Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire... bobine.

costy

Postări Recomandate

Se da urmatoarea situatie: 

Un prelungitor lung de 10m. Cablul acestui prelungitor este facut colac si folosit pt alimentarea unui aparat cu motor electric.

Se comporta colacul ca o bobina? As zice ca nu , deoarece faza si nulul  sunt in aceasi bobina si deci s-ar anula inductanta.

Link spre comentariu

Nu se comportă deloc ca o bobină fiindcă se anulează reciproc câmpurile create.Dar se comportă ca un acumulator de căldură fiindcă spirele sunt suprapuse și se încălzesc reciproc.Dacă se folosește cablul bobinat așa, se poate ajunge la topirea izolației spirelor din mijlocul bobinei (colacului)

Editat de validae
Link spre comentariu

Costy, nu m-a preocupat asa ceva pana azi, insa mi-e teama ca nu cumva cele doua "bobine" sa formeze un transformator de semnal cu frecventa de 50 Hz. Masoara capacitatea condensatorului format de cele doua fire si inductanta lor, apoi calculeaza frecventa de rezonanta si vezi ce obtii.

Link spre comentariu

Ok sa va spun toata povestea: imi spune cineva ca vrand sa foloseasca o betoniera au alimentat-o cu un prelungitor tip rola care avea cablul strans pt ca era aproape de priza.

Dau oamenii durumul la betoniera si aud un ditamai bubuitul, explodase condensatorul motorului.

Trece un electrician pe acolo si le spune ca acel condensator a explodat pentru ca era cablul prelungitorului strans pe rola si s-a comportat ca o bobina.

Link spre comentariu

Aha, mare meseriaş trebuie să fi fost ăla. Chiar dacă ar fi fost cîte o bobină pe fază şi una pe nul, tot nu ar fi format o bobină de inducţie. Cele două s-ar fi comportat ca un filtru, bobinele fiind mai degrabă echivalente cu două rezistenţe. Cond a explodat de uzură, chinezărie, poate chiar tensiune mare la reţea în acel moment.

Link spre comentariu

Categoric nu a avut nicio legătură explozia condensatorului cu faptul că acel cablu era colac  :rade:

A fost o simplă coincidență.Dar nu e recomandat să folosești prelungitoarele bobinate la curenți mari fiindcă se încălzesc puternic.Doar din considerente termice.

Link spre comentariu

Acele spire de pe rola prelungitorului formează totuşi o inductanţă.Teoretic e posibilă formarea unui circuit rezonant LC, situaţie în caretensiunea de la bornele condensatorului poate fi mult mai mare decât ceanominală a acestuia.

Link spre comentariu

La un traf de sudura, am vazut un fenomen, nu chiar ciudat,interesant ,poate.Cablul la care era atasat clestele de sudura,fiind lung,era facut colac si agatat de un cirlig.In momentul in care sa suda, cablul se rasucea foarte tare.In timp ce se suda, un baiat a introdus in interiorul colacului o bara de otel.Spunea ca in timp ce se suda bara, ii vibra foarte puternic in mina.Mi-am explicat vibratiile ca fiind produse de cimpul electromagnetic foarte puternic, produs de colacul de cablu prin care trecea un curent(alternativ) de ordinul sutelor de amperi,colacul comportindu-se ca o bobina.

Link spre comentariu

Acolo e altă mâncare de pește, cablul electrodului de sudură fiind singur, crea un câmp care nu era anulat de altă bobină.Dar un cablu bifilar înfășurat are practic două bobine cu sens invers de bobinare fiindcă curentul ce trece către consumator se întoarce în sens invers.Avem practic două bobine coaxiale ce se anulează una pe cealaltă.Un efect interesant al curbării traseelor rețelei electrice s-a întâmplat la celebrul turn Burj-El-Arab din Dubai, unde din cauza traseului sinuos al cablurilor (cauzat de arhitectura atipică) se strica foarte rău forma de undă sinusoidală a curentului. A trebuit să se compenseze cu bobine plasate la diverse etaje astfel încât să se păstreze forma de undă perfect sinusoidală a curentului.

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator Adrian Stoica

Asta am patit eu cand lucram ca electrician,  Foloseam un aparat de sudura si m-am trezit ca nu mai mergea, pana cand am vazut cum fierbea colacul sub mine.  :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări