Jacobs Postat August 24, 2014 Autor Partajează Postat August 24, 2014 Este necasar ca rezistentele sa fie de putere mare?Presupun ca cele de 0.25w nu vor rezista. Link spre comentariu
franzm Postat August 25, 2014 Partajează Postat August 25, 2014 (editat) Este vreo problema daca conectez 48v cu 57.2v? Rezistorul de 150k se poate conecta la alimentarea finalului (59V) printr-un câte un semireglabil de 50k pentru fiecare canal. Daca folositi schema de alimentare Philips (ar fi de preferat), ar fi indicat sa realizati cei 48V pt fiecare canal în parte si sa înlocuiti cîte un rezistor de 10k din alimentare cu un semireglabil. Din semireglabili se ajusteaza tensiunea de la iesirea amplificatorului. Daca nu va plac semireglabilii, dupa reglaj se pot înlocui cu rezistoare de valori apropiate. În ciuda simplitatii aparente, schema e bine conceputa. Editat August 25, 2014 de franzm Link spre comentariu
zal Postat August 25, 2014 Partajează Postat August 25, 2014 Chiar dacă e o mică deviere de la jumătatea tensiunii de alimentare la ieşire, între cele două rez de emitor ale trz finali, nu e o nenorocire, funcţionează fără probleme, chiar şi cu 5V diferenţă (să zicem +27 sau +33V din +60V alimentare, în loc de +30V), oricum nu e fixă acea tensiune, mai variază uşor în timpul funcţionării. Motivul nestabilizării +48V e acela al urmăririi tensiunii de alimentare şi a celei de reţea. O ideie preluată de la amplifurile cu lămpi. ........... Evident că rez de emitor vor fi bobinate, la minim 3W, cele din reţeaua bootstrap (1,2k), cea de 6,2k din emitorul T1, divizorul 1k/68 Ohmi de la ieşire şi cea de 10 Ohmi din filtrul de la ieşire vor fi la 1W real, cea de 470 Ohmi şi cea de 10k dintre ieşire şi emitorul T1 pot fi la juma de watt (atenţie la rez de 0,6W, în realitate de 0,25W), restul de care găseşti. Cond se 47nFdin filtrul de ieşire la minim 100V, ca şi ceilalţi mai mărunţi din schemă. Cond de 150uF din reţeaua boostrap poate fi şi de 100uF/50V, bine selecţionat ptr pierderi în dielectric. Rez de 2,7k de la intrare n-o folosi, poţi pune direct un pot de volum de 22...100k logaritmic. Motivul valorii ei e că înaintea amplifului final, Philips folosea un preu de căşti. Tensiunile sînt notate cam aiurea, sînt la fel în mai multe modele, au copiat papagaliceşte sau vroiau să inducă concurenţa în eroare. Singurele importante sînt cele din jurul primilor doi trz şi cea de la ieşire, de jumate din cea de alimentare. Link spre comentariu
George Postat August 26, 2014 Partajează Postat August 26, 2014 Motivul nestabilizării +48V e acela al urmăririi tensiunii de alimentare şi a celei de reţea. O ideie preluată de la amplifurile cu lămpi. Cum e cazul tensiunii de negativare la tuburi. Link spre comentariu
zal Postat August 26, 2014 Partajează Postat August 26, 2014 Exact, Philips aplica astfel de metode băbeşti cu succes. Link spre comentariu
Jacobs Postat Septembrie 3, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2014 (editat) In legatura cu schema de alimentare , vreau sa spun ca are o greseala. Tensiunea 48V de la divizorul rezistiv se obtine intre cele 2 rez si nu la inserierea lor.Nu-mi dadeam seama de ce in loc sa obtin jumate din tensiunea de alimentare obtineam doar una cu 2 v mai putin. PS:eu obtin doar 30 V in divizorul rezistiv, iar 54V la iesirea din redresor.. Amplificatorul cere 48 v e vreo problema?Sa modific val rezistentelor astfel incat sa obtin ceva aproape de 48v? Editat Septembrie 3, 2014 de Jacobs Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 3, 2014 Partajează Postat Septembrie 3, 2014 Nu te opreşte nimeni să ajustezi valorile, dar probabil că se obţin +30V în loc de +48V findcă consumul în acel punct e mai mare. Verifică cond electrolitici folosiţi. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 3, 2014 Partajează Postat Septembrie 3, 2014 Tensiunea 48V de la divizorul rezistiv se obtine intre cele 2 rez si nu la inserierea lor In ce conditii ai efectuat masurarea tensiunii? Link spre comentariu
Jacobs Postat Septembrie 4, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2014 In ce conditii ai efectuat masurarea tensiunii? Nu prea inteleg intrebarea ,daca a-ti putea fi mai explicit. Am folosit un aparat obisnuit pentru a masura tensiunea intre masa si iesirea dinaintea divizorului rezistiv unde am obtinut 55v iar la iesirea din divizorul rezistiv am obtinut 30V.Masurarea am facut-o in gol, fara sarcina. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 Masurarea am facut-o in gol, fara sarcina. Exact aici este greseala! In momentul masurarii efectuate, caderea de tensiune pe rezistente a fost generata numai de consumul aparatului de masura si pierderile electroliticilor. Trebuie vazut daca in documentatia originala, alimentarea din schema era pentru un singur canal sau un amplificator stereo. In functie de aceasta se pot redimensiona rezistentele de 10K (daca este nevoie). Masurarile se vor efectua cu amplificatorul conectat la sursa. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 Era ptr ambele canale acea polarizare a trz din intrarea amplifurilor finale. Consumul ar trebui să fie infim. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 (editat) Consumul ar trebui să fie infim. Exact! Dar suficient ca tensiunile sa fie cele marcate pe schema. Curentul consumat pe bara de 48V la doua etaje finale depaseste cu putin juma' de miliamper (poti calcula foarte usor). Daca iei in considerare ca in circuit apar inseriate doua rezistente (care impreuna au douaj' de kiloohmi) vei gasi o cadere de tensiune de aproximativ 11V, exact cit este diferenta intre bara de 59V si cea de 48V. Deci, alimentarea se va face EXACT ca in schema. Editat Septembrie 4, 2014 de remus68 Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 5, 2014 Partajează Postat Septembrie 5, 2014 Din +55V cît are alimentarea ar trebui să fie acolo în jur de +45V, nu e o problemă ptr etajul final. ........... Eu aş face altceva, dacă aş avea dubii legate de tensiunea obţinută în acel punct, aş folosi un semireglabil de 10...25k în locul celei de a doua rez de 10k şi aş ajusta din el, urmărind şi tensiunea la ieşirea etajului final. ............. P.S. Acum văd că şi franzm a propus aceeaşi chestie mai demult. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 6, 2014 Partajează Postat Septembrie 6, 2014 (editat) Eu aş face altceva Si eu as face altceva: in locul celor doua rezistente de 10K din alimentare as monta doua rezistente de 6K8 (sau inlocuita numai una din ele cu 4K7) iar in serie cu fiecare linie de alimentare de 48V de la fiecare amplificator se inseriaza cite un semireglabil de 10K. In acest mod se poate regla simetria independent la cele doua amplificatoare. L.E: acum am citit postarea facuta de @franzm si e perfect ce spune acolo. Daca @jacobs nu vrea sa aiba probleme, ar trebui sa asculte si sa faca asa cum i se recomanda. Editat Septembrie 6, 2014 de remus68 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum