Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Racheta Cutezatorilor: Montaje, Scheme, Amintiri

Vizitator overseas

Postări Recomandate

Corect! Rusii faceau toate lucrurile sa reziste aproape la orice!! :limb:  Cat despre precizie,este discutabila problema. :95 Dar noi ,romanii suntem invatati cu asa ceva...Stalin si poporul rus,libertate ne-au adus!! :qetrwe  :57

Link spre comentariu

Grosimea elementelor bateriilor este ( era ) aceeasi sau oricum foarte apropiata . Procedeul de taiere al elementului R12 era simplu: dupa extragerea bornei pozitive ( carbunele ) montam in loc un sul de hartie rulata cam de aceeasi grosime . Urma taierea cu o panza pentru metale; o vreme am folosit chiar electrodul central original, alteori scurtam ( prin rupere ) cel de la R12 introdus la loc. Deasupra mai scoteam putin din continut astupand apoi cu acelasi capac de la R12. ( carton + bitum ) O asemena baterie functiona cca un an. Daca nu ar fi incaput, nu as fi utilizat acel multimetru mai bine de 12 ani.@morocanosul,Evident ca am digitale insa sunt unele situatii in care folosesc analogic. Spre ex. am unul sovietic pe care verific rezistenta de izolatie la mult discutatele condensatoare ceramice - placheta ,si nu numai, pe scara x 1000 Kohmi. Este cea mai rapida si sigura verificare in acest sens. ( instrumentul "vede" pana pe la 50-60 MOhmi ).

Link spre comentariu

" Elementi " din 6F22 ( bateria bloc de 9 V ) , pusi in paralel ... Carcasa din borcanel de medicamente sau tub de instalatie electrica , umpluta cu rasina , la nevoie parafina sau smoala , contacti din lamela de baterie de 4 , 5 v sau arcuri de sustinerea si contactul bateriilor de la aparate cu R6 , gen Cora ... Baterii cu mercur de la exponometre , baterii de ceas ( aparusera dupa 1980 ... ) . La un moment dat am avut acumulatori R10 de la o lanterna Varta , pe care proprietarul a  " zapacit - o " ... Aparatele mele n - au somat niciodata din lipsa de baterii ... Dupa Revolutie n - au mai fost probleme . Deja din '86 aveam digital , de la un amic care lucra in Irak ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
  La 15.10.2014 la 12:02, PINTI a spus:

DU20, din cate i-mi amintesc, nu era pe fir de torsiune ci pe arcuri.

Mai corect, benzi tensionate. Fir de torsiune nu s-a folosit la aparatura portabila.

Link spre comentariu
  La 15.10.2014 la 12:52, kripton a spus:

Grosimea elementelor bateriilor este ( era ) aceeasi sau oricum foarte apropiata . Procedeul de taiere al elementului R12 era simplu: dupa extragerea bornei pozitive ( carbunele ) montam in loc un sul de hartie rulata cam de aceeasi grosime . Urma taierea cu o panza pentru metale; o vreme am folosit chiar electrodul central original, alteori scurtam ( prin rupere ) cel de la R12 introdus la loc. Deasupra mai scoteam putin din continut astupand apoi cu acelasi capac de la R12. ( carton + bitum ) O asemena baterie functiona cca un an. Daca nu ar fi incaput, nu as fi utilizat acel multimetru mai bine de 12 ani.

In anii '70 aveam un T20 rusesc. Exact asa procedam si eu cu bateriile, dar la urma mai turnam deasupra si putina smoala incalzita "ca sa nu curga din baterii". Ce vremuri erau... acum tinerii cred ca astea-s povesti vanatoresti.

Link spre comentariu

Spuneam mai devreme de foto ...

Meratronik V640 , made in Poland ( aia comunista ... ) . Eu il tin pentru " fineturi " , desi ar fi acoperitor pentru 95 % din nevoile unui electronist " modern " ...

Caracteristici cel putin interesante :

0,15 microamperi CC , CA - cap de scala

1,5 mV Vcc , Vca - cap de scala

10.000 Megohmi rezistenta maxima masurabila , 5.000 Megohmi citibila lejer.

In regim de galvanometru cu " O " central , 50 microvolti sau 50 nA / diviziune .

100 Megohmi impedanta de intrare .

1200 Mhz banda , cu sonda adecvata , 20 kHz direct .

Scala liniara , unica CC / CA .

Control baterie sau tensiune alimentare , functionare la baterii sau CA - 220 V .

24 mV pe prima scala de masura rezistente , nu deschide semiconductorii din montaj , nu afecteaza componente sensibile .

30 KV CC / CA , cu sonda adecvata . Masurarea temperaturii cu termocuplu cu compensarea jonctiunii reci .

Am setul complet de accesorii ... Oricum , caracteristici greu de gasit cumulate la un aparat " modern " ...

Vor mai urma ...

post-176563-0-88600300-1413392805_thumb.jpg

Editat de gauss
Link spre comentariu

@frazm

Intradevar, denumirea corecta este cea de benzi tensionate. La partea a doua te contrazic. RDG-istul Multitester III era pe fir de torsiune. Spun asta cu siguranta pentru ca am lucrat ca metrolog o perioada de timp si am reparat asa ceva.

MAVO35 a fost si este si acum un aparat destul de robust si precis. A fost copiat dupa un aparat chinezesc. Se stie ca in acea perioada aveam o relatie foarte buna cu China. Eu detin doua bucati,perfect functioinale. In locul bateriei de 15V pentru scala de x10k am folosit un convertor 1,5V-15V publicat in revista Tehnium dupa 1990 (nu mai stiu numarul). Acolo se folosea un optocuplor pe post de intrerupator al alimentarii convertorului. Avea un inconvenient, cateodata ramanea deschis chiar si dupa schimbarea scalei de masura. Bateria se descarca in cateva zile. Am rezolvat problema astfel: am eliminat optocuplorul si in locul lui am montat tubul unui releu reed, pozitionat in dreptul scalei de x10k. Pe cursorul aparatului am montat un mic magnet. La selectarea scalei de x10k magnetul ajungea in fata releului reed pe care il cupla si astfel alimenta convertorul. Si astazi, dupa cca. 20 de ani, functioneaza perfect la cele doua aparate.

Link spre comentariu
  La 15.10.2014 la 17:04, rimache a spus:

In anii '70 aveam un T20 rusesc. Exact asa procedam si eu cu bateriile, dar la urma mai turnam deasupra si putina smoala incalzita "ca sa nu curga din baterii". Ce vremuri erau... acum tinerii cred ca astea-s povesti vanatoresti.

Va salut ,Da, uitasem de Ц-20. ( bachelita ) Acolo, pe langa bateria 3R12, erau doua baterii scurte, conectate paralel, montate in acelasi compartiment avand negativul comun. Sa nu muncesc atata la scurtarea elementelor R12 , am eliberat compartimentul, montand un contact, asa incat sa incapa un element R12 intreg in locul celor doua . Inca il pastrez ; i-am gasit si un "frate " mai tanar . ( un exemplar Ц-20 varianta in plastic ).

Link spre comentariu
Vizitator overseas

Mi-a aduc aminte si de acest tranzistormetru care se putea adapta pe orice MAVO-35 sau Ц-20 sau la nevoie un indicator de VU-metru dintr-un magnetofon sau radio (o solutie mult mai accesibila in acea perioada) ...Publicat in Racheta 5/1970

Editat de overseas
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu prea indrazneam pe vremea revistei Racheta cutezatorilor sa ma gandesc la un MAVO 35...de altfel nici nu cred ca stiam de existenta lui in anii 70.Atunci in cel mai fericit caz,la buget de copil puteai avea un rusesc,dar asa cum spuneam,in cel mai fericit caz.Insa ca sursa de scheme,a fost un punct de plecare...inca se mai pastreaza intr-o forma nu chiar buna articole din acele vremuri.

.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  La 15.10.2014 la 17:23, PINTI a spus:

@frazm

Intradevar, denumirea corecta este cea de benzi tensionate. La partea a doua te contrazic. RDG-istul Multitester III era pe fir de torsiune. Spun asta cu siguranta pentru ca am lucrat ca metrolog o perioada de timp si am reparat asa ceva.

MAVO35 a fost si este si acum un aparat destul de robust si precis. A fost copiat dupa un aparat chinezesc. Se stie ca in acea perioada aveam o relatie foarte buna cu China.

Multitester III era un aparat superb!

Era pe fir de torsiune si daca`l dadeai mai tare de masa .....

MAVO 35 a fost facut la Timisoara cu licenta chinezeasca.

Primele erau doar asamblate la noi, si carcasa era chinezeasca.

Aparate deosebit de buna, necazul era cu greutatea.

DU20 iara imi  placea mult .

Link spre comentariu
Vizitator overseas
  La 24.10.2014 la 19:33, doru3160 a spus:

Nu prea indrazneam pe vremea revistei Racheta cutezatorilor sa ma gandesc la un MAVO 35...de altfel nici nu cred ca stiam de existenta lui in anii 70.Atunci in cel mai fericit caz,la buget de copil puteai avea un rusesc,dar asa cum spuneam,in cel mai fericit caz.Insa ca sursa de scheme,a fost un punct de plecare...inca se mai pastreaza intr-o forma nu chiar buna articole din acele vremuri.

.

Posted Image

Din acel tir electronic imi amintesc ca imi facusem pistolul optic cu un bec cu lupa.

Pistolul era construit din teava PVC de 12mm diametru (teava pentru gornete) :rade: fixata pe o cutie micuta rectangulara de la acuarele.In cutie pusesem bateria de 9V si intrerupatorul o lamela care atingea de suruburile fixate de cutia de plastic.Tot pistolul era infasurat in "leucoplast". Era... si acum imi vine sa rad.

Noaptea avea un efect deosebit...flash-uri

:da

Editat de overseas
Link spre comentariu

A fost o sursa de idei pt unii care preferau sarmele in favoarea altor activitati...Imi pare rau ca nu am pastrat decat strict ce m-a interesat,adica doar schemele electronice,cu care imi facusem un fel de album care s-a pastrat pana in zilele noastre.Tin minte ca asteptam cu nerabdare urmatorul numar pt ca epuizam repede subiectele unei reviste...strict de electronica era doar o pagina,restul erau pt alte domenii,si acum e greu de imaginat cu netul la indemana ce insemna o asemenea sursa de inspiratie.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări