Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

baterii vrla obosite


cavit

Postări Recomandate

In timp am constat ca bateriile agm vrla performeaza mai slab ca cele cu placi tubulare chiar si ca cele cu electrolit lichid, am incercat sa convertesc aceste baterii la regimul de stationare cu mai mult electrlit de denstate mai redusa 1,26 mai diluat dar mai mult, am vazut ca la placi le place mai bine mai diluat, practic le=am umplut cu electrolit diluat si dupa cateva incarcari complete l-am ajustat la 1,26 unele au mers altele nu prea,cele care au mers au avut viata lunga caa 3 ani pe sistemul solar cam 1000 cicluri 40% dod.

 Am primit 8 monoblocuri nsb 100 ft din care unele sunt obosite rau, le-am completat cu apa si sunt de vreo luna pe sistemul solar dar 3 din ele nu prea merg, se incarca dar nu au capacitate.

as dori ceva sugestii, ar fi bine sa le umplu pe toate cu electrolit ca mai sus sa vad cum lucreaza?

am pe ele un circuit de egalizare in impulsuri care si-a facut treaba pare ca sulfatarea a diminuat caci tensiunea in gol a crescut si curentul in regim float charge a scazut,  eu cred ca nu sulfatatarea e problema aici cat corodarea placilor pozitive, boala de care mor ele, practic capacitatea acestora s-a redus.

acum nu sunt sigur de o treaba, oare agm-urile au acid cat pentru tot plumbul din placile pozitive sau au plumb in exces si mai pot fi revitalizate adaugand electrolit.

in legatura cu corodarea am studiat niste sisteme de nanobariere care blocheaza depunerea ionilor de plumb la placile negative dar permit circulatia hidrogenului si a oxigenului permitand crestrea tensiunii la sfasitul incarcarii si reducea curentului de float charge, practic pot fi supraincarcate mai mult fara consecinte severe in timp asupra placilor positive, autorii arata ca durata de viata a fost prelungita de 2 ori, sunt lignosulfati ca si expanderii din placile negative, se gasesc si in cauciucul natural, fapt ce face ca bateriile cu astfel de separator, stilul nord american sa dureze mai mult ca celelalte.

Astfel de nanobariere se gasesc atit ca aditivi lichizi sau se pot incorpora in placile negative in procesul de fabricatie.

majoritatea utilizatorilor dau 500 cicluri 60% dod pentru agm vrla iar cele cu lichid cu placi tubulare pot performa 1200 cicluri 80% dod. se pot aditiva si acestea cu sistem nanobariera lichid.

cat despre sulfatare ea apare rar la bateriile din sistemele stationare, solare caci bateriile sunt incarcate, apare de obicei la bateriile nefolosite care se descarca stind.

o metoda rapida de desulfatare este cu sulfat de cadmiu si impulsuri, se pune sulfat de cadmiu diluat 10% cam 1-2% din masa estimata a placilor negative cam 30% din masa totala a bateriei desufatarea are loc in caa 10 cicluri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cavit

    2

  • puriu

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Pentru o baterie stationara densitatea de 1,26 este exagerat de mare, mai recomadabil este 1,22 - 1,24. Sulfatarea are loc la densitati mari, iar desulfatarea la densitati mici. Practic se inlocuieste electrolitul cu apa distilata si se incarca cu curent mic, se descarca pe o sarcina, se repeta operatiunea, etc. Densitatea noului "electrolit" creste pe seama sulfatului de plumb dizolvat. Cand nu mai creste, se inlocuieste cu electrolit normal.

Pasta cazuta la fundul bacului scurtcircuiteaza placile si trebuie eliminata.

P.S. Densitatea se masoara numai la 20 de grade, altfel se fac corectii dupa un tabel special.

Link spre comentariu

pentru vrla esta imposibil de indepartat electrollitul dar poate fi diluat, bateriile astea nu se pot dezasambla dar pasta nu cade ramine presata intre placa si separator dar asta nu inseamna ca placile nu se corodeaza numai ca produsul de corziune ramine pe loc nu cade dar placa tot se umfla si creste rezistenta, placile tubulare sunt presate mai tare si se umfla si sparg  mai greu.

multe studii ara ca placile Pb Ca Sn performeaza mai prost ca placile Pb Sb care se foloseste de obicei la placile tubulare, unii afirma chiar ca Tehnolgia Pb Ca Sn e un drum inchis ca nu a dat rezultatele asteptate.

practic gratarele se corodeaza si pasta se cojeste dar ramine pe loc

intrbarea e daca dupa ce am diluat elecrollitul cu apa si bateriile au urmat o serie destul de lunge de cicluri dar unele tot nu sunt prea bune, daca se pot revitaliza cat de cat adaugand electrolit la densitatea de 1,22 ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări