Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limiter + clip indicator

MrPerform

Postări Recomandate

Limitatorul functioneaza exact asa cum trebuie. Nu imi e clar pentru ce vrei sa il folosesti - limitatorul este pentru protectia difuzoarelor sau pentru setarea unui nivel sonor maxim, nu pentru asigurarea calitatii semnalului. Oricum, nu este o idee buna sa lucrezi cu amplificatorul in limitare. Daca inchiriezi sculele, nu prea ar trebui sa te intereseze calitatea in conditiile in care un individ cu urechile de tabla se pune la butoane - rezultatul va fi oricum acelasi.

Daca vrei ceva mai pretentios iti cumperi procesor audio pe baza de DSP, dar nici alea nu suna impecabil in limitare, peste un anumit nivel. Un limitator va modifica oricum sunetul atunci cand lucreaza, din cauza constantelor de timp implicate. Te poti juca cu timpul de revenire (release) pana obtii un sunet care iti place, dar niciodata nu va suna identic cu semnalul original. Decat atunci cand limitatorul nu este activ. :rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MrPerform

7

• zal

3

• Mihai85

3

• claw

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca tot se vorbeste de limitator si protectie, vreau sa dau si eu ceva detalii la ce anume m-am gandit, poate asa primesc si ceva sfaturi...desi este prea devreme, adica vatrece ceva timp pana voi putea pune in practica.

Vreau sa pun bazele unei scheme de limitare si protectie care are la baza un MCU(ceva din familia Atmel mai multca sigur) care comanda un controller audio digital de volum (probabil ceva PGA2311, 2310 sau TDA7448 sau ceva din familia PT23xx) folosit si ca un preamplificator in amplificator. MCU-ul are ceva intrari ADC la care am sa leg efectiv un AO, folosit ca un comparator care va compara tensiunea de iesire a amplificatorului iar cand o anumita tensiune este "atinsa" sa micsoreze volumul automat din preamplificare, in felul acesta sunetul nu este afectat si calitatea nu va avea de suferit iar....oricat de mult ai urca volumul amplificatorului volumul va fi efectiv neschimbat deoarece procesul se repeta continu si nu se va ajunge in zona de clipping doar in situatii suficient de scurte incat nici nu vor fi sesizate si datorita mcu-ului nu se va ajunge niciodata in zone "periculoase". O protectie DC se poate si ea implementa doar ca se va folosi un alt pin din MCU care sa sesizeze atunci cand exista DC mai mare de o anumita vaoare pe iesirea amplificatorului. 

Momentan pana aici am ajuns cu "gandurile", si deoarece am alt proiect in lucru momentan, asa va ramane o perioada, mai ales ca stau si foart prost cu timpul liber. Totusi sunt deschis la eventuale sugestii.....si daca merita "maturizata" mai bine ideea. Desigur CI-ul digital de preamplificare nu e "batut in cuie", daca sunt alte sugestii mai bune.....

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

Va recomand sa incercati un limiter care taie semnalul la intrarea in adaptorul balansat-nebalansat, altfel "surdu" de la butoane, va da in amplif din mixer pina va baga in distorsiune si adaptorul de balansat-nebalansat.

Impotriva prostiei, nu exista LIMITER...

Link spre comentariu

O idee, pentru "surdu" se poate implementa in softul de mcu si o varianta cu releu pentru semnalul de intrare, ceva miniatural sau chiar unul solid state, sau chiar un multiplexor, fiind vorba de semnal audio, care sa taie semnalul de intrare, cu totul, cand este peste un anumit nivel pentru o anumita perioada de timp si/sau daca urca in zona de clip pe intrare in preamplificator. desigur se poate face o varianta universala care sa fie "setabila" si sa se adapteze pentru fiecare tip de amplificator....in functie de marimea semnalului de intrare, impendanta, puterea lui....etc!  Ce am eu in minte e destul de complex si va fi necesar destul de mult timp pentru "a pune pe hartie" ideea....desigur in asta include si softul pentru mcu.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

M-am jucat un pic cu limiterul de mai sus asa de curiozitate. Am folosit LM13700 pentru ca 13600 nu mai este in productie. Cu schema si valorile de mai sus limiteaza undeva la 1,5V rms in simulator. Cam tot atat si in realitate pt ca nu am avut chiar valorile din schema.  Din divizorul R316-R318 se modifica pragul de limitare. Se poate renunta daca se doreste la filtrul subsonic, astfel putem folosi un singur operational pt ambele canale. Ca operationale am incercat TL072, LF353 cu rezultate bune pe semnal dreptunghiular si 4558, lm 358 cu rezultate mai slabe la timpii de crestere/cadere. 

R310 nu vad ce rol important are?!  poate un reglaj precis de offset. Pt asta se poate pune un semireglabil multitura banuiesc.

Posted Image

Posted Image
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări