Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie antena receptie US

kog

Postări Recomandate

Postez aici ca nu m-am incumetat sa trec la radioamatori. Daca Se potriveste mai bine acolo, rog un moderator sa il mute.

Titlul cam spune ce vreau sa fac. O antena pentru unde scurte. Am rasfoit internetul de la un capat la altul si ori ma depasesc notiunile cerute, ori nu am spatiu destul.

Un model interesant era un dipol pentru 4 benzi, insa nu dispun de 40 de metri(pentru banda de 80m) pentru a-l realiza. M-as putea intinde maxim 30 de grade intre bratele sale si nu cred ca ar iesi mare lucru.

As dispune de ~20 de metri si o o inaltime de 8-9 metri fata de sol la un capat si de vreo 4 la celalalt. Un capat va fi legat pe acoperis (8-9m) iar celalalt pe un catarg in spatele casei pe un deal. Diferenta de nivel intre un catarg si celalalt e undeva la 9 metri. Spatiu putin si foarte prost.

Deci cel mult ma pot intinde la o jumatate de dipol de 20 de metri. In lungimea asta ce recomandati sa construiesc si mai ales cum? Se vrea un proiect diy deci fara investitii prea mari. Dispun de cabluri de ancorare, cablu coaxial cu fir si tresa de cupru, fire de cupru pentru antena.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kog

3

• florint

2

• Rx-Tx

1

• tiovidiu

1

Top autori în acest subiect

Eu mi-am facut antena T2FD versiunea din josul paginii (folded) http://f6gwo.fr/w3hh.htm

Sunt multumit de receptie date fiind conditiile locatiei inconjurat la nici 20 de metri de blocuri si de copaci.

Eu o am la o inaltime medie de 5m de sol.

Acum lucrez la partea de emisie a sdr-ului si am sa vad si ce poate la emisie.

Si eu am ales varianta asta deoarece nu dispun de spatiu si nici de transmatch.

Link spre comentariu

Transformatoarele sunt circuite de adaptare a impedantei intre antena si cablul de coborare.

Sfatul meu, daca e vorba de o antena doar pentru receptie, sa construiesti un dipol simplu, chiar si de 2x10m si sa-l urci cat mai sus. Pentru receptie nu e absolut obligatoriu sa ai circuite balun si swr ul nu e asa de important. Mai incolo, cand o sa mai inveti cum stau lucrurile cu radiocomunicatiile, o sa iti faci o antena mai adevarata, important e sa iesi in banda chiar si pe receptie pt ca asta o sa te motiveze pe viitor.

Link spre comentariu

Este exact cum zice si Rx-Tx,dupa aceea o sa fi mai motivat.Daca nu ai gasit inca, poti cauta cartea Antene filare pentru radioamatori(o gasesti la liber) in care o sa aflii multe raspunsuri la problema ta.Si totusi,aparent paradoxal,un swr marit conteaza si la receptie.Este adevarat ca nu strici nimic pe receptie la un swr marit,nu ai ce,dar asta inseamna ca antena lucreza cu pierderi si in regim de receptie, iar rezultatele o sa cam lase de dorit.Pentru inceput un dipol(sau multidipol) simetric cu coborare bifilara si un tuner de antena;iar daca vrei performanta faci o antena pentru fiecare banda in parte.O privire si aici:  www.pa0fri.com  nu strica.

Link spre comentariu

In primul rand incearca sa faci o antena monoband, cred ca ti-ar veni mai usor sa o acordezi decat una monoband. Eventual poti folosi o antena verticala scurtata. Antena are lungimea lambda/8 si este scurtata cu o bobina.

Link spre comentariu

E in lucru dipolul 2x10 metri. Trebuie doar sa il intind, azi am terminat de curatat accesul si zona pe unde va trece antena. Pana acum am scos 4 spini din degete. Mai am 3. Cartea cu antenele e in curs de citire.

O sa folosesc "alcatuirea" doar pentru receptie US. Nu am aparatura performanta si nici bani de asa ceva. Despre emisie nici nu se pune problema, obtinerea unui permis cere ceva eforturi si timp pe care din pacate nu-l am iar amenzi nu vreau sa platesc.

Sunt curios totusi sa vad ce posturi o sa pot receptiona. Nu ma agitam eu atata cu antena insa locuiesc intr-un fel de cusca faraday, pe o raza de ~150 metri nu se receptioneaza aproape nimic inafara de  2-3 posturi (AM aflate la 60km distanta) din cauza geografiei locului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări