Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme!

Postări Recomandate

Buna all ... deci sa incep cu inceputul .... acum o saptamana am confectionat un amplificator Audio 2x60 w  .....mergea perfect puna ieri ce i-am facut carcasa ...... (l-am montat toate bune si frumoase.... il testez daca functioneaza.....totul OK) in timpul "Testari"  am observat ca traful se incalzeste foarte tare.... nu i-am dat foarte mare importanta ... dupa care am observat un lucru foarte ciudat cand ii dadeam volum ridicat ventilatorul se oprea si se incalzea foarte tare ..... Ascult in continuare .... nu dureaza bine o jumatate de ora si se opreste ventilatorul de tot , si un bazait ciudat pe fundal.

MENTIONEZ ca amplificatorul nu mai vrea sa "cante" .

Ma puteti ajuta in vre-un fel ?

Link spre comentariu

Incalzirea excesiva a trafului ar fi trebuit sa fie un semnal de alarma caruia sa-i acorzi atentia cuvenita si nu sa ignori. Daca fara carcasa a functionat ok atunci cel mai probabil este vorba de ceva legaturi gresite, vezi ca exista un topic dedicat legaturilor electrice intr-un amplificator, parcurge-l ca-s informatii importante acolo.

Link spre comentariu

Incalzirea excesiva a trafului ar fi trebuit sa fie un semnal de alarma caruia sa-i acorzi atentia cuvenita si nu sa ignori. Daca fara carcasa a functionat ok atunci cel mai probabil este vorba de ceva legaturi gresite, vezi ca exista un topic dedicat legaturilor electrice intr-un amplificator, parcurge-l ca-s informatii importante acolo.

Mersi Mult :d Nu este nici o legatura greaita am verificat toate legaturile .

1) de ce sa busit ventilatorul

2)de ce nu mai "Canta"

3) ce am putea sa ii fac ?

Link spre comentariu

1) Poate nu e busit ventilatorul ci doar ca nu e alimentat (sau e alimentat in curent alternativ)

2) Poate ca tensiunea de alimentare nu mai e ce a fost (poate se alimenteaza doar intr-un brat, sau in curent alternativ, sau lipseste cu desavarsire)

3) Aici poti pune o lista de o pagina. Posibil sa ai un scurtcircuit in alimentare (post-redresare) sau inainte, sau la nivelul etajelor finale. Posibil sa ai scurtcircuit in traful de alimentare. Posibil sa fi inchis masa prin etajele finale, posibil sa ai finalii in scurtcircuit si sa scurtcircuitat alimentarea,  posibil sa...., si sa...., si sa....

Cel mai bine vino cu o poza si schema de legaturi si ceva masuratori

Link spre comentariu

Verifica telerul care prinde toroidalul pe partea dinspre radiator sa NU fie conectat la masa sau carcasa.

Deconecteaza transformatorul de la placa amplificatorului si lasa-l in priza juma de ora. Se incinge sau nu?

Verifica puntea redresoare

Pune o bucata de carton sau plastic intre montaj si carcasa metalica

EDIT:

Talerul poate sa fie conectat la masa dar prin intermediul surubului de prindere pe partea cu piulita. Sa nu existe o alta sarma de la taler la masa sau de la capul surubului la masa. Adica sa nu se formeze o spira in scurtcircuit.

Link spre comentariu

La interbarea ta  3) ce am putea sa ii fac ? fac o gluma  si iti  raspund : fa altul . Lasand gluma deoparte  se pot intampla multe , de exemplu finalii sunt toti izolati fata de radiator , daca nu atunci radiatorul poate trebuia izolat de cutie , PCB nu se atinge de cutie ? ... In ceea ce priveste faptul ca la volum mare se oprea ventilatorul inseamna ca traful nu duce puterea necesara si atunci scade mult tensiunea  se incalzesta si ventilatorul se va rotii din ce in ce mai incet . Traful ala ce putere are deoarece mi se pare cam ciudat ca un amp de 2x60W a incaput cu ventilator si radiator cu tot intr-o cutie de sursa ATX .Daca nu stii ce sa masori poti incerca sa scoti placa si radiatorul din cutie si sa verifici daca mai merge.Succes si nu te descuraja .

Link spre comentariu

La interbarea ta  3) ce am putea sa ii fac ? fac o gluma  si iti  raspund : fa altul . Lasand gluma deoparte  se pot intampla multe , de exemplu finalii sunt toti izolati fata de radiator , daca nu atunci radiatorul poate trebuia izolat de cutie , PCB nu se atinge de cutie ? ... In ceea ce priveste faptul ca la volum mare se oprea ventilatorul inseamna ca traful nu duce puterea necesara si atunci scade mult tensiunea  se incalzesta si ventilatorul se va rotii din ce in ce mai incet . Traful ala ce putere are deoarece mi se pare cam ciudat ca un amp de 2x60W a incaput cu ventilator si radiator cu tot intr-o cutie de sursa ATX .Daca nu stii ce sa masori poti incerca sa scoti placa si radiatorul din cutie si sa verifici daca mai merge.Succes si nu te descuraja .

traful are 18-0-18 v . Multumesc anticipat tuturor o sa pun spusele voastre in aplicare

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Tu prezinti consecinta, cand ti se cere sa spui despre cauza. Evident ca nu "canta" si incalzea trafo pentru ca erau finalii arsi. Daca n-ai chef sa raspunzi, nu insulta inteligenta colegilor tai de forum. Un sfat prietenos doar, ca data viitoare nimeni nu-ti va mai raspunde cand ceri ajutor.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări