Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare acumulatori AA


nimeni_altci

Postări Recomandate

Salut,

Vreau sa construiesc un robot care sa fie alimentat de 7 acumulatori Panasonic AA ca cei de aici: https://bepixelung.org/img/9/7/2/11972_s.jpg . Pentru a nu fi nevoit sa scot mereu acumulatorii pentru a ii baga in incarcatorul lor, vreau sa implementez o posibilitate de a incarca cei 7 acumulatori fara sa ii mai scot. Mentionez ca acumulatorii sunt legati in serie. Am un alimentator de 9V care da maxim 800mA. As putea sa fac o mufa pe robot pentru acel alimentator si sa incarc acumulatorii de la el? Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    4

  • nimeni_altci

    4

  • UDAR

    2

  • puriu

    2

Daca tot nu puneti mana pe ei, se poate pune in interiorul robotului urmatorul montajel, ieftin si usor, prezent in majoritatea lanternelor cu LED chinezesti.Condensatorul de reactanta sa fie de 2,2uF/400V tip X2. Acumulatorii inseriati se vor incarca cu 160mA, curent constant, deci daca au capacitatea de 1600mAh dupa cca. 12-14 ore vor fi incarcati.

Posted Image

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Păi e o problemă....7 acumulatori necesită o tensiune mai mare de 9V pentru încărcare având în vedere că tensiunea finală trebuie să ajungă la 1,4V/element, deci 1,4x7=9,8V.

Dacă luăm tensiunea nominală de 1,2V/element, atunci ei vor avea 8,4V înseriați.Rămâne prea puțină diferență de potențial ca să mai adaugi măcar o rezistență de limitare de câțiva ohmi, care ar servi și la alimentarea unui led martor de încărcare.Ar trebui să te orientezi spre o sursă de 12V minim 200mA. Nu vă capacitatea în poză, dar par să fie de 1600-2000mA/h. Deci ar trebui încărcați lent (10 ore) cu 160-200mA sau rapid cu circa 500-600mA.Văd acum că a postat și colegul Spitfire cu o variantă mai mult decât satisfăcătoare, e o sursă de curent constant cu reactanță capacitivă  :aplauze

Editat de validae
Link spre comentariu

Acumulatorii sunt de 2600mAh. In fisa lor tehnica scrie ca se pot incarca la maxim 1,2A. Alimentatorul pe care il am e reglabil, poate fi setat si pe 12V, dar e interesanta solutia de mai sus sa nu il mai folosesc deloc.

Editat de nimeni_altci
Link spre comentariu

Nu sughit dacă-i încarci cu un curent mai mic, durează doar mai mult, dar e mai sănătos. Poți folosi tot schema colegului Spitfire, doar mărești proporțional capacitatea serie cu rețeaua.Ai grijă să fie de minim 400Vc.a. ( MKP nepolarizat).

Link spre comentariu

La capacitatea asta, sigur sunt Ni-MH. Nu suporta supraincarcarea (se scurtcircuiteaza intern), mai ales la curent mare. Sfarsitul incarcarii se observa cel mai bine prin cresterea temperaturii, cu termistoare in contact cu elementele. Automatizarea incarcarii a 7 elemente inseriate e destul de complicata, dar este necesara.

Link spre comentariu

E preferabilă încărcarea cu un curent mic (10 ore la 260mA) fiindcă nu riști supraîncărcarea și supraîncălzirea lor.Un mic montaj care să alerteze de terminarea încărcării ar fi util, o decuplare la atingerea tensiunii finale, și mai bună.Se poate chiar folosi o schemă care decuplează încărcarea la atingerea tensiunii finale pe tot șirul de acumulatori, dar presupune un alimentator cu transformator sau sursă în comutație.Depinde doar de tine ce variantă alegi.Schema lui Spitfire funcționează dar e cea mai simplă variantă posibilă, trebuie supravegheată încărcarea, fiincă supraîncărcarea prin depășirea cu mult a timpului de încărcare va scurta viața acumulatorilor.

Link spre comentariu

La șapte celule dezechilibrarea ( mai devreme sau mai târziu ) e inevitabilă . Mai mult , spre deosebire de NiCd care la încărcare normală se răcește și doar la sfârșit se încălzește , acumulatorul cu NiMH se încălzește tot timpul încărcării deci depistarea terminării încărcării este dificilă. Trebuie un sistem de monitorizare a temperaturii destul de performant și care să supravegheze ( cât de cât ) toate celulele.

PS Tocmai din cauza dezechilibrării precum și a dependenței de temperatură și de curentul de încărcare , sesizarea sfârșitului încărcării prin supravegherea tensiunii este practic imposibilă. Nici un algoritm de încărcare pentru NiMH nu recomandă această metodă nici măcar pentru o singură celulă decât , eventual , ca a n-a măsură de siguranță. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Eu ma gandeam sa fac un montaj care decupleaza incarcarea, cand tensiunea la bornele gruparii serie ajunge la 8.4V. Pot face asta eventual cu o diode Zener si un transistor.

Si inca ceva. La montajul din schema de mai sus nu e posibila strapungerea dielectricului condensatorului?

Editat de nimeni_altci
Link spre comentariu

Dacă e de calitate e foarte puţin probabilă.Oricum se poate proteja grupul de acumulatori cu o diodă Zenner de peste 1W în paralel şi cu tensiunea cu vre'o 5V mai mare.O siguranţă calibrată serie cu condensatorul va proteja în caz de străpungere continuă a condensatorului (foarte puţin probabilă la MKP autocicatrizante)

Link spre comentariu

1.La 8,4V la sfârșitul încărcării acumulatorii sunt goi !!

2.Ba da , la supratensiuni mari . De aceea @spitfire a recomandat condensatori X2 , o construcție specială cu ”selfhealing” - după străpungere se autoizolează locul. Mai mult decât atât ei rezistă la impulsuri scurte de valoare foarte mare - de ordinul a 2000V.

Evident că asta nu permite o construcție neizolată.

Link spre comentariu

La asemenea acumulatori (odiosi) la sfarsitul incarcarii tensiunea la borne creste extrem de putin si incepe electroliza apei. Un catalizator special permite arderea hidrogenului si regenerarea apei cu o degajare de caldura sesizabila. Partea proasta este ca in timpul supraincarcarii se formeaza ace de nichel care strapung diafragma si scurtcircuiteaza electrozii. Incarcatoarele ordinare nesupravegheate omoara asemenea acumulatori dupa 5 - 10 cicluri. Se obtine doar o mica economie de bani fata de utilizarea pilelor alcaline.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări