Vizitator Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 (editat) Tot cautand diode pentru tensiuni mari si curenti la fel(cat mai accesibile financiar) pentru sursele de inalta teniune la liniarele cu tuburi m-am gandit ca un magnetron dezbracat de magneti ar trebui sa se comporte ca o dioda normala, conform teoriei.Se pare ca o dioda de acest fel ar fi capabila la teniuni inverse de ordinul a7~10kv iar curentii redresati undeva la 800ma.Problema care apare:se poate folosi in regim continuu o astfel de dioda sau macar cateva ore?evident cu racire corespunzatoare.In poza este un montaj de proba, iar dioda isi face datoria,tensiunea rezultata este la fel cu cea redresata cu dioda cu siliciu. Editat August 17, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
validae Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 Nu uitați totuși destinația inițială a magnetronului. Ați verificat dacă există totuși vre-un fel de emisie radio secundară, chiar și fără magneții care o amplifică? Deși e o diodă la bază, nu-i orice fel de diodă. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 In mod sigur emite si radiatii. Eu as recomanda mare grija cand folositi "proiectilul " ala alimentat. Plus ca materialul acela roz contine o substanta radioactiva care pe termen indelungat va poate otravi. O sa revin daca e nevoie cu link uri informative. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 Fara magneti dispozitivul este mort dpdv al emisiei radio.Problema este daca va tine sau nu filamentul la regim de alimentare de durata, el fiind folosit in regimuri scurte de alimentare acolo in cuptor. Link spre comentariu
Spitfire Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 Se poate folosi fara probleme ca dioda redresoare intr-o alimentare HV, capacitatea parazita mare nu dauneaza, insa cu racire activa. Emisie secundara nu exista, daca nu incingeti anodul la rosu, adica s-o lasati fara racire. Link spre comentariu
validae Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 Păi tocmai în imaginea postată se vede că nu prea are răcire.. Așa se jucau și primii cercetători cu uraniul până ce au rămas în viață doar ăia care au stat mai departe... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 Se poate folosi fara probleme ca dioda redresoare intr-o alimentare HV, capacitatea parazita mare nu dauneaza, insa cu racire activa. Emisie secundara nu exista, daca nu incingeti anodul la rosu, adica s-o lasati fara racire. Da si eu am zis cu racire corespunzatoare,intre timp am masurat si in conductie directa am 1,3kohmi,bunicica valoare as putea spune,dar totusi ramane intrebarea,daca rezista filamentul?.Rx-Tx te stiam mai haiduc,dar asta e ...chestia aia radioactiva este periculosa daca spargi izolatorul si prizezi praful rezultat, altfel nu patesti nimic ...dar stai ca e bine sa stie oamenii adevarul;vor fi mai multe cuptoare la gunoi>deci mai multe magnetroane Link spre comentariu
Spitfire Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 (editat) Nu merge fara racire, doar pentru probe merge asa, are ceva inertie termica, dar la 7KV/800mA va disipa cca. ~300W termic, practic caldura data de 3 becuri cu incandescenta de 100W, deci trebuie radiatorul pe care-l avea la origine+ventilator minim 100mc/h, si va merge si non-stop ca dioda redresoare. Durata de exploatare cu racire buna, va fi chiar si de 100.000 ore, sau peste, fiindca are catod de wolfram thoriat, nu de oxizi. Editat August 17, 2014 de Spitfire Link spre comentariu
Rx-Tx Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 (editat) E adevarat ce spui despre materialul roz (nu imi amintesc unde anume pe youtube am vazut un clip foarte bine documentat al unui domn radioamator din usa ) in legatura cu radiatia, recomand totusi o masuratoare.. preventiv. La urma urmei o faceti pt binele dvs. Editat August 17, 2014 de Rx-Tx Link spre comentariu
validae Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 (editat) Materialul periculos (toxic) din componența magnetronului este oxidul de beriliu. Este otrăvitor dacă este inhalat sau înghițit. http://ro.wikipedia.org/wiki/Beriliu Editat August 17, 2014 de validae 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 Ok ,in montajul final va fi magnetronul asa cum l-a facut fabrica, dar fara cei doi magneti.Aripioarele de racire din aluminiu vor ramane intacte,iar magnetii se inaltura foarte usor fara a demonta nimic la magnetron,prin strangere in menghina ei se sparg foarte usor si cad din locas.Racirea se poate imagina in fel si chip,ori fiecare magnetron cu ventilatorul propriu(carcasa lui permite atasarea comoda),ori cele patru bucati aliniate si alimentate la un capat cu aer de la o turnina mai potenta(de ex. un ventilator asincron de centrala termica). Link spre comentariu
Rx-Tx Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 (editat) Daca tot ne-ati provocat, hai sa pun si eu o intrebare cre(s)tina: ce ziceti de ideea unui emitator modulat in amplitudine folosind ghiuleaua asta din cuptor ? Atasata unei antene offset cred ca am putea face DX uri EME cu reflexie de pe luna (sau dobora un avion de linie care se intersecteaza cu fasciculul orientat spre luna Editat August 17, 2014 de Rx-Tx Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 (editat) Daca tot ne-ati provocat, hai sa pun si eu o intrebare cre(s)tina: ce ziceti de ideea unui emitator modulat in amplitudine folosind ghiuleaua asta din cuptor ? Atasata unei antene offset cred ca am putea face DX uri EME cu reflexie de pe luna Ce sa i-ti spun... exista asa ceva la nivel de amator,modulatorul foloseste GU-81;cat priveste radiatiile te las sa faci o comparatie intre un magnetron si o placa de faianta din baie sau bucatarie,sa vezi care radiaza mai bine radioactivitate...inainte de asta ai grija sa sezi pe un scaun solid!!! http://danyk.cz/a_magn.png Editat August 17, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 (editat) Buna seara, Oxidul de beriliu nu este radioactiv si atat timp cat nu este transformat in pudra nu prezinta absolut nici un fel de pericol pentru sanatate. Sub forma de pudra, la nivel pumonar este cancerigen. Este foarte raspandit in echipamente electronice (tranzistori RF), constituie corpul unor tuburi metaloceramice (GI-7B de ex). Marele lui avantaj este ca are op foarte buna conductivitate termica, apropiate de cea a unor metale, de aceea se foloseste pentru separatie electrica si conductie termica. Mai mult, vreau cu ocazia aceasta sa va propun o provocare: Un linear cu tub (fie GI-7B) fara ventilator. Cum? Asa: http://www.televideo.ws/SB-230.html 73 de YO6PMX PS. Ca sa nu fiu complet off-topic, nu cred ca e rentabil energetic sa consum curent de filament (vreo 3V, deci trebuie infasurare separata) si cel putin 2 magnetroane (redresare dubla altenanta), sa pierd 600W sub forma de caldura... cand pot folosi asta: http://www.ebay.com/itm/100pcs-10A-1000V-MIC-10A10-High-voltage-rectifier-diode-large-current-Unleaded-/161239560904?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item258aa072c8 Editat August 17, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 (editat) Da, dar diodele introduc zgomot,trebuie cate un grup R/C pe fiecare dioda si posibiltatea sa se strapunga este totusi ridicata.Aici e vorba de tensiune alternativa de 4kv la intrare in punte;eu nu mai bag mana in foc pe datele pe care la dau producatorii,foamea e tot mai mare si toti vor sa vanda.Amperii si voltii nu mai sunt la fel ca pe vremurii,fiecare ii face cum vrea din pix!Mai sunt multe de scris dar sunt prea obosit...si e deja luni. Editat August 17, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum