MARLANU Postat August 15, 2014 Partajează Postat August 15, 2014 (editat) Cautand zilele trecute dupa datasheet-ul modulului AD9850 am dat de o schema interesanta de analizor de antena ,daca este cineva pe forum care la construit as fi interesat de cateva inpresii. http://www.mikroe.com/forum/viewtopic.php?f=97&t=59436 Editat August 15, 2014 de MARLANU Link spre comentariu
yo5pjb Postat Septembrie 18, 2014 Partajează Postat Septembrie 18, 2014 (editat) Salutare. Chiar acel analizor nu l-am construit dar de cateva zile tot experimentez cu un DDS AD9850 controlat de un Arduino si o punte Wheatstone inspirata din schema analizorului lui sp2jjh (http://www.sp2jjh.republika.pl/VK5JST_pliki/AA%20VK5JST%20by%20SP2JJH.pdf). Pana acum n-am obtinut rezultate pozitive, cele trei tensiuni care le citesc (vOscilator, v50, vLoad) din puntea Wheatstone sunt total anapoda. Sorin Editat Septembrie 18, 2014 de yo5pjb Link spre comentariu
nico_2010 Postat Septembrie 19, 2014 Partajează Postat Septembrie 19, 2014 @yo5pjb: ce nivel de tensiune RF (varf la varf) ai la intrarea in punte? In mod normal ar trebui sa fie 3.2Vpp pe o rezistenta de 50 ohm. In astfel de masuratori conteaza foarte mult modul in care este realizat cablajul detectorului (al puntii), tipul de diode folosite (seria HSMS sau 1N5711 sunt foarte bune) si tipul de AO folosit (in niciun caz lm324, ci mai degraba TLC2271 - TLC2274) cu offset foarte mic. Si nu in ultimul rand conexiunile la masa si intre masele modulelor trebuie sa fie cat mai groase. Spun asta din experienta pe care am incercat-o cu astfel de proiect. Link spre comentariu
yo5pjb Postat Septembrie 19, 2014 Partajează Postat Septembrie 19, 2014 Salutare. Multumesc pentru raspuns. Nu am venit cu nici un detaliu si o sa incerc in acest post sa explic abordarea mea care e diferita de abordarile folosite in analizoarele curente. Nu am un osciloscop, asa ca am improvizat o sonda RF cu care imi fac masuratorile iar acel AD9850 imi scoate un RMS de aproximativ 0.3V. In puntea Wheatstone folosesc diode cu germaniu. Din pacate nu stiu modelul lor, dar le-am selectat sa aiba acelasi 'forward voltage' de aproximativ 0.3v. Cele 3 iesiri le-am conectat DIRECT in 3 porturi ADC de la Arduino unde fac citirile iar referinta interna de la Arduino am setat-o pe 1.1v. Pe moment nu ma intereseaza rezolutia, vreau doar sa fie stabil output-ul. Totul este realizat pe un breadboard de plastic si sunt convins ca pentru RF nu sunt cele mai ideale conditii (dar totusi am speranta ca nici cele mai rele). Probleme care le-am avut si rezolvat (cred): - daca ne uitam pe schema analizorului lui sp2jjh exista un TP1 unde am facut cu un multimetru masuratorile sa vad ce tensiune scoate DDS-ul si am obtinut 0.3v. In schimb daca fac citirile cu inputul analogic de la Arduino voi avea niste citiri random intre 0.1 si 0.5v (deci total inutil output-ul). Mi-am dat seama ca acolo nu e curent continu, dar totusi de ce multimetrul face o citire mai corecta ? Probabil rezistenta interna si vreo capacitate interna din multimetru ajuta acea citire. Am facut urmatoarea modificare care mi-a rezolvat problema: acum fac citirea printr-o rezistenta de 1MO si am mai adaugat un condensator de 100nF intre TP1 si masa. - daca solutia de mai sus este ok pentru a masura tensiunea DDS-ului (acel TP1), nu ma merge pentru urmatoarele doua tensiuni (v50-ohm si vLoad). O sa vin cu detalii despre tensiunile de acolo mai tarziu. Multumesc, Sorin Link spre comentariu
nico_2010 Postat Septembrie 19, 2014 Partajează Postat Septembrie 19, 2014 La 0.3Vrms diodele se manifesta neliniar. Ai nevoie de un nivel de semnal mai mare. Nu este cea mai fericita solutie conectarea directa a intrarilor analogice ale Arduino la detector (punte), ai nevoie de un buffer-repetor neinversor intre punte si Arduino. Link spre comentariu
yo5pjb Postat Septembrie 19, 2014 Partajează Postat Septembrie 19, 2014 Salut. Poti te rog sa-mi dai un link unde e explicat cum functioneaza acel 'buffer repetor neinversor'. Google nu prea m-a ajutat cautand texte gen: 'not inverting buffer repeater ", tot ce am gasit sunt niste datasheet-uri din care incerc sa deduc cum functioneaza. Din pacate nu stiu cum arata semnalul care iese din punte (ma gandesc ca dintr-un AC rectificat cu o dioda nu poate sa iasa decat partea pozitiva de la un sinus), dar stiu sigur ca-mi trebuie acolo un DC cat mai curat (asta ca sa evit sa fac resampling) Mersi, Sorin Link spre comentariu
yo5pjb Postat Februarie 9, 2015 Partajează Postat Februarie 9, 2015 Deoarece nu-mi place sa las topic-urile fara o finalitate (fie ea buna sau nu) concluzia e ca am renuntat la proiect deoarece n-am gasit nici o metoda buna de a rectifica acel semnal RF ca sa-l pot citi cu ADC-ul de la Arduino. Mersi, Sorin Link spre comentariu
YO5VAE Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Sunt interesat si eu daca a construit cineva analizorul din primul post. Pare interesant si parca m-as apuca de el daca e ok. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Februarie 11, 2015 Partajează Postat Februarie 11, 2015 Deoarece nu-mi place sa las topic-urile fara o finalitate (fie ea buna sau nu) concluzia e ca am renuntat la proiect deoarece n-am gasit nici o metoda buna de a rectifica acel semnal RF ca sa-l pot citi cu ADC-ul de la Arduino. Mersi, Sorin Cred ca nu ai cautat indeajuns! Un exemplu ar fi tocmai puntea de masura de la MFJ259 si schema o gasesti pe net. Link spre comentariu
SirRoger Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Contrar celor spuse aici, pot afirma ca puntea de masura urmata de LM324 de la analizorul SP2JJH functioneaza foarte bine daca diodele sunt imperecheate cu grija si C-urile din punte sunt de calitate. Tensiunile acelea aleatoare obtinute denota faptul ca nu injectai unda sinusoidala in punte sau nivelul semnalului era prea mic. Monteaza un amplificator gen MMIC dupa filtrul de la iesirea AD-ului si sunt convins ca lucrurile se schimba in bine Succes! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Si eu sustin vertiginos ca analizorul SP2JJH functioneaza cel putin decent. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum