Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa in comutatie

Postări Recomandate

Depinde la care te referi

Au fost / sunt mai multe functionale in anumite conditii.

Cauti in zona alimentatoare doar  " SMPS " atata scrii si vei obtine cautari cu acest grup.

Undeva la vreo 3-5 pagini in urma vei gasi ceva de genul " SMPS +/- 50V " pentru amplificator.

Schema din discutie a plecat dintr-o schema de pe diy. ulterior s-a discutat si disecat.

Eu am facut un astfel de half bridge la proiectul de diploma cu ceva timp inainte de deschiderea acelui thread si l-am postat pe acolo.

Ulterior Tvicol si Andy au dezvoltat un montaj dupa multe chinuri care a ajuns la a 3-a versiune de unde s-a cam pierdut urma aici pe forum. Probabil merge si il vand.

Au acumulat toate informatiile si au facut un produs, uitand ca au invatat de la toti colegii, adica nu le-au mai dat schema, vindeau doar cablaje si module. Acelea erau in smd, deci greu de facut cu ce ai prin casa, dati-va seama ca trebuie sa iti comanzi smd-uri, in loc sa jumulesti cateva placi vechi.

Asa e la noi. toti uita de unde pleaca, de aceea alte forumuri evolueaza si noi nu. Cauta cu atentie si vei gasi.

Nu iti pun linkul acelui thread ca nu inteleg ce a facut forumul ca toate linkurile te directioneaza catrere main page, e o eroare de sistem.

Eu iti pot pune la dispozitie ce am facut eu, cauta si la ceilalti si vezi ce mai gasesti.

http://s1.qshare.com/get/1343402/Proiect_diploma.zip.html

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

http://www.elforum.info/topic/20498-sursa-smps-50v-pt-amplif/

Cam ala ar fi topicul despre care vorbeste @andreigradu, am cautat in ultimele cca 10 pagini dar n-am gasit si varianta de cablaj, probabil este undeva mai inapoi... despre surse de putere de la 220 ar mai fi:

http://www.elforum.info/topic/4128-sursa-coboratoare-in-comutatie-de-la-220/

http://www.elforum.info/topic/59482-proiectul-meu-sursa-coboratoare-in-comutatie-de-la-220/

Ar mai fi o schema de-a mea dezvoltata cu ajutorul lui @Smilex:

post-176915-0-94412200-1408725172_thumb.png

Arhiva cu cele necesare cablajului conceput de mine ( inclusiv proiectul in eagle pentru eventuale ajustari ):

Semipunte 494+2110-eagle.rar

Am dezvoltat proiectul asta cu intentia de a realiza o sursa care sa alimenteze ampliful unui prieten dar intre timp a renuntat la proiect si lipsa resurselor financiare m-a impiedicat sa-l fac eu, asadar sursa nu e testata si practic, schema insa este bine pusa la punct deci nu ar trebui sa existe probleme.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

http://www.elforum.info/topic/20498-sursa-smps-50v-pt-amplif/

Cam ala ar fi topicul despre care vorbeste @andreigradu, am cautat in ultimele cca 10 pagini dar n-am gasit si varianta de cablaj, probabil este undeva mai inapoi... despre surse de putere de la 220 ar mai fi:

http://www.elforum.info/topic/4128-sursa-coboratoare-in-comutatie-de-la-220/

http://www.elforum.info/topic/59482-proiectul-meu-sursa-coboratoare-in-comutatie-de-la-220/

Ar mai fi o schema de-a mea dezvoltata cu ajutorul lui @Smilex:

Posted ImageSchema5.png

Arhiva cu cele necesare cablajului conceput de mine ( inclusiv proiectul in eagle pentru eventuale ajustari ):

Posted ImageSemipunte 494+2110-eagle.rar

Am dezvoltat proiectul asta cu intentia de a realiza o sursa care sa alimenteze ampliful unui prieten dar intre timp a renuntat la proiect si lipsa resurselor financiare m-a impiedicat sa-l fac eu, asadar sursa nu e testata si practic, schema insa este bine pusa la punct deci nu ar trebui sa existe probleme.

M-ar interesa ultima schemă postată de dumnevoastră. Puteţi să afişaţi ceva parametri despre transformatoarele , bobinele şi miezurile de ferită din schemă.

Link spre comentariu

Desigur:

TR1 este transformatorul de putere, in functie de tensiunea/tensiunile si curentul dorite la iesire/iesiri, se alege miezul pe care se va realiza acest traf, tinand cont ca spatiul de bobinare disponibil este singurul detaliu care te limiteaza. Exista si o formula mai mult sau mai putin acceptata care sa determine daca puterea de interes este realizabila de la un miez dat, respectiv P=5*B*f*j*Sm*Sf, unde "B" este inductia acceptata in miez, aceasta se ia in functie de frecventa intre 0,15 si 0,25T; "f" reprezinta frecventa la care traful va lucra si se exprima in Khz, adica daca spre exemplu traful va lucra la 40khz, in formula se scrie "40"; "j" este densitatea de curent per mm^2 acceptata in cupru, tipic se ia intre 2 si 4A; "Sm" este sectiunea miezului si se exprima in Cm^2; "Sf" este sectiunea ferestrei de bobinat si deasemeni se exprima in Cm^2. Sa zicem ca pentru schema asta ar merge ETD49 sau eventual ETD59. Numarul de spire in primar am explicat cum se calculeaza la topicul meu cu proiectul didactic, diferenta aici este ca sursa este nestabilizata, deci Ton va fi mereu maxim, se ia astfel in considerare la formula, la numarator Umax in loc de Umin, adica tensiunea maxim estimata a fi prezenta pe traf ( in principiu 160-170V ), in rest parametrii se aleg la fel cum se descrie acolo.

TR2 este un transformator de retea micut de 12Vca, el asigura alimentarea partii de comanda, astfel de trafuri se gasesc din acelea incapsulate si cu pini pentru lipirea pe cablaj, puterea sa poate fi una destul de mica avand in vedere faptul ca si anume curentul continuu extras de partea de comanda este destul de mic, undeva pana la 10-12W maxim ar trebui sa fie suficient, desi merge cred eu ok si mai putin de atat. Se gasesc pe la magazinele online si nu sunt scumpe.

TR3 este traf de curent, este dispozitivul care monitorizeaza curentul in primar trafo de putere si deci prin mosfeti, se poate realiza pe miez de ferita mic cum spre exemplu sunt trafurile driver de la sursele ATX ( deci trebuie fara intrefier ), sau pe inele de ferita care se pot recupera de pe la becuri economice, dar atentie cand zic inel de ferita exact la asta ma refer, torusile galbene de pe la surse sunt orice numai inele de ferita nu, desi probabil ar merge si pe ele, eu nu recomand. La traful de curent in primar se da o singura spira dimensionata astfel incat sa suporte curentul de sarcina maxim estimat a fi prezent in primar, iar secundarul trafo curent se poate face cu sarma destul de subtire avand in vedere faptul ca el trebuie sa suporte un curent mult mai mic, curent dictat de raportul de transformare, adica daca spre exemplu in primar avem 1 spira si curent maxim dorit de 3A, si in secundar facem 30 de spire, atunci raportul de transformare secundar/primar este 30/1, si deci curentul in secundar este 3/30, adica 100mA, si pentru acest curent trebuie dimensionat conductorul ( este doar un exemplu ).

L1 este filtru EMI, prea multe nu as avea de zis despre el, in principiu impreuna cu condensatorul dinaintea sa, protejeaza reteaua de zgomotul de comutatie al sursei, se poate realiza pe toruri galben cu alb tinandu-se cont de inductanta aleasa pentru a se evita saturatia miezului, iar inductanta se alege ca impreuna cu condensatorul dinainte, sa puna un pol undeva cat mai jos sub frecventa de comutatie a sursei, aici multe variante pot fi, atat la modul constructiv al inductantei cat si la diferite combinatii intre valoarea L si valoarea C, ( condul este recomandat sa fie unul de tip X2 ) astfel incat p[olul sa fie la un nivel corespunzator. In functie de puterea dorita as zice ca ai putea folosi filtru inductanta de la filtru EMI recuperata de pe la sursele ATX.

L3 si L4 ( incep cu ele fiind primele dupa traf, pentru a intelege mai usor ), sunt inductante serie intre redresare si primii electrolitici de filtrare, scopul lor este sa limiteze curentul de varf cu care electroliticii se incarca, astfel incat protectia care este una de tip stop, sa nu se activeze prematur. Sunt ceva valori notate in schema dar nu sunt batute in cuie, trebuie sa retii ca cu cat sunt mai mari cu atat efectul lor benefic in amortizarea curentilor de varf este ceva mai pronuntat, si invers cu cat sunt mai mici cu atat limitarea este mai mica, dar deasemenea exista si aici un compromis deoarece pot aparea caderi de tensiune in sarcina destul de mari datorita acestor inductante, si acestea sunt dictate de timpul mort impus de controller, poti fie merge pe valorile din schema fie dupa realizare testezi diferite valori si veazi ce ti se pare cel mai potrivit. Se pot realiza pe toruri galben cu alb de pe la surse ATX, tot la topicul meu didactic despre modificarea de surse ATX am atasat si un excell in care exista niste "calculatoare" pentru determinarea numarului de spire necesar pentru o inductanta ceruta, si alti diversi parametrii pentru mai multe tipuri de miezuri, te poti inspira de acolo in alegerea necesara.

L2 asigura un filtru LC suplimentar dimpreuna cu electroliticii de dupa ea cu scopul de a "curata" cat mai bine tensiunea de la iesire, nici aici valoarea nu-i deloc batuta in cuie si in plus pe langa faptul ca la aceasta inductanta nu exista pierderi in miez si nici inconvenientul reducerii tensiunii in sarcina, deci valori destul de bune se pot folosi acolo, si deci o filtrare destul de performanta, ceea ce trebuie sa se asigure este faptul ca miezul nu intra in zona de saturatie, exista in excell-ul meu despre care am vorbit mai sus formule care sa te informeze cam pe unde te aflii cu inductia, precum si ce maxim ar fi recomandat.

Cam atat... cred...

Link spre comentariu

Puterea maxima pe care o poti extrage de la o schema data ( sa zicem asta ) este daca nu imposibil de mentionat cu exactitate, oricum este greu sa se estimeze, si asta deoarece este influentata de multi factori, sau mai corect spus puterea dorita influenteaza o serie intreaga de parametrii. In schema mea estimasem o putere continua de cca 700W ( +/-50V la 7A ), daca vrei mai mult vor trebui revizuite multe din schema si probabil cablajul refacut.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări