Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau sa fac filtre care taie frecventele joase si nu stiu cum :)


Vizitator Bogdan Anisie

Postări Recomandate

Vizitator Bogdan Anisie

Salutare!

 

Vreau si eu sa fac niste filtre care sa taie frecventele joase - adica sa lase sa treaca doar de la 100Hz in sus dar nu stiu ce piese imi trebuiesc si cum aume sa le fac. Adica o schema si ceva indicatii referitor la ce anume piese sa folosesc. 

 

Imi treuie sa reziste fara probleme la 100w rms deci, sa aiba un max de macar 130w. 

 

Sunt din Bucuresti, deci imi este relativ usor sa ajung pe maica domnului sa iau ce componente mi-or trebui. Am letcon si cat timp nu trebuiesc lipituri fine (lipit dezlipit ceva de pe o placa de baza de pc) ma descurc cu el. 

 

Mi-ar folosi este ceva de genul: "iti trebuie doi condensatori de XuF, o dioda de Y(in ce se masoara) samd; pe care le legi dupa schema asta simpla" ca nuprea ma pricep la a distinge intre dioda, tranzistor samd cand le vad pe viu. Stiu condensatorii care sunt :d

 

 

Nu stiu ce rezistenta ar adauga filtrul dar difuzoarele au 4 ohmi si sunt coaxiale (ca cele de masina cu doua difuzoare intrunul). Fiecare are 4 ohmi si nu as vrea sa sara de 8. 

 

 

Link spre comentariu

@iRoata ce ESR are un electrolitic de 10uF/63V, sau cu alte cuvinte chiar credeti ca rezista la 100Wrms pe sarcini capabile sa redea frecvente de la 100hz? eu unul ma indoiesc...

 

@Bogdan Anisie ai avea 2 variante, una activa constand in interpunerea unui filtru la intrarea amplificatorului, sau una pasiva constand in folosirea unui filtru de putere intre boxa/boxe si iesirea amplificatorului, se gasesc gata de cumparat astfel de filtre, sau poti ruga pe altii sa ti le confectioneze. Personal daca este posibil mi se pare mult mai indicata si simpla varianta activa.

Link spre comentariu
Vizitator Bogdan Anisie

A, deci, ca sa treaca doar medii si inalte trebuie doar un condensator? :)

 

nu stiu daca am facut bine cu calculatorul ala pe care mi l-ai recomandat. 

Am pus la first order high pass impedance - impedanta difuzorului pe care il vreau pentru medii si inalte si la low pass impedance impedanta pe care o au boxele pe care le am deja si pe care nu le modific. frecventa de taiere am pus-o 100Hz si mi-a rezultat ca trebuie un condensator de 397.5uF

 

@iRoata ai spus cam 10uF dar calculatorul asta mi-a dat o valoare mult mai mare... si nu stiu ce sa inteleg :)

 

@marian, nu este o optiune sa pun filtre active sau cine stie ce corssovere, am un amplificator cu 4 iesiri pe doua am deja doua boxe pe doua cai si vreau pe celelalte doua sa pun inca un rand de boxe care sa redea doar medii si inalte. modul in care vreau sa fac este sa stea filtrul in incinta, intre prizaregleta audio si difuzor. 

 

Treaba este ca vreau sa reziste lejer la 100w rms, ca nu vreau sa crape componentele sau mai rau sa imi strice difuzoarele sau amplificatorul.

 

Ce valoare este cea care da rezistenta condensatorului la semnal audio de 100w?

Daca e o schema simpla cu cateva piese luate de la magaine de electronice, prefer sa o fac eu decat sa dau 20-50-100 lei pe chestii gata facute. 

post-235140-0-42011900-1408300968_thumb.png

Editat de Bogdan Anisie
Link spre comentariu
Vizitator iRoata

Da, scuzele mele, am facut doua greseli; prima si cea mai mare a fost de a judeca dupa aparente, adica am crezut (dupa numarul de postari) ca e un altul ce isi face cont doar pentru a rezolva foarte repede si foarte ieftin o problema, astfel ca am considerat inutil un link spre calcule (de obicei se primesc raspunsuri de genul "sa-mi explice cineva ce inseamna"); a doua greseala... am sarit un zero, pur si simplu m-am gandit ca un condensator de 100uF e suficient pentru un noob care (credeam eu) nu are oricum habar de legile fizicii, astfel ca am dorit a da un raspuns "iefti". Ieftin a si iesit si m-am facut de cacao :)...

@marian : din cauze comerciale o gramada de chinezi folosesc condensatori cu ESR de toata panarama, fara a interesa cat si cum functioneaza, iar produsul final e vandut pe post de boxe Hi-End.

Morala: o stiti deja, cea cu aparentele inselatoare; mea culpa.

Link spre comentariu

@iRoata nu-i o problema, pana la urma conteaza ca ceva bun sa iasa din orice discutie. Eu insumi am busit multi electrolitici mai mici candva intercalandu-i intre iesire amplif si boxa, pana am inteles ca ceva este in neregula si deci trebuie studiat.

 

@Bogdan Anisie ca la orice filtru se foloseste cel putin o componenta reactiva, condensatorii au proprietatea de a-si scadea reactanta la marirea frecventei, iar inductantele ( bobinele ) au proprietatea de a-si mari reactanta la cresterea frecventei ( adica invers fata de condensatori ), astfel incat simplist spus, atunci cand dorim sa limitam/taiem frecventele joase intercalam un condensator, acesta la frecvente mici are reactanta mai mare ( e un soi de rezistenta mai mare ), deci sarcina primeste un semnal mai mic la frecvente mai joase, fapt care atenueaza puterea acestor frecvente, se tine cont de impedanta sarcinii si in functie de ea se calculeaza valoarea dorita a condensatorului pentru acea frecventa, spre exemplu pentru sarcina de 4 Ohm si zero dorit la 100hz valoarea C este 1/(6,28*F*Zs), unde F este frecventa si Zs este impendanta sarcinii, si deci 1/(6,28*100*4)=398uF. Preferabil este sa se foloseasca condensatori neelectrolitici.

Link spre comentariu
Vizitator Bogdan Anisie

@iRoata am cont pe acest forum de ani de zile (nu cu numele asta ci cu insan3k dar nu mai stiu parola si era mai simplu sa ma loghez cu fb) dar nu am multa activitate pentru ca am venit aici sa invat una alta si sa imi caut raspunsuri la probleme cu care ma confrunt cand apar.

Iarta-mi franceza, dar gaseste-ti altceva de facut, daca nu te intereseaza decat de a iti bate joc de cei care vin aici cu intrebari simple pentru cei care au experienta serioasa in electronica. Nu am pierdut timpul sa deschid topicul pentru ca imi aduce mie vreo bucurie interioara sa vad ca e forumul plin cu intrebari. 

 

@marian merci de raspunsuri, mai ales pt ultimul care m-a facut sa inteleg de ce filtrele pt  bas au bobine si de ce pt inalte este suficient un condensator ceramic

Nelectrolitici adica cei ceramici? Cum sunt cei din link? http://lisandru.info/wp-content/uploads/2010/07/condensatoare-e1279151361193.jpg  Ca eu stiam ca astia ceramici merg doar ca filtru pentru inalte.  Probabil la o anumita valoare lasa si mediile sa treaca.

Pai si pentru a rezista la 100w rms, ce voltaj trebuie sa aiba? 

 

@marian  condensatorul care face ca la 100Hz sa fie semnal 0, face ca la 101Hz sa fie "0.ceva",  la 102Hz - "0.ceva mai mult" si tot asa nu? Adica nu e semnal 0 la 100Hz si 100% la 101Hz. Cam care este panta de la semnal 0 la semnal 100%? Daca este o plaja de 50-100Hz trebuie sa caut sa fie cut-off-ul la 80Hz sau ceva de genul. 

Editat de Bogdan Anisie
Link spre comentariu
Vizitator Bogdan Anisie

Aha. Deci mai sunt si alte variante inafara de cei ceramici. 

Pentru a rezista la 100W rms  presupun ca valoarea voltajului este cea care trebuie abrodata. Cam cati volti trebuie sa poata duce condensatorul? Am vazut ca sunt de 50V 63V 100V 250V...

Link spre comentariu

@Bogdan Anisie condensatorii folositi trebuie sa aiba ESR cat mai mic si eventual sa fie neinductivi, ei trebuie sa suporte un regim de functionare destul de stresant, de aceea trebuie sa fie de calitate cat mai buna si special conceputi pentru asa ceva. Tensiunea lor nu este atat de importanta cat mai degraba riplul de curent maxim suportat, cred eu ca din punct de vedere al tensiunii daca sunt astfel dimensionati incat sa poata suporta tensiunea dintre ramurile de alimentare a amplificatorului atunci e ok.

 

In alta ordine de idei, atunci cand am zis "zero dorit la 100hz" nu m-am referit la aducerea semnalului la 0 de la acea frecventa in jos, expresia "zero" este unul din termenii folositi la graficele care ilustreaza raspunsul in frecventa al unui sistem, asazisa diagrama bode ( Bode Plotter ), si acolo "zero" inseamna faptul ca de la acel punct raspunsul in frecventa prezinta o amplificare de 20db/dec... in fine ar fi multe de spus, si nu stiu nivelul tau de pregatire din acest punct de vedere astfel incast habar n-am de unde sa incep astfel incat nici nu ma hazardez.

Link spre comentariu
Vizitator Bogdan Anisie

Bravo, vad ca le cam mananci pe paine.

 

Aha, da, eu m-am gandit ca este ca un grafic de filtrare pe pc, in care amplitudinea sta la 100% pe toata banda de frecvente si cand apare filtrul (cutoff la 100hz) sa determine o scadere in curba pe intervalul 0 - ~130 Hz in care tot ce este sub 101Hz are amplitudine 0. 

 

Nu stiam ca sunt atatia parametrii importanti la condensatori. esr-ul, max ripple, inductivitatea. Am vazut pe site la conex ca au "condensatori bipolari - pentru filtre boxe". Sunt destul de ieftini intre 3 si 8 lei.

In alta parte am gasit 470uF/50V LOW ESR  vreo 50 de bani unul  (stiu ca imi trebuie de 400uF , dar unul de 470 face taierea la ~85 hz ceea ce ar fi inca in acceptabil)

 

Dar vazand cati parametrii sunt si referirile la calitate aduse, ma gandesc ca ar trebui sa coste vreo 10-20 de lei unul care chiar sa fie ok. Dar nu stiu unde sa caut. Conex, mivarom si altii de genul nu am vazut sa aiba produse scumpe. 

Editat de Bogdan Anisie
Link spre comentariu

Personal as folosi trei condensatori:

 

Monacor LSC-1500NP (21 Lei) <- Electrolitic bipolar 150 uF

Monacor LSC-2200NP (27 Lei) <- Electrolitic bipolar 200 uF

Monacor MKPA-330 (39 Lei) <- Polipropilena metalizata 33 uF

 

Ajungi la 90 Lei 

 

Pentru filtru de ordin 2 iti trebuie 100 uF cu 25 mH bobina:

 

Monacor LSC-68NP (electrolitic bipolar 68 uF) - 7 Lei

Monacor MKTA-330 (Poliester metalizat 33 uF) - 25 Lei

Monacor LSIP-270 (Bobina fara miez 27 mH) - 75 Lei

 

Ajungi la 110 Lei

Link spre comentariu

Se pot folosi condensatori cu polimer, la TME exista FA1E566M10126VR, condensator cu polimer la 25V/56uF, se pot folosi 4 bucati, 2 grupuri serie+paralel, pentru a obtine o tensiune de 50V si cca 100uF, acesti condensatori suporta un riplu de curent foarte mare si au un ESR foarte mic, costa 2,50 lei bucata fara TVA. Iar inductanta ar putea fi in cel mai rau caz confectionata, ca nu e cine stie ce rocket science  e suficient sa ai un L-metru si poti realiza o inductanta fara miez la ce configuratie vrei...

 

@Bogdan Anisie intelegi sper acum de ce recomandam varianta activa, e muuuuult mai ieftina si mai simpla, o rezistenta si un condensator pe intrarea amplificatorului ar fi fost suficient.

Link spre comentariu

Eu am pe medii condensatori nepolarizati de 20uF/160V si o bobina din Cu em de 1 mm...(filtrul este generic) rezista fara probleme la 70W RMS, posibil sa va trebuiasca condensator mai mare pentru 100W. Parerea mea ca e necesara si bobina nu doar condensatorul, mai ales la putere mare. Pun o poza pentru comparatie intre cond (cei mici sunt de 10uF /250V) Cu ocazia asta poate imi spun colegii daca sunt buni condensatorii rusesti, sau trebuie sa-i inlocuiesc cu ceva de generatie mai noua. In acelasi timp nu va recomand sa legati inca doua boxe (fie ele si doar de medii) pe asa-zisele canale 3 si 4 ...(sau iesire B) cum e scris pe spatele amplifului, se poate lasa cu finali arsi...Un filtru bine facut nu mareste aproape deloc rezistenta totala a boxei (poate doar daca se doreste atenuarea mediilor sau inaltelor), mai degraba firul dintre boxa si amplif poate modifica rezistenta...Eu cond mai mare de 40uF n-as pune pe medii...depinde si ce difuzor veti folosi.

 

 

 

Vreau si eu sa fac niste filtre care sa taie frecventele joase - adica sa lase sa treaca doar de la 100Hz in sus dar nu stiu ce piese imi trebuiesc

 

"am un amplificator cu 4 iesiri pe doua am deja doua boxe pe doua cai si vreau pe celelalte doua sa pun inca un rand de boxe care sa redea doar medii si inalte."


 

Daca taiati fregventa la 100Hz, va fi un middle bass...daca doriti doar medii si inalte trebuie sa taiati fregventa mai sus, pe la 300 Hz, aici nu stiu exact...

Posted Image

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări