Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ce este "stressproof"


philiprobz

Postări Recomandate

Recent am vizionat ultimul clip oxtoolco care se gaseste aici

Ca si Mr. Pete aka Tubalcain, Tom Lipton are o serie de clipuri foarte interesante si le recomand cu caldura tutror pasionatilor. In clipul de mai sus apare cuvantul "stressproof" care defineste materialul din care a confectionat o bucsa. Dupa cum se vede ca se prelucreaza si cum e descris verbal si de Tom Lipton acest material este nemaipomenit avand proprietati foarte bune pt acest tip de aplicatii. Desi am cautat pe google si am aflat in linii mari ce este acest material  patentat de nu stiu cine nu am reusit sa gasesc o traducere literara  in limba romana  ca sa pricep si eu ce este acest material si unde poate fi gasit. Totusi am mari sperante ca unii dintre voi stiu si pot sa ma lumineze in aceasta chestiune.  

 

Link spre comentariu
Vizitator iRoata

Cuvantul "stressproof" defineste o caracteristica a materialului respectiv, nu denumirea sa; dealtfel chiar pe la inceputul prezentarii, autorul precizeaza ca este vorba de "kind of steel" si il mai defineste ca fiind "a nice material" si "easy machining". Deci, nu e decat un otel aliat, cel mai probabil un otel relativ maleabil si usor de prelucrat, insa rezistent la solicitari de compresie.

Link spre comentariu

  Am priceput toate aceste lucrur,i pe care ati avut bunavointa de a le posta, inca de la momentul vizionarii clipului si dupa minmul de "research" pe care l-am facut inainte de a ma apuca de scris aici pe forum. Singurul rezultat in limba romana legat de acest material este un clip care practic face reclama la un soi de strung american, chipurile ce bine prelucreaza el acel material, citez" otel foarte dur" adica sa scoata in evidenta calitatile strungului. Poate ca ar trebui sa intreb mai pe direct , de unde se poate cumpara asa ceva, exceptand o comanda direct la producator ?    

Link spre comentariu

Este in esenta un otel de automate cu un continut mai mare de carbon , conform standardului AISI denumirea este 1144.

Se preteaza la prelucrare  prin aschiere datorita continutului apreciabil de sulf precum si ceva fosfor.

Tot din cauza asta cred ca`i din categoria "greu sudabil".

Seamana cu 11SMn30 doar ca are mai mult carbon , deci cred ca`i si mai greu de sudat.

 

Grig

Link spre comentariu

Termenii tehnici din legatura mea anterioara, se traduc in felul urmator:

- Ultimate Tensile Strength - Efortul limita la intindere - 115 N/mm2;

- Yield Strength - Limita de curgere (fluaj) - 100 N/mm2;

- Elongation - Elongatia (intinderea maxima) - 8%;

- Rockwell Hardness - Duritatea Rockwell: Masurata prin metoda cu "bila" - HRB=95 / Masurata prin metoda cu "con" de diamant - HRC=17

 

Compozitia chimica (Chemistry) cred ca este clara.

Link spre comentariu

@philiprobz spune ca e vorba despre o bucsa.Termenul "stressproof"defineste toate materialele,indiferent ca sint oteluri aliate sau materiale si aliaje heferoase, care sint rezistente la eforturi,uzura,etc,nici intr-un caz nu se refera doar la un aliaj de otel.Pentru fiecare material in parte sint indicate valorile maxim admise la intindere,compresiune,curgere,etc

Link spre comentariu

... Si in plus, asa dupa cum remarca si @iRoata in postarea #2, in film este vorba despre "kind of steel" (un tip de otel) "easy machining" (usor prelucrabil) Continutul in sulf si fosfor, indica clar intentia de prelucrabilitate lejera a celui care l-a elaborat, iar continutul de mangan si calitatile sale de rezistenta, indica intentia de a fi utilizat fara tratament termic.

Link spre comentariu

Cu ani in urma am folosit si eu un material adus din germania, se numea popular automatenstahl, adica bare de otel pentru strungurile automate si era un aliaj cu bismut.

Se prelucra foarte usor si spanul se fractura, suprafetele prelucrate ieseau foarte bine si cu rugozitati mici. Sudabilitate buna.

Nu aparea sub nici un fel asazisa strunjire zonata, cand un span adera la cutit si aschiaza el nu cutitul.

Link spre comentariu

Materialul despre care se discuta aici, a fost brevetat prin 1938 si a fost asociat la brevetare cu termenul "stressproof". Acest termen nu poate fi pus in corespondenta cu un alt material, tocmai datorita faptului ca marca este protejata prin brevet. Pentru a elimina confuzia, trebuie precizat ca exista in dictionarul tehnic englez-roman termenul "proof stress" care inseamna "incercat la solicitare" si care se poate intr-adevar aplica oricarui material. Daca ne referim la tot domeniul otelurilor pentru automate, exista intr-adevar mai multe tipuri. Nu stiu insa daca initiatorul doreste o astfel de dezvoltare a discutiei.

Link spre comentariu

........................ Pentru a elimina confuzia, trebuie precizat ca exista in dictionarul tehnic englez-roman termenul "proof stress" care inseamna "incercat la solicitare" si care se poate intr-adevar aplica oricarui material. Daca ne referim la tot domeniul otelurilor pentru automate, exista intr-adevar mai multe tipuri. Nu stiu insa daca initiatorul doreste o astfel de dezvoltare a discutiei.

Pai eu ce am spus?

 

@philiprobz spune ca e vorba despre o bucsa.Termenul "stressproof"defineste toate materialele,indiferent ca sint oteluri aliate sau materiale si aliaje heferoase, care sint rezistente la eforturi,uzura,etc,nici intr-un caz nu se refera doar la un aliaj de otel.Pentru fiecare material in parte sint indicate valorile maxim admise la intindere,compresiune,curgere,etc

Nu acelasi lucru? Am afirmat eu altceva?

Citorva de pe aici,le cam place sa combata,doar de dragul de a combate.Se vede treaba ca nu sint singurul care constata acest lucru.Au mai spus-o si altii.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Pai eu ce am spus?...Am afirmat eu altceva?...

Inca odata. Termenul "stressproof" care provine din inversarea expresiei tehnice "proof stress" intalnita in toate dictionarele tehnice englezesti a fost asociat la brevetare cu materialul codificat 1144 dupa norma AISI (cu alte cuvinte asa se numeste comercial aliajul brevetat initial) drept dovada ca la adresa: http://midwestmetalwarehouse.com/carbon-steel/1144-stressproof.html care este linkata pentru a treia oara aici (odata de @Ion Bumbu si de doua ori de mine) se regaseste sub forma expresiei "Stressproof ®" care reprezinta o marca inregistrata. Asadar ea nu poate fi asociata cu nici-un alt material, asa cum spuneai in postarea #8:

 

...Termenul "stressproof"defineste toate materialele,indiferent ca sint oteluri aliate sau materiale si aliaje heferoase, care sint rezistente la eforturi,uzura,etc,nici intr-un caz nu se refera doar la un aliaj de otel...

Doar termenul de dictionar "proof stress" care este scris separat in doua cuvinte si intr-o ordine inversata poate fi aplicabil oricarui material. Termenul "Stressproof" este strict aplicabil (din cauza acelui simbol specific "®") doar marcilor de otel avand compozitia chimica si proprietatile mecanice specificate in legatura de mai sus. Poate de aceasta data vei citi cu atentie tot ceea ce s-a scris. De altfel nu esti singurul care aplici numele unui brand oricarui material in acest topic. Citeste si postarea #2.

Link spre comentariu

Urmaresc acest forum de 3-4 ani, m-am inscris acum un an si astazi este prima data cand postez. Am un strung CQ9318 (ca si dl "GOGU BOERU"). Pana in prezent am prelucrat pe strung fel de fel de materiale cum ar fi: otel beton, suruburi si tije filetate cumparate de pe la supermarchet, fel de fel de "fiare" gasite prin curte... Am mai fost si prin Obor unde se gasesc o multime de bare din otel sau alte materiale, insa nu am gasit materie prima pentru strung, de o calitate certa. Fiind foarte incepator termenul "stressproof" este cam departe de mine (asa cum este si limba engleza). Intrebarea mea, pe care o adresez participantilor la aceasta discutie, ar fi legata de un mod decent de a procura materiale cu calitati cunoscute.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări