Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa ATX-24v

cearda

Postări Recomandate

Am facut o sursa atx sa scoata 24v 3A.

Proba: cu LM 338- bec auto pe post de consumator.

Ce fel de diode sa pun in loc de cele din imagine ca sa duca mai mult de 3A?

As putea folosi diode tot din surse atx,cele de pe +12v?

Posted ImagePosted ImagePosted Image
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cearda

2

Top autori în acest subiect

Electronica se face cu scheme.

O fraza este o insiruire de cuvinte: "Am facut o sursa ATX sa scoata 24V". Cum ai facut? I-ai dat ordin? Ai folosit +12 si -12? Ai scos bucla de control de pe 5V?

Pe placa se vede parca scoase diodele de pe 5,12,3V. Si ai pus altele pe spate?

Pai daca pe 12V avea o dioda de 10/16A, de ce ai pus unele de 2A?

Veti invata vreodata teoria de 2 lei a sursei cu 494?

Link spre comentariu

Tot ce am reparat-modificat in domeniu de electronica a fost fara teorie,direct practica.

In afara ca stiu cum se numesc piesele si aparatul le masoara nu prea m-ai stiu mare lucru.

Deci in cazul meu teoria aproape este egal cu 0.

Referitor la ce am postat mai sus:am schimbat cele 3 diode de pe -12v si am inlocuit sarma subtire cu alta la fel ca pe +12v atat.

In concluzie pot pune si alte diode decat cele de forma cilindrica care le-am pus?

Link spre comentariu

La rigoare, ai o sursa de +/- 12V daca avem in vedere ca mai exista si +5v; +3,3V fata de masa sursei ATX.

Pai daca aceleasi infasurari din traf dau atat +12 cat si -12 vom folosi diode identice pe cele 2 ramuri.

Daca se lasa supervizarea sursei vor fi probleme in sarcina pt ca se stabilizeaza +5 si +12, asa ca -12 va fi flotanta.

Daca vrei numai o sursa de 24V studiaza "Modificare sursa ATX...".

Sursele cu 494 se modifica cel mai simplu, pur si simplu se elimina supervizarea.

Daca as dori o tens de 24V as face asa: las +12 nemodificat, redresez -5V folosind bobina de pe tor de 5V conectata invers si as stabiliza cu zener si optocuplor pt ca de fapt fata de masa vom avea aprox +17V si -7V si vom avea grija sa nu fim tentati sa folosim +5Vstb.

Daca vrem strict +24V fata de masa putem folosi numai calea de +12 dar vom ajunge la sarcina mare tensiunea numai cand reteaua este peste 220V, cand reteaua scade sursa nu va mai stabiliza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări