat placa cu alcool izopropilic, s-au schimbat atit finalii vechi MJ15022+MJ15023 cu mai puternicii MJ21193+MJ21194 cit si prefinalii MJL1302+MJL3281, cu mai noii NJW1302+NJW3281, s-a recalibrat biasul si s-a trecut la teste.

Citeva poze inainte si dupa interventie:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Ce a iesit dupa upgrade, vedeti mai departe:

Intro+Test sinusoidal:

Test in dreptunghiular In-Out

http://www.youtube.com/watch?v=reBtgehuvlA&feature=youtu.be

Si un altul:

Mi-a fost trimis spre reparatie, am explicat omului ca ma bag sa-l repar, insa daca tot vrea o treaba calumea, i-am propus inlocuirea tuturor tranzistorilor finali ai amplificatorului (originalii erau MJ15022 cu MJ15023) cu mai bunii MJ21193 si MJ21194.

Am dat tot afara, ampliful era tare murdar in interior, am demontat pina si radiatoarele, si am spalat placa principala cit si radiatoarele cu aclool izopropilic. pina au iesit "ca noi".

Am imperecheat pe cit posibil finalii, ca sa scot 8 perechi, am inlocuit ce am gasit dus pe acolo, niste rezistente intrerupte, chiar si ambii trz din superdioda (ca sa fie identici), si am dat drumul la teste, dupa calibrarea biasului din manualul sevice.

Ce nu imi place la el (parere pur personala) :

A nu fi interpretat drept BLAMARE a firmei Dynacord, repet,parare pur personala!

NU imi place ca:

Puteau insera sigurante pe fiecare canal (partea de putere) pt a nu se arde componente "in lant" (chain failure reaction), datorita tendiintei de a "schimba cu ceva mai mare, MAIN FUSE" , am gasit finali sirme si intrerupti,pina si rezistenta de 0,22 ohm, intrerupta, tranzistori din protectia SOA, unul sirma baza emitor, altul cu deshidere emitor-colector... :cry:

Dar sa nu o mai lungesc, amplificatorul respecta specificatiile de 500W/4 ohm (44,7Vrms, masurati la iesire, un singur canal).

Placa pregatita ca la carte:

Posted Image

Radiatoare spalate:

Posted Image

Finalii pregatiti:

Posted Image

Masurare tensiune alimentare:

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator bodo_the_2

Multumesc pentru raspunsuri.Cand am desfacut mixerul intradevar era plin de praf si murdar.Placa am desfacut.o sa o curat dar nu am dat jos tranzistorii.Luni o sa trec la o curatare profunda, o sa masor tranzistorii din nou in afara circuitului si revin cu valorile. Am masurat si condensatorii originali 6262 uf esr 0.05 ohm iar celalalt 6156 uf esr 0.07 ohm

Link spre comentariu
Vizitator bodo_the_2

Va salut.A.ti avut dreptate am gasit 2 mj15003 strapunsi.2 imi aratau rezistenta f mare(trecea de scala de 200 mega) intre emitor colector iar ceilalti 2, 20 de megaohmi respectiv 3 megaohmi.Recomandati schimbarea celor 4 mj15003 si celor 4 mj15004? Pot pune in locul lor altii mai buni? Am dat jos radiatoarele sa le curat si am gasit placa cu un fel de ulei pe ea.Ca si cum s.ar fi scurs un condensator.

Link spre comentariu
Vizitator Mihai David

Este recomandat inlocuirea tuturor finalilor,prefinalilor si a tranzistorului din superdioda.

Deasemeni,verifica rezistentele de 0,22 ohmi precum si tranzistorii din protectia SOA.

PS: daca te "tine buzunarul" poti face un update cu finali mai buni,pe ambele canale

spor

Link spre comentariu
Vizitator bodo_the_2

Daca fac um update la finali creste si puterea? Tranzistorii ce ar trebui schimbati ar fi mj15003 , mj15004, 2sc4793, mje15031, mje15030. Imi scapa vreunul? Tranzistorii din protectia SOA care sunt?

Link spre comentariu

Pentru siguranta maxima recomand:

Finali MJ21193+MJ21194 (the best).

Prefinali MJL4302+MJL4281 sau NJW1302+NJW3281.

Predriveri MJE15031+MJE15032.

Schimbarea tuturor finalilor si a celorlalti tranzistori care au fost pe radiator, inclusiv superdiodele 2SC4793 cu MJF15030.

Daca esti interesat de acesti tranzistori despre care am scris mai sus, putem discuta pe PM.

Puterea nu creste, ea este data de tensiunea de alimentare.

Daca nu ai rezistente de 0,22 ohm intrerupte, trz din protectia SOA, sint buni.

Placa de baza, TOATA se spala cu alcool izopropilic si se usuca cu foenul.

Asemeni radiatoarele.

Dupa operatia asta, trebuie sa arate ca noi, atit placa cit si radiatoarele si lamelele de sub ele, vezi pozele puse de mine.

Daca tot faci o treaba, fa-o ca la carte.

Link spre comentariu
Vizitator bodo_the_2

NJW1302+NJW3281 inlocuiesc mje340 si mje350?

Daca schimb toti tranzistorii cu cei recomandati de djLeco trebuie sa mai fac vreo modificare sau sunt direct compatibili ?

Link spre comentariu

Nu, acei NJW, inlocuiesc prefinalii, MJL de pe radiatorul finalilor.

MJE340-350 sint in capsula tip BD.

Va trebui reglat biasul pentru ambele canale dupa inlocuirea acelor componente, in rest nici o alta modificare nu este necesara.

Link spre comentariu
Vizitator bodo_the_2

Predriveri MJE15031+MJE15032.  nu ar fi mje15032 si mje15033?

eu pe radiatoare am urmatorii tranzistori : 

mj15003 ( va fi inlocuit cu mj21194G 16A, 250v) 4 bucati

mj15004 ( va fi inlocuit cu mj21193G 16A, 250v) 4 bucati

2sc4793 ( ar trebui inlocuit cu mjf15030 dar nu il au in stock asa ca o sa las 2sc4793) 2 bucati

MJE15031 ( va fi inlocuit cu MJE15033G 8A, 250v) 2 bucati 

MJE15030 (  va fi inlocuit cu MJE15032G,8A ,250v) 2 bucati

daca ceva nu e bine va rog sa imi spuneti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări